یادداشت ارغوان میرزایی
18 ساعت پیش
مائدههای زمینی و مائدههای تازه؛ جشن زندگی در کلمات ✨ آندره ژید در «مائدههای زمینی»، نه تنها یک کتاب، بلکه مانیفستی برای آزادی روح، رهایی از قیدهای کهنه و تجلی نابترین شکل زندگی را به ما هدیه میدهد. این کتاب دعوتی است برای کسانی که میخواهند از بند سنتها، باورهای تحمیلی و حتی چارچوبهای ذهنی خود رها شوند و به استقبال ناشناختهها بروند. ژید در این اثر با نثر تاملبرانگیز و فلسفهای سرشار از احساسات، ما را به تجربهای بیواسطه از زندگی فرا میخواند. ژید در سالهای بعد، زمانی که به بلوغ فکری عمیقتری میرسد، کتاب دیگری مینویسد: «مائدههای تازه». این اثر را میتوان نوعی پاسخ و بازنگری به ایدههای پیشین او دانست. اگر مائدههای زمینی سرود بیپروا و پرشور آزادی است، مائدههای تازه میگوید: رهایی کافی نیست؛ بلکه باید معنا و تعادلی در این آزادی یافت. 📍نقاط ضعف کتاب: - در این اثر، ژید آزادی را میستاید، اما چارچوب روشنی برای آن ارائه نمیدهد. برخلاف نیچه یا سارتر، او به پیامدهای اجتماعی و اخلاقی این رهایی اشارهای عمیق نمیکند. این باعث میشود که کتاب بیشتر شبیه یک مانیفست انگیزشی تا یک تئوری فلسفی جامع. - ژید در کتاب، لذت را به عنوان یک اصل بنیادین مطرح میکند، اما تاثیرات آن بر دیگران و حتی بر خود فرد را چندان بررسی نمیکند. او در بخشهایی از کتاب، حس «هرچه دلت میخواهد، همان را انجام بده» را القا میکند که میتواند منجر به نوعی بیمسئولیتی و نیهیلیسم سطحی شود. - کتاب پر از جملات زیبا است، اما بسیاری از این جملات، فاقد مصداقهای عملی هستند. ژید فقط یه ستایش آزادی میپردازد، اما در مورد نحوه تحقق آن، توضیح کافی نمیدهد. در نتیجه، کتاب ممکن است برای خوانندگانی که به دنبال راهکارهای عمیقتر هستند، سطحی و گذرا به نظر برسد. - ژید در این کتاب بیشتر به آزادی فردی میپردازد و چندان به روابط اجتماعی و تاثیر جامعه بر فرد توجه نمیکند. اما در دنیای واقعی، آزادی فردی همیشه در تعامل با دیگران تعریف میشود. این نگاه فردگرایانه افراطی میتواند منجر به نوعی توهم آزادی شود که در دنیای واقعی چندان کاربردی نیست. 💭 این کتاب را باید خواند؛ شاید در انتها، هر کس نسخهای شخصی از آنچه ژید گفته، درون خودش پیدا کند.