یادداشت فاطمه مجاب
1404/1/5
ایدهی اصلی کتاب اینه که چطور مفهوم فعلی «بهرهوری» (که حالا بحث میکنه از کجا اومده) باعث شده بخوایم یا ناچار باشیم که بیش از حد مشغلهی کاری داشته باشیم، و میخواد یه سیستم جایگزین متعادلتر و انسانیتر براش پیشنهاد بده که همون بهرهوری آهسته یا Slow Productivity هست. با این سه اصل که: کمتر کار کنید، با ضربآهنگ طبیعی کار کنید، و روی کیفیت کار تمرکز کنید. بعد هم در مورد هر کدوم از این عبارتها توضیح و پیشنهادهای کاربردی میده. اما چند تا نکته رو باید در نظر داشته باشیم: اول اینکه مخاطب هدف کال نیوپورت تو این کتاب «دانشورزان» هستن، یعنی افرادی با شغلهای شناختی مثل نویسندگی، کارهای حوزه دانشبنیان، برنامهنویسی، طراحی، کارهای اداری و فعالیتهای هنری حتی، کلا چنین مشاغلی. خودشم میگه این تفکر یه جور انقلابه که کمکم تو این حوزهها و بعد هم مشاغل دیگه باید پیاده بشه. حالا نکته اینجاست برای یک فریلنسر شاید پیادهسازی این پیشنهادات خیلی راحتتر باشه تا کسی که تو یه سازمان با چارچوب مشخص کار میکنه. هرچند برای اون افراد هم ایدههایی میده که تو حوزه تحت کنترل خودشون تغییراتی ایجاد کنن. همچنین این نکته رو باید در نظر بگیریم که نیاز به رسیدن به یک ثبات مالی اونم تو این شرایط اقتصادی، خیلی وقتا باعث میشه نتونیم اونطور که دلمون میخواد از ساعت کاری و درآمدمون کم کنیم که یه تعادلی پیدا بشه. در نتیجه خوندن کتابهایی با اینجور ایدهها ممکنه به نظر بیهوده بیاد. ولی من فکر میکنم خیلی از پیشنهادهایی که این کتاب داده تو مقیاسهای کوچکیان و میشه امتحانشون کرد بدون اینکه به ساعت کاری یا درآمد یا ارتباط با همکار و رئیس و مشتری بخواد صدمه بزنه. ایدههایی که بیشتر در راستای تمرکز و بهینهتر کار کردن و بالا بردن کیفیت هستن (تا اینکه بخوان رادیکال باشن)، که کلا برمیگرده به تفکر کال نیوپورت که تو کتابی مثل کار عمیق هم این رو میبینیم.
مصطفی رفعت
1404/1/5