یادداشت سمانه آتیه دوست
1404/5/16
تازه تمامش کردم، «روایتگری موثر» اثر کندال هاون. چند روز قبل به پیشنهاد استادم خریدمش و شروع کردم به خواندن؛ وسط خروارها فصل نیمهتمام از کتابی که مینویسم. کتاب پنج فصل دارد و به استثنای فصل پنجمش که دوستش نداشتم، باقی فصلها گاهی هیجانزدهام کرد و حتی بعضی گیر و گورهای ذهنی که همین روزها برای نوشتن درگیرش هستم را حل کرد. این یک کتاب آموزش داستاننویسی نیست اگر چه از عناصر داستاننویسی هم میگوید اما تمرکزش روی چیز دیگریست. کندال هاون یک آزمایش علمی پیچیده انجام میدهد و جایگاه داستان در ذهن را بررسی میکند. شگفتانگیز است وقتی که میفهمیم مغز انسان اساسا طوری طراحی شده که با داستانهای موثر میشود رویش تأثیر عمیق گذاشت. کندال هاون در این آزمایش، عناصر داستاننویسی را روی داستانی واحد دستکاری میکند و فعالیتهای مغزی مخاطب را اندازهگیری میکند تا مثلاً ببیند در کدام حالت واکنشها تغییر مثبت یا منفی دارند. این کتاب فقط مخصوص نویسندهها نیست، مخصوص هرکسیست که میخواهد پیامی را به مخاطب منتقل کند، از بازاریابها بگیرید تا مدیران شرکتها و بقیه. کندال هاون میگوید که چطور داستانِ موثر شبیه یک سیستم تحویل و راهنمایی، محتوای شما را به طور قابل اعتماد به سمت ذهن و حافظه مخاطب سوق میدهد.