یادداشت محمدامین اکبری
1400/11/27
به نام او 🔹️استاد محمد قهرمان بیتی دارند، چنین: چون سایه در سفرها پابند دیگرانیم هرکس به راه افتاد با خویش بُرد ما را سیر کتابخوانی من هم اینگونه است، بعضی مواقع یک نویسنده، یک موضوع، ادبیات یک کشور و ... مرا با خود میبرد. بعد از خواندن دو اثر از ناتالیا گینزبورگ به سراغ یک نویسندهی دیگر ایتالیایی که او هم مثل گینزبورگ زن است رفتم: سوزانا تامارو 🔸️"آنجا رو که دل تو را میخواند" پرفروشترین رمانِ ایتالیا در قرن بیستم است رمانی که تامارو را به عنوان نویسندهای جهانی مطرح کرد. رمان در قالب پانزده نامه (هر نامه یک فصل) نوشته شده است نامههایی از یک مادربزرگ به نوهاش که دختریست نوجوان. مادربزرگی که به تازگی نوه دختریاش او را تنها گذاشته و به امریکا رفته است. نامهها با توصیف حال و روز مادربزرگ و تنهاییهایش شروع میشود و در ادامه آن به زندگی سه نسل از این خانواده: مادربزرگ، مادر و نوه در خلال این واگویهها پرداخته میشود. روایتها و خردهروایتها چنان هنرمندانه در این نامهها آمده است که هیچ احساس تصنع و تکلفی به خواننده دست نمیدهد. ما در ابتدا با شخصیت اول به خاطر تنهایی و لحن گفتارش احساس همدردی میکنیم و هرچه جلوتر میرود با باز شدن گرههای داستانی و روشن شدن واقعیات این سه زندگی، دیدی منطقیتر نسبت به او پیدا میکنیم. از طرفی ما در جریان این داستان با فضایِ سیاسی- اجتماعی ایتالیایِ سه نسل آشنا میشویم. از دوره فاشیست تا سالهای آخر قرن بیستم. نکته دیگر اینکه رمان مرا به یاد "خانه خاموش" اورهان پاموک انداخت در آنجا هم بخش عمدهای از داستان از زبان مادربزرگ خانواده روایت میشود. و خوشبختانه هر دو رمان خواندنیست. 🔹️در آخر به بهانه این رمان میخواهم در مورد موضوعی مهم درباب کتاب و کتابسازی چیزکی بگویم، کتاب هم از لحاظ ویراستاری و هم نمونهخوانی دچار ایراداتی بود. خصوصا نمونهخوانی که امری بسیار مهم در روند کتابسازیست و اکثراً مورد غفلت قرار میگیرد ناشرانی که نمونهخوان دارند کتابهایشان دچار اشتباه میشود چه برسد به اینکه این بخش نادیده بگیرند. استاد خرمشاهی چند روز پیش لطف کردند و چند رباعی طنز و جد از خودشان برای من خواندند که یکی از آنها را (که به نوعی قطعه-رباعیست) و با این موضوع مرتبط است در ادامه میآورم: سخت است نمونهخوانی و سخت بگیر هرچند که چند علم و فن دانی تو چاره نشود ز سختگیری حتی زیرا که غلط درست میخوانی تو