یادداشت علی فروتن
1401/3/16
بیل برایسون در این کتاب به تشریح ساختار، کارکرد اندامها و دستگاهها و ناهنجاریهای بدن انسان پرداخته است. بهرهگیری از آمار و اطلاعات کاربردی، ارائه نکات کمتر-خواندهشده و استفاده از زبان طنز و کنایه و ارجاع به نقلقولهای برگرفته از منابع دیگر، از ویژگیهای بارز این کتاب است. برایسن در سراسر کتاب به تاریخچه پزشکی شامل اکتشافات، نقاط عطف این علم، سوابق روشهای درمانی و افراد شاخص حوزههای مختلف پزشکی پرداخته است. بخش آخر کتاب به موضوع پایان زندگی و مسائل مربوط به دلایل مرگ اختصاص یافته است. خواندن کتاب احتمالاً برای علاقهمندان به بدن انسان و، بهطور کلی، دانش پزشکی سودمند خواهد بود. ترجمه آقای قاسم کیانی مقدم «روان» است. گزیدههایی از متن کتاب: «غضروف هم خیلی جالب است. چندین برابر صافتر از شیشه است. ضریب اصطکاک آن پنج برابر کمتر از یخ است...این غضروف است ولی برخلاف یخ شکننده نیست. تحت فشار مانند یخ نمیشکند، ترک برنمیدارد و تازه در بدن خودتان ساخته میشود... هیچکدام از اینها در دنیای مهندسی یا علم همتایی ندارد. بهترین فناوریهای موجود روی زمین، همین چیزهایی است که در درون خود ماست و تقریباً همه آن را بدیهی میانگاریم.» «محاسبه کردهاند (البته خدا میداند چگونه) که کاری که قلب در طول عمر انجام میدهد برای بالا بردن شیئی یک تنی تا ارتفاع 240 کیلومتر کافی است.» «در تنفس...رقمها خیلی بزرگ و در واقع شگفتانگیز است. هر بار که نفس میکشید، حدود بیستوپنج سکستیلیون (معادل 2.5 × 10 به توان ۲۲) مولکول اکسیژن را بازدم میکنید؛ آنقدر زیاد که در طول یک روز نفس کشیدن به احتمال زیاد حداقل یک مولکول از نفس هر شخصی که تا کنون زندگی کرده است را تنفس میکنید و هرشخصی که از حالا تا پایان عمر خورشید زندگی کند، گهگاه مقداری از شما را تنفس خواهد کرد. در واقع، ما در سطح اتمی به یک معنا ابدی هستیم.» «برخی شواهد نشان میدهد که مادر شیرده، از طریق مجاری پستان خود، مقدار کمی از بزاق نوزاد شیرخوار را جذب میکند و دستگاه ایمنی بدن او این بزاق را تجزیه و تحلیل میکند و، بر اساس آن، میزان و نوع پادتنهایی را که به بچه میدهد، مطابق نیاز او تنظیم میکند.»