یادداشت زهرا دشتی

حرکت در مه: چگونه مثل یک نویسنده فکر کنیم
        محمدحسن شهسواری در کتاب حرکت در مه، همراه با خواننده شروع به نوشتن یک رمان می‌کند. در واقع هر کاری که برای نوشتن یک رمان است را، جز نوشتن کامل آن،  روی یک سوژه با قابلیت رمان شدن، پیاده می‌کند. همین مثال منسجم است که این کتاب را میان کتب آموزشی متمایز می‌کند: احساس می‌کنید در یک کلاس مکتوب هستید. 
از دلایل دیگر علاقه‌ی من به این کتاب، تمرکز شهسواری بر شخصیت، یکی از ابعاد مهم داستان، است. تقریبا نیم بیشتر کتاب حول محور چگونکی پرداخت شخصیت، روابط افراد و ... بر اساس اصول روان‌شناسی است. نویسنده اگرچه کتب متعددی را برای درک بیشتر این موضوعات ارائه کرده اما در بخش ضمیمه‌ها، به حد کافی اطلاعات خلاصه‌ای شده‌ای از منابع مذکور داده که بتوان بدون خوانش آن منابع کتاب را درک و حتی شروع به نوشتن کرد، هرچند شهسواری تاکید بسیار بر خوانش آن منابع دارد. 
شاید خوانش کتاب، برای کسی که اصول مقدماتی داستان را بلد نیست کمی سخت باشد: با توجه به سابقه‌ی اطلاعاتی‌ام در حوزه داستان‌نویسی نمی‌توانم این را با اطمینان بگویم. اما با اطمینان می‌گویم که کتاب، بسیار شیرین و خوش‌خوان است، به ویژه بخش‌هایی که در مورد چگونگی ساخت شخصیت است، اطلاعاتی ارائه می‌کند که برای خواننده‌ی غیر نویسنده هم جذاب است و می‌تواند در خودشناسی و ارتباطات به او کمک کند. همین برای من، کتاب را به چیزی فراتر از یک کتاب آموزش رمان‌نویسی تبدیل کرد. کتابی که حتی ممکن است برای بررسی انسان‌ها از دیدگاه چند نظریه روان‌شناسی به آن مراجعه کنم.
این کتاب را به همه کسانی که سودای رمان نوشتن دارند و بی‌تجربه یا کم‌تجربه هستند، توصیه می‌کنم. هرچند به نظرم خوانش آن برای افراد باتجربه هم خالی از لطف نخواهد بود.
این کتاب توسط نشر چشمه چاپ شده است.
      
472

43

(0/1000)

نظرات

ممنون بابت یادداشت. به نظرتون کسی که دو سه دوره نوسندگی رفته، و کارگاه کهن الگوهای شخصیت رو هم گذرونده، باز ارزش داره هزینه کنه و این کتاب رو بخونه؟ 

0