یادداشت مسیح ریحانی
1403/12/23
دنیای دایناسورها همواره جذاب و هیجانانگیز است. اگر در دوران نوجوانی شانس این را نداشتهاید که وارد این دنیای شگفتانگیز شوید، این کتاب مخصوص شماست! در حقیقت اگر بزرگسالی هستید که هنوز علاقمند به دایناسورها هستید، پس از مطالعهی این کتاب اطلاعات بسیار مفیدی کسب خواهید کرد. مثل دیگر آثاری که توسط «فرهنگ نشر نو» منتشر میشود؛ این کتاب نیز از کیفیت چاپ، ترجمه و ویراستاری بسیار خوبی برخوردار است. همچنین نقاشیهایی که توسط «علی نورپور» برای این کتاب آماده شده است بسیار مفید و قابل توجه است؛ خاصه اینکه از بسیاری از گونههای شناختهشدهی دایناسورها، دو تصویرسازی در این کتاب وجود دارد؛ یک تصویرسازی با توجه به اطلاعاتی که در گذشته از آن گونه داشتیم و تصویرسازی دیگر طبق آخرین یافتهها و دانش روز از دایناسورها صورت پذیرفته است. مترجم اثر، «دکتر کاوه فیضاللهی» در مقدمهای خواندنی به معرفی کتاب، نویسندهی آن یعنی «دین لومکس» و اینکه «چرا سهم ایران در دوران شگفتانگیز کشف دایناسورها متاسفانه چندان زیاد نبوده است؟» پرداخته است و با بیان نکاتی بسیار حائز اهمیت و جالب در رابطه با نامگذاری دایناسورها (چه در لاتین و چه فارسی) یادداشتشان را به پایان رساندهاند. همچنین در پایان کتاب ۱۳ پیوست از کتاب «دایناسورها: تاریخ طبیعی فشرده (۲۰۲۱)» ترجمه و آورده شده است که از مشهورترین کتابهای درسی دانشگاهی دربارهی دایناسورهاست. با توجه به کمبود آثار و منابع به زبان فارسی برای مطالعهی مخاطبان بزرگسال دربارهی دایناسورها، وجود این بخش بسیار مفید و دانشافزا است. 📚 از متن کتاب: «زیبایی علم در آن است که پیوسته در تغییر است و ما همواره در حال یادگیری.» پینوشت: یکی از عجیبترین چیزهایی که پس از مطالعهی این کتاب با آن روبرو خواهید شد این است که: «پرندهها دایناسورند!» بله! همان گنجشک کوچک یا یاکریم و کلاغی که هر روز میبینیم، در واقع دایناسور هستند!