یادداشت راضیه بابایی

ذوالقرنین در رمان نوجوان

یک سرباز جدید برای یاجوج کبیر نوشته میثم موسویان است. او نویسنده‌ی با تجربه‌ای است که در حوزه نوجوان و بزرگسال فعالیت می‌کند.
یکی از آثار بزرگسال او را خوانده بودم. قلم روان و قابل فهمی دارد. علاوه بر آن سوژه‌های جالبی را انتخاب می‌کند.بعد از این دو نقطه قوت ، نوبت به ضعف کارهایش می‌رسد. او نگاهی فلسفی به داستان دارد. نحوه روایت او خطی نیست. این کتاب نیز مثل داستان بزرگسالی که از او خوانده بودم من را به نقطه‌‌ای نرساند که شفاف و واضح حرف نویسنده را دریافت کنم بلکه حدس زدم و بابت توجه به این موارد در لایه‌‌ای از داستانش او را تحسین می‌کنم.

متن او دارای بینا متنیت با داستان یاجوج و ماجوج در قرآن است و سدی که ذوالقرنین نبی برای نجات انسانها از شر این مهاجمان ساخت.

حالا او شخصیت نوجوان خود را در موقعیتی قرار می‌دهد که می تواند کنار او باشد یا یاجوج. در همین داستان به سبک زندگی نوجوانان می‌پردازد و رابطه خانوادگی و روابط بین دوستی آنها را از قلم نمی اندازد.
در نیمه دوم داستان درگیر قوانین پرتعداد فانتزی سفر شهاب و ماجوج می‌شویم و ارتباط ما با جهان نیمه اول و دنیای واقعی و معمولی شهاب قطع می‌شود.
ارجاع به فیلم‌های ماتریکس و ذهن زیبا، همچنین بازی کال آو دیوتی در متن وجود دارد که درستی و غلطی این امر جای تامل دارد.

اگر بخواهم جمع بندی کنم باید از تازگی و تصویرگری رمان تعریف کنم. حتی حضور نمادین گوشی موبایل سنگی به عنوان دریچه‌ای برای ایجاد خشونت در نوجوان جالب توجه آمد.
ولی نوجوان چه قدر این مدل از روایت و داستان را می‌فهمد؟ چرا این همه شلختگی و به هم ریختگی پیرنگ باید سوژه و نگاه تازه‌ی نویسنده را فدا کند؟

موسویان نیاز دارد کمی ذهن خلاق و فلسفی خود را در آثار فانتزی کنترل کند، مسلما نتیجه و بازخورد بهتری از مخاطب می‌گیرد.

خیلی سخت است که برای این اثر خلاقانه که متاسفانه نوجوان چنان که باید بهره‌ای از آن نمی‌برد(به علت فرم داستان و پرداخت آن)امتیاز تعیین کنم.
اگر لااقل ناشر گروه سنی را بالای ۱۲ تعیین می‌کرد شاید می‌شد امتیاز را بیشتر منظور کرد.
ولی طبق نوشته پشت متن که کتاب را برای بالای ۱۰ سال منظور کرده است، نمی‌شود به بهم ریختگی پیرنگ و لبریز کردن ظرف محتوایی اثر بی‌توجه بود.

خواندن این کتاب را به خاطر استفاده از محتوای قرآنی در رمان نوجوان توصیه می‌کنم. امتیاز ۳.۵ از ۵

#بره_موم
#معرفی_کتاب