یادداشت آروشا دهقان

سال پیش دانشگاهی، اون لحظه‌ای که داشتم دست‌وپا می‌زدم تا فیزیک قبول بشم، یکی از آشناها گفت:
«هی آروشا! این کتاب رو خوندی؟... حتما بخونش. فوق‌العاده است. اصلا برای تو نوشتنش که عاشق فیزیکی.»
اینجوری شد که استاد عشق رو خوندم و اون موقع به دلم نشست. بُعد ادبیش خوب بود. و بُعد جوگیراسیونش حرف نداشت. من که عاشق فیزیک بودم و هستم ولی کتاب جوری بود که می‌تونست دانشجوی ادبیات رو هم به فیزیک علاقه‌مند کنه؛ یه چیزی تو مایه‌های فیلم میان‌ستاره‌ای!
گذشت. من و فیزیک به هم رسیدیم و من فرصت پیدا کردم بیشتر درباره‌ی دکتر حسابی بخونم. اونجا بود که فهمیدم چه کلاه گشادی سرم رفته و کتاب فقط بعد ادبی و جوگیراسیون داشته. وجه تاریخیش تقریبا صفره. به قول یکی، هیچ کس نمی‌تونست مثل پسر دکتر حسابی انقدر دروغ به پدرش ببنده که دیگه هیچ اعتباری برای اون پدر نمونه!
این بیوگرافی سرشار از اغراقه و پر از مطالب غیر واقعی. البته که دکتر حسابی فرد بزرگیه اما این همه حرف بی‌سند برای قهرمان‌سازی از آدمی که هیچ کس در بزرگیش شک نداره فقط نتیجه‌ی عکس میده.
من اون زمان کتاب رو دوست داشتم. مطمئنم که الانم احساسم بهش فرق داره.
این کتاب رو بخونید اما نه به عنوان زندگی‌نامه. فرض کنید دارید یک رمان تاریخی می‌خونید؛ تاریخی آمیخته با تخیل!
 امتیازی هم که دادم به خاطر همین بعد ادبیه

و در آخر:
ازت متنفرم ایرج ناحسابی!

من هم کتاب رو‌ خوندم و نمیتونم در مورد کتاب قضاوت کنم. شما دلیلی دارید که نشون بده پسر پروفسور حسابی خودش چیزهای زیادی به زندگی ایشون اضافه کرده؟

من این کتاب رو حدود 8 سال پیش خوندم. الان دقیقا یادم نیست مطالب رو که بخوام به همه‌ش اشاره کنم و رفرنس بدم ولی یه یکی از چیزاش که خیلی تو ذهنم مونده اینه که نوشته بود نظریه‌ی ذرات دکتر حسابی حاصل کار روزانه در یک بازه‌ی زمانی یک ساعته بوده😐 این کاملا نشون میده که ایرج حسابی هیچ درکی از فیزیک ذرات نداره یا این که فکر میکنه با چنین غلوهایی پدرش رو بزرگ جلوه میده در حالی که بزرگ ترین فیزیکدان‌های جهان هم ساعت‌ها روی مسائل وقت میذارن و به این موضوع افتخار میکنن.

یا مثلا ماجرای دیدار دکتر حسابی با فیزیکدان‌های برجسته‌ای مثل دیراک و فرمی و ... که تازه اون‌ها بهش گفتن ببین تو خیلی خفنی ما نمی‌فهمیم چی میگی. برو پیش انیشتین.😐 دیراک و فرمی و شرودینگر و بقیه‌ی افراد کسانی بودن که خود انیشتین جلوشون سر خم میکرده. اصلا بحث من نمیفهمم و اون میفهمه تو فیزیک مطرح نیست. نظریات فیزیک اغلب حاصل همفکری گروه‌های بزرگی از دانشمندانه که تو حوزه‌های مختلف کار میکنن.

یه جای دیگه هم ادعا میکنه که دکتر حسابی این فیزیکدان‌ها رو به شام دعوت کرده و براشون از حافظ و قرآن گفته.در حالی که یک سرچ ساده درباره‌ی این افراد کافیه تا ببینیم همه‌ی اون‌ها همزمان در یک شهر و یک دانشگاه کار نمی‌کردن که دکتر حسابی بخواد ( یا بتونه) همزمان به مهمانی شام دعوتشون کنه. زندگی نامه‌های اون افراد هم موجوده دیگه.تو هیچ کدومش به این داستان کوچکترین اشاره‌ای نشده.اگر بزرگترین دانشمندان قرن گذشته اینقدر که ایرج حسابی ادعا میکنه تحت تاثیر دکتر حسابی بودن حداقل یک اشاره بهش میکردن.

ببخشید ضیا موحد بود فکر می‌کنم😅
اگر درست یادم باشه