یادداشت Milad Rezaie

Milad Rezaie

Milad Rezaie

ریویو کتاب «روزگار سخت»
ماریو بارگاس یوسا

ماریو بارگاس یوسا در «روزگار سخت» با زبانی داستانی اما ریشه‌دار در واقعیت تاریخی، ما را به گواتمالای دهه ۵۰ می‌برد؛ جایی که یکی از مهم‌ترین مداخلات ایالات متحده در آمریکای لاتین رخ داد: کودتای ۱۹۵۴ علیه دولت دموکراتیک جاکوبو آربنز.

رمان در بستر جنگ سرد روایت می‌شود، دورانی که آمریکا با پرچم «مبارزه با کمونیسم» سیاست مداخله‌گرایی را در نیم‌کرهٔ غربی پیش می‌برد. اما یوسا نشان می‌دهد که این ضدکمونیسم، اغلب پوششی برای منافع اقتصادی و ژئوپلیتیکی بود. اصلاحات ارضی آربنز که منافع غول آمریکایی «United Fruit Company» را تهدید می‌کرد، بهانهٔ اصلی عملیات سازمان سیا شد.

یکی از نقاط قوت کتاب، کالبدشکافی سازوکار پروپاگانداست: رسانه‌ها با دامن زدن به ترس از کمونیسم، زمینهٔ مشروعیت‌بخشی به کودتا را فراهم می‌کنند. در این میان، یوسا آمریکا را نه ناجی دموکراسی، بلکه بازیگر اصلی یک سیاست خارجی بی‌رحم و هماهنگ با سرمایه‌داری فراملی ترسیم می‌کند.

پیامدهای کودتا در روایت یوسا هولناک‌اند: سقوط آربنز آغازگر دهه‌ها دیکتاتوری نظامی، خشونت و بی‌ثباتی در گواتمالا شد و الگویی برای مداخلات مشابه در منطقه به‌وجود آورد. با این حال، نویسنده نگاهی یک‌سویه ندارد؛ او هم آرمان‌گرایی خام آربنز را نقد می‌کند و هم بی‌رحمی آمریکا را.

«روزگار سخت» در نهایت هشداری است دربارهٔ شکنندگی دموکراسی در کشورهای کوچک، وقتی که سیاست داخلی‌شان به میدان رقابت قدرت‌های خارجی تبدیل می‌شود. این کتاب نه فقط یک رمان تاریخی، بلکه آینه‌ای برای فهم امروز آمریکای لاتین است.