یادداشت پیمان قیصری

Cults in Our Midst: The Continuing Fight Against Their Hidden Menace
        کتاب فرقه ها در میان ما یک کتاب عالی و فوق العاده ست که به زیبایی فرقه رو تعریف و مراحل عضو گیری رو شرح داده و مهمتر از همه اینکه با زبان شیوا تاثیرات مخرب و مهلک فرقه ها رو روی فرد و جامعه نشون داده. به نظر من همه باید این کتاب رو بخونن مخصوصا در این موقعیت جغرافیایی ما که همه مستعد پیوستن به فرقه ها هستند. وقتی حرف از فرقه میشه شاید توی ایران اکثرا ذهنشون به سمت فرقه های مذهب محور بره اما فرقه ها خیلی وسیع تر از این هستند از فرقه های تجارت محور تا روانشناسی محور ولی شاید مهمترین نوع در ایران همون مذهب محور باشه. اینم نظر شخصی منه که فرقه ها ممکنه اینقدر رشد کنند و ریشه کنند که به حکومت تبدیل بشن! چون کتاب حجیم هست یه قسمتایی از کتاب رو اینجا می‌نویسم ولی اگر وقت داشتید حتما کتاب رو کامل بخونید.

- در لغت فرقه بیانگر یک گروه یا سازمان است که اعضای آن مانند هر انجمن و حزبی هدف بخصوصی را دنبال میکنند. تشخیص تفاوت های میان یک سازمان یا حزب معمولی با یک فرقه همیشه کار ساده‌ای نیست.

- بهتر است از عبارت روابط فرقه‌ای برای بیان دقیقتر جریانات و عملکردهایی که در یک فرقه اتفاق می افتند استفاده کنیم. روابط فرقه‌ای عبارت از روابطی است که در آن یک فرد آگاهانه افراد دیگر را با استفاده از روش های خاصی وادار میکند تا به طور کامل در خصوص تقریبا همه‌ی تصمیمات مهم زندگیشان وابسته به او باشند و به این پیروان عقیدتی اینطور القا مینمایند که او دارای استعداد، نبوغ یا دانش ویژه‌ای است.

- فرقه ها حول فاکتور های زیر تعریف می‌شوند:
۱ سر منشا گروه و نقش رهبر
۲ ساختار تشکیلاتی یا روابط بین رهبر و پیروان
۳ استفاده از برنامه های هماهنگ شده ی مجاب سازی ذهنی

- در بسیاری از موارد یک فرد که عموما بنیانگذار فرقه هم هست در بالای ساختار تشکیلاتی قرار گرفته و تصمیم گیری در وی متمرکز می‌شود.

- رهبران فرقه ها افرادی خود انتصابی و تحمیل گر هستند که ادعا میکنند دارای ماموریت خاصی بوده و یا دانش ویژه‌ای دارند.

- رهبران فرقه‌ها تمایل به اعمال اراده و تسلط داشته و اغلب به عنوان کاریزماتیک توصیف می‌شوند.

- رهبران فرقه مریدان خود را وادار می‌کنند تا خانواده، شغل و دوستان خود را برای پیروی از آنها رها کنند.

- رهبران فرقه تکریم و ستایش را بر روی خود متمرکز مینمایند.

- فرقه ها در ساختار تشکیلاتی خودکامه هستند. در فرقه، رهبر تنها و آخرین حاکم بر تمامی مسائل است.

- فرقه ها خود را نوآور و منحصر به فرد می‌دانند و ادعا میکنند اعضای آنها برگزیده، تکامل یافته یا خاص هستند و غیر عضو ها موجودات پایین تری به حساب آورده می‌شوند.

- فرقه ها تمایل دارند تا اعضایشان سیستم اخلاقی دوگانه‌ای داشته باشند.

- فرقه‌ها به اعضای خود دیکته میکنند که چه بپوشند چه بخورند، کجا و کی کار بکنند، بخوابند، حمام کنند و همینطور به چه چیزی اعتقاد داشته باشند و چگونه فکر و رفتار کنند و چه بگویند.

- فرقه ها تفکری را که به آن سیاه و سفید می‌گویند برقرار مینمایند. جمله معروف هرکس با من نیست بر من است از این طرز تفکر ناشی میشود.

- یک فرقه میتواند حول هر محتوایی نظیر سیاست، مذهب، تجارت، سلامت جسم، روانشناسی و ... شکل گرفته باشند.

- در گروه های فرقه ای، سیستم اعتقادی (مذهبی، روان درمانی، سیاسی، تجاری،...) به ابزاری برای خدمت به تمایلات، هوس ها، و برنامه های پنهان رهبر تبدیل میشود. ایدئولوژی صرفا یک وسیله است. چسبی است که اعضای گروه را به هم متصل میکند و ابزاری است که توسط رهبر برای رسیدن به اهدافش از آن  سو استفاده میگردد.

- علیرغم این ذهنیت که مردم معمولی به فرقه ها جذب نمی‌شوند طی سالیان روشن شده است که هر کسی مستعد گول خوردن توسط این شیادان سو استفاده‌گر می‌باشد. در حقیقت، اکثریت نوجوانان و بزرگسالانی که در فرقه ها گیر افتاده اند برآمده از طبقه متوسط، نسبتا تحصیلکرده و بدون مشکل جدی تا قبل از جذب شدن بوده اند.

- کلید موفقیت رهبران فرقه ها برای سو استفاده و تحت کنترل قرار دادن افراد در ناآگاه نگه داشتن آنها نهفته است.

- تجربه مغزشویی مثل تجربه تب یا درد نیست، این پدیده یک انطباق اجتماعی غیرقابل رویت است.

- تاکتیک های روند بازسازی فکری(شتشوی مغزی) :
۱ نامتعادل کردن حس خویشتن فرد
۲ وادار کردن فرد به بازخوانی تاریخی زندگی اش، عوض کردن ریشه ای جهان بینی و ...
۳ بوجود آوردن حس وابستگی به سازمان در فرد

- شرایط لازم برای به اجرا در آوردن بازسازی فکری:
۱ ناآگاه نگه داشتن فرد نسبت به وجود برنامه تغییر
۲ کنترل ارتباطات و اطلاعات
۳ ایجاد حس ناتوانی، ترس و وابستگی
۴ سرکوب رفتارهای سابق
۵ ایجاد رفتارهای جدید
۶ پدید آوردن سیستم منطق بسته

- در سیستم منطق بسته، اگر شما انتقاد کرده یا شکایت نمایید، رهبر یا سایرین شما را متهم می‌کنند که بریده اید و هرگز سازمان را مسئول نمی‌دانند‌. در گروه های فرقه ای همیشه یک عضو اشتباه میکند و سیستم همیشه درست می‌گوید.

- عیوب فرقه ها:
۱ فرقه ها موسسات مشروع را مورد تهدید قرار می‌دهند