یادداشت علیرضا فراهانی
در مورد این کتاب اینگونه مینویسم که با باید زندگی کرد و آهسته و آرام آن را چشید خیلی خوشحالم که این کتاب رو خوندم خیلی مهمترین بخش تعلیمات مکتب رواقی اخلاق رواقی است که با اخلاق امروز متفاوت است اخلاق امروزی علم بررسی خوب و بد اخلاقی است در حالی­که رواقیون به روح و روانی نیک اعتقاد دارند. دغدغه­ی محوری این اخلاق بایدها یا نحوه بودنی است که برای انسان­ها یک زندگی خوب و شکوفا را به ارمغان می­آورد. تعبیر زندگی خوب گمراه کننده است پاسخ انسان متعارف به این پرسش بنیادین خلاصه میشود در سه چیز ۱- لذت جسمانی ۲-ثروت ۳-حیثیت اجتماعی اما میشود همه­ی این­ها را داشت و زندگیِ خوبی نداشت پس جواب چیست؟ خوبی و فضیلت نزد رواقیان این است که فرد تا چه اندازه به وظایف انسانی خود به عنوان موجودی صاحب عقل و اجتماعی عمل می­کند که مترادف است با زیستن مطابق طبیعتی که برای آن خلق شده است. مکتب رواقی از یونان به روم می­رسد، رواقیون رومی فیزیک و منطق را حذف کردند و آرامش را به جایِ فضیلت نشاندند. آرامش به نسبت فضیلت برای رومیان مهم­تر بوده و خریدار بیشتری داشته است در حقیقت آرامش برای رومیان راه برای رسیدن به فضیلت بوده اما برای یونانیان صرف تعقل برای رسیدن به فضیلت کافی بوده­است. پس هدف فلسفه­ی رواقی رسیدن به آرامش و فضیلت است. رواقیون معتقدند که احساسات منفی همچون ترس، خشم، اضطراب، اندوه و حسادت نمی­توانند برای انسان زندگی خوبی بسازند. چطور می­توان در عین حفظ ارتباط با دیگران آرامش خود را نیز حفظ کرد؟ ما در ارتباط با دیگران حقِ انتخاب نداریم اما در انتخاب دوستان چرا. رواقیون معتقدند صفات بد مسری­اند و باید از دوستی با آدم­هایی که ارزش­های پست و تباه دارند اجتناب کرد، همچنین از آدم­های ناراضی و همیشه شاکی هم باید فاصله گرفت. وقتی با آدم­های مزاحم سر و کار داریم باید یادمان باشد که خودمان نیز مزاحمیم. وقتی عیب­ها و اشتباهات یک نفر اذیتمان می­کند، باید برگردیم و به اشتباهات و عیب­های خودمان هم نگاه کنیم و به خاطر داشته باشیم که رنجش ما بیش از رفتارهای او به ما آسیب می­زند. مهم­ترین خطری که در تعامل با آدم­های مزاحم تهدیدمان می­کند این است که آن­ها در دل ما نفرت ایجاد کنند. نفرتی که آسیبش به خودِ ما می­رسد. اگر زمانی در دلت نسبت به کسی احساس عصبانیت و نفرت کردی و خواستی تلافی کنی، یکی از بهترین راه­های تلافی کردن این است که سعی کنی مثل او نباشی. یکی دیگر از عوامل برهم زننده­ی آرامش توهین و تحقیر دیگران نسبت به ما است. یکی از راهکارهای تسکین دهنده­ی رواقیون این است که دمی درنگ کنیم و ببینیم حرفی که شخص توهین کننده می­زند راست است یا نه. اگر حرف درستی زده باشد که جای ناراحت شدن ندارد. راهکار بعدی این است که ببینیم شخص توهین کننده چقدر از ما شناخت دارد ممکن است یک نفر حرف بدی درباره ما بزند ولی قصد آزار دادن ما را نداشته باشد. راهکار سوم در نظر گرفتن جایگاه فرد توهین کننده است اگر این فرد برایمان مهم است و اگر برای نظرش ارزش قائلیم نباید از انتقادش ناراحت شویم. اگر فرد انتقاد کننده انسان حقیر و بی­مایه­ای باشد در این صورت نه تنها جای ناراحتی نیست که خوشحال هم باید بود چون احتمالاً کار درستی انجام می­دهیم. راهکار چهارم این است که وقتی کسی توهینی به ما می­کند، در واقع خود ما عامل رنجش و آزردگی ناشی از این توهین هستیم. و موضوعات مهم و هر روزهی دیگری که به درازای تاریخ برای آن تامل شده است