یادداشت محدثه سلمانی

کتابی با محتوای بسیار تفکر برانگیز که با سخت خوان ترین بیان ممکن!
متاستاز اسراییل تلاش آقای علیانی برای نشان دادن حقیقت موجودیت نحسی به نام اسرائیله. کتاب سه بخش داره،شکل گیری اسرائیل، پذیرفته شدن اسرائیل به عنوان کشور و وضعیت همه در قبال اسرائیل. پیوست هایی در انتهای کتاب اومده که به فصل ها ربط دارند و جالب اند.
بخش اول از شکل گیری ایده کشور یهودی تا زمان پذیرفته شدن رژیم صهیونسیتی به عنوان یک کشور توسط سازمان ملل رو بررسی کرده. رویکرد بحث بیشتر اجتماعی و فرهنگیه تا تاریخی و ژئوپولیتیکی. مطالب زیادی از این بخش برای من تازگی داشت؛ از جمله تاثیر نیچه بر شکل گیری صهیونیسم و فاشیسم و ادلشتات  و روکر و اثر جنبش های چپی بر یهودیان. برخلاف دو کتاب "اختراع قوم یهود" و "ده غلط مشهور درباره اسرائیل"  این کتاب بیشتر شامل تحلیل های نویسنده از وقایع اون دورانه و کمتر  حالت استنادی داره. نکته جالب و تازه دیگه این بخش معرفی گروه های تروریست اولیه صهیونیستی و درگیری شون با انگلیس و فرانسه بود. در این باره توی کتاب "تو زودتر بکش" مطالبی خونده بودم که با نگاه حق به جانب صهیونیستی گفته شده بود و طبیعتا بخش های زیادی کوچک نمایی شده بودند یا از نظر من دور مونده بودند.
دو بخش بعدی به نظرم هسته اصلی بحث نویسنده است و چیزی هاییه که من مشتاق برای نابودی اسرائیل نیاز دارم به بقیه توضیح بدم. بخش دوم درباره منافعیه که بودن اسرائیل و مشروعیت بخشی به اسرائیل رو برای قدرت های غربی ضروری کردند. از این بخش گلخانه آقای آیزنهاور خیلی قابل توجهه و دوست دارم که به عنوان یک متن مستقل در اختیار خیلی از افرادی که می شناسم بگذارم.
بخش سوم درباره حال حاضر و اونچه که در سرزمین های اشغالی رخ می ده و دیدگاه ما و اون ها هست‌. هسته اصلی بحث این بخش اینه که ترور، تبعیض،تعدی و تزویر محدود به سالهای شکل گیری اسرائیل نمیشه و الان هم در سرزمین های اشغالی جریان داره. مطالب مفیدی داشت و به نظرم برای دوستانی که فکر می کنن دشمنی ما با اسرائیل فقط یک کینه تاریخیه و گذشته ها گذشته و باید دست برداریم از این کینه، خوندنش اثر گذاره.
و اما پیوست ها که خیلی جالب بودند و انگار نویسنده نتونسته توی ساختار مد نظرش جاشون بده اما دلش نیومده از خواننده دریغشون کنه. از این بخش صاحب آواز و دیگر دوستان و آتش سوزی در مرز برام جالب بودند و درباره این آتش سوزی در مرز مطالب مشابه تایید کننده دیگه ای هم خونده ام.
با این همه مطالب خوب کتاب یک عیب خیلی بزرگ داشت و اون هم بیانش بود که بیشتر به درد متن روی مستند می خورد تا کتاب. اصرار نویسنده به فضاسازی برای مخاطب و داستان گویی ها و یک سری بازی های لفظی کتاب رو به شدت از سرراست بودن درآورده بود. اغلب بعد از خوندن دو-سه تا بخش کتاب رو می گذاشتم زمین و از متن فاصله می گرفتم و تا بتونم زوایدش رو هرس کنم و اصل حرف نویسنده رو بفهمم. نویسنده مخصوصا توی بخش اول خط فکری منسجمی داره: "اسرائیل محصول استعمارگری و زاییده نیچه ایسم و مکتب قدرت است که از رنج های یهودیان در این مسیر سوء استفاده کرده است." اما حول این گزاره کلی پراکنده داستان گفته و شخصیت معرفی کرده و استعاره آورده. بازم میگم که چنین مطالبی اگر گفتار مستند می بود جذابیت داشت اما توی کتاب خیلی گیج کننده ست.
بهرحال کتاب اثرگذاری بود و مطالب و تحلیل های جدیدی داشت. پیشنهاد می کنم قبل از خوندنش یک کتاب ساده تر مثل ده غلط مشهور درباره اسرائیل رو خونده باشید.