یادداشت زهرا ساعدی

همان‌طور که از نام کتاب پیداست آداب روزانه‌ی بزرگانی از دنیای ادبیات، هنر و معماری را روایت کرده، دقیق‌تر بگویم ۱۶۱ نفر. اگر دنبال زندگینامه یا یادگیری از عادت‌های خلاقه باشید شاید این کتاب چندان مناسب نباشد. برای خود من بعضی بخش‌های کتاب جالب بود و با اسامی زیادی آشنا شدم که فکر کردم سرفرصت سراغشان بروم و اثری از‌ آن‌ها بخوانم.
درمورد عادات و آداب روزانه‌ی این افراد چند مورد مشترک بود: ۱. پیاده‌روی: از نقش اثرگذار پیاده‌روی در خلاقیت زیاد شنیده بودم اما تعدد افرادی که در این کتاب پیاده‌روی می‌کردند (حتی کسانی که سخت درگیر الکل یا دیگر مواد بودند) برایم بسیار جالب بود. پیاده‌روی به‌خصوص در هوای مطبوع و چشم‌انداز زیبا برای من هم دلخواه‌ترین فعالیت بدنی است اما این دو مورد در تهران چندان به دست نمی‌آید. به نظرم بیشتر این نویسندگان مکان‌های‌ جذابی برای پیاده‌روی داشتند اما قطعا همه این‌طور نبودند مثلا جورجیا اوکیف که در نیومکزیکو زندگی می‌کرد و طی پیاده‌روی مارهای زنگی سر راهش را با عصا می‌کشت.
۲. اعتیاد: تعداد قابل توجهی از این نویسندگان اعتیاد به الکل یا آمفتامین و مشتقاتش داشتند. بعضی وقت‌ها این اعتیاد کمک‌شان می‌کرد و بعضی وقت‌ها نه تنها کمک حال نبود بلکه ویرانگر بود.
یکی دیگر از نکات جالب کتاب برای من روتین روزانه بسیاری از هنرمندان این کتاب بود، تصویر ذهنی اغلب ما از هنرمند فردی شلخته و ژولیده است که خواب و خوراک درستی ندارد و الهام‌هایش زمان شب‌بیداری‌ها اتفاق می‌افتد. البته این تصویر بر بسیاری از هنرمندان کتاب صدق می‌کرد اما بسیاری هم این‌طور زندگی نمی‌کردند و روتینی منظم داشتند که برای من دلگرم‌کننده بود.
بعضی افراد این کتاب مدام کار می‌کردند و شب و روزشان یکی شده بود اما دسته‌ی دیگری هم بودند که در روز فقط سه، چهار ساعت کار می‌کردند و باقی را به استراحت و وقت‌گذرانی با خانواده و مهمانی یا کارهای دیگر می‌گذراندند. این هم جزو خصیصه‌هایی است که من دوست دارم. در واقع ایده‌آل من هم این است که روزی بیشتر از سه چهار ساعت کار نکنم و باقی را به کتاب خواندن، تماشای فیلم و سریال، معاشرت و استراحت بگذرانم. حجم زیاد کار همیشه افسرده‌ام می‌کند و از زندگی دلسرد می‌شوم. البته که کار من کار خلاقه‌ای نیست اما از آنجا که بسیاری از افراد این کتاب کار خلاقه‌شان هم کار اصلی‌شان هم بود به خودم اجازه دادم این مقایسه را انجام دهم و بهشان غبطه بخورم.