یادداشت سید محمدهادی جلالی
1403/5/23
وارد اینترنت که میشی و میخوای یک گزیده خوب از تاریخ بیهقی رو جست و جو کنی، بر میخوری به دهها کتاب مختلف. کتابهایی که همگی تاریخ بیهقی هستند اما به شرح یک استاد یا چند استاد دیگر. هر کدام نظری داره و از دیدگاهی به موضوع نگاه میکنه. از دکتر فیاض تا خطیب رهبر و یاحقی و دیگران. کدوم رو انتخاب کنیم؟ صادقانه بگم که نمیدونم. چون باید برای دونستن حداقل چندین و چند صفحه از شرحهای مختلف تاریخ بیهقی رو بخونم. کاری هم به باقی کتابها ندارم بگذارید از همین گزیده دکتر خطیب رهبر برایتان بنویسم. به نظر من معنی بسیاری از عبارات و کلمات تاریخ بیهقی بدون شرح هم قابل فهمه اما برخی کلمات و اصطلاحات وجود داره که مجبور میشی یا از یک نفر بپرسی یا بری سراغ فرهنگ لغت. این کتاب رو هم نه به خاطر شرحش بلکه به خاطر خود تاریخ بیهقی دوست داشتم. نوع تایپ نسخهای که من دارم به شدت قدیمی است با اینکه چاپ سال ۹۳ است. بیشتر یادآور چاپهای اوایل دهه هفتاد است. در کل برای مبتدیان میتونه راهگشا باشه و بعضی کلمات قدیمی و احیانا نامانوس میتونن آشنا بشن.البته شرح خیلی خیلی گسترده و مفصلی نیست ولی باز هم برای شروع خوبه. راستشو بخوای بدونی اصل تاریخ بیهقیه و اینکه چه کسی اون رو شرح کرده در درجه چندم قرار میگیره. زیاد خودمون رو درگیر فرعیات نکنیم.