یادداشت Mika
فروغ فرخزاد که بوده؟ این سوالی بود که مدتها برایم بی جواب بود ولی همیشه منتظر فرصتی برای آشنایی با او بودم. اولش درکش نمیکردم بخاطر تصمیماتش ولی بعد فکر کردم و متوجه شدم او یک انسان بود. حق زندگی داشت. او زنی عاشق بود. عاشق ادبیات و هنر. در اخر در جوانی از دنیا رفت ولی وقتی شعرهایش را میخواندم حس میکردم کنارم نشسته. حسش میکردم. گویی در اغوشم گرفته بود. انگار روحم را در لابه لای برخی از بیت ها جا گذاشتم. خیلی زیبا بود. برای چی برای خودمان مانع میسازیم از چنین هنرمندانی؟ خودم هم نمیدانم چرا اینقدر جبهه گرفته بودم و متوجه شدم که شاید چون باید زمان مناسبش میرسید... من عاشق تمام شعرهای او هستم. ولی متوجه تأثیر زندگی و زمان روی قلم او شدم و در نهایت اخرین کتاب شعر فروغ یعنی "ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد" رو بی نهایت دوست داشتم. ولی از شعرهای بقیه کتابهای فروغ فرخزاد که بی نهایت دوست داشتم میتونم به"دیدار در شب، به آفتاب سلامی دوباره خواهم داد، وهم سبز، عروسک کوکی، تولدی دیگر، بازگشت و دنیای سایه ها"رو پیشنهاد کنم. فقط تمام شعرهایش را بخوانید مخصوصا شعرهای بالا رو که مجبور شدم برای کوتاه کردن لیست خیلی از اسامی رو حذف کنم وگرنه تمام شعرهای او بی نظیر است. فکر میکنم کاشکی فقط کمی بیشتر رنگ خوشبختی و عشق رو در زندگی اش میدید.هرچند که احساس میکنم او نمرده است. همیشه زنده خواهد بود.
شهروز مرکباتی:جناب تی.اس الیوت تنها دو سال پیش از فروغ فرخزاد از دنیا رفت اما بسی زودتر از او به دنیا آمده و کارهای درخشانش را آغاز نموده. شباهت میان آثار الیوت و فرخزاد چیزی بیش از نزدیکی است. الیوت"جسدی که کاشتی پارسال در باغچهات،جوانه زد،شکوفه میدهد امسال یا سرمای زود رس خراب کرد خوابش را؟" فروغ"دستهایم را در باغچه میکارم،سبز خواهم شد میدانم،میدانم،میدانم." الیوت"تا نهایت شب میخوانم" فروغ"من از نهایت شب حرف میزنم" و البته مثالها برای هر هوشیاری بسیارند. اما من ندیده ام یا نخواندهام جایی فروغ فرخزاد ابراز ارادتی به تی اس الیوت کند. در خوشبینانه ترین حالت او مقلدیست بی اندازه حرفهای و در منصفانه ترین حالت سارقی در روز روشن که دلخوش به" درد نخواندن "همیشگی ایرانیان بوده.
تندیس اسدآبادی