یادداشت عینکی خوشقلب
1401/2/9
من هم مثل اغلب دخترهای نوجوان «لوسی مادمونتگومری» را از چند مجموعهی معروفش که فیلم و سریالهای مختلفی از روی آنها ساختهشدهاست میشناسم یعنی «آنی شرلی» «قصههای جزیره» و «امیلی در نیومون». به خاطر شخصیتهای لطیف و فضای آرام کتاب و توصیفهای دلچسب (و شاید خیلی طولانی) کتابهای مادمونت گومری پیشنهاد خوبی برای دختران نوجوان است که هر کدام از مجموعهها پیش از این بارها ترجمه و چاپ شده اما تا پیش از اینکه نشر افق رمان تک جلدی «قصر آبی» را منتشر کند حتی پروپاقرصترین خوانندهها هم خبر نداشتند که او غیر از مجموعههای مذکور کتاب دیگری هم نوشتهاست. «قصر آبی» رمان تک جلدی عزیزی ست که از جهاتی کاملا به باقی آثار مادمونتگومری شباهت دارد و از جهتی کاملا با آنها متفاوت است. شخصیت اصلی این داستان یعنی «والنسی استرلینگ» نه مانند «آنی»، «سارا» و «امیلی» یتیم است. نه مثل آنها ویژگی خارقالعادهای دارد که از دختران همسن و سال متفاوتش کند. 29 ساله و مجرد است، خانواده وحشتناک و قسیالقلبی دارد و هیچ دلیلی برای ادامهی زندگی پیدا نمیکند و بعد درست در همین جاست که روزی نامهای از دکترش دریافت میکند که خبر میدهد تا یکسال دیگر بیشتر زنده نیست و بالاخره تصمیم میگیرد پوستهی محافظهکار تمام طول زندگیاش را بشکند و در این فرصت باقیمانده بیرون از سیطرهی هیولاوار خانوادهاش زندگی کند. چندسال بعدنوشت: "قصرآبی" فضای متفاوتی با باقی کتابهای "لوسی مادمونت گومری" دارد؛ شاید چون شخصیتهای داستان برخلاف باقی کتابهای او، آدمهای خوبی که بدیهایی دارند نیستند و همه شخصیتهای فرعی به نوعی احمق و شروراند و "والنسی" میان این شخصیتها گیر افتاده. تفاوت دیگر داستان، جذابیت ابتدایی آن است، شخصیت اصلی دارد میمیرد، یک سال دیگر بیشتر زنده نیست و همین حقیقت کوچک باعث میشود روند داستان پرحادثهتر از کتابهایی مانند آنی شرلی یا امیلی باشد این بار مونتگمری بر روند رشد شخصیتها تمرکز نکرده و سراغ شخصیت بزرگسالی رفته که میخواهد زندگی ملالتبارش را تغییر دهد. داستان به همین جا ختم نمیشود، گرهها و شخصیتهای مرموزی وجود دارند که بناست در طول قصه راز آنها به تدریج کشف شود. شخصیتهای قصرآبی بزرگسال اند و به همینترتیب، اتفاقات داستان فضای بزرگسالانهتری دارد. مثلاً در طول داستان با مادر مجردی مواجه میشویم که همسرش او را ترک کرده. مادرهایی را دیدهام که معتقد بودند این کتاب برای فرزندان نوجوانشان مناسب نیست، گرچه به نظر من قصر آبی خصوصاً با ترجمه نشر افق کتاب کلاسیک مناسبی برای نوجوانان است.