یادداشت سید امیرحسین هاشمی
1402/4/6
3.7
لطفا در حد کتاب از ایشان انتظار داشته باشید! 1- از تاریخ و سیاست خواندن، نان شبِ زیست اجتماعی است برای یک "شهروند". خلاصه تا تاریخ کشور خودمان، تجربه بقیه ملتها و حداقلهای سیاست را ندانیم، نباید انتظار داشته باشیم دلِ زورمندان و سیاسیون برای ما رعایا بسوزد! در این راستا این کتاب وظیفه خود را انجام میدهد، البته نه بیشتر. آگاهیبخش است. جامعِ تحلیل سیاسی نیست. 2- گفتم: چی میشه جامعه به این کتابها گرایش پیدا میکنه؟ چجوری خواندن این کتابها گسترده میشه؟ در آن گفتوگوهای معرفی چه میگذرد؟ این مردمان را چه شده است؟ چه چیز بر ایشان گذشته است؟ به نظرم سوالهای جالب و مهمی است. -جواب دادن بهش؟ - سخت است بسیار سخت. ولی بذار خودم به عنوان کسی که لااقل به چند نفری کتاب را معرفی خواهم کرد، این سوالها را گوشه ذهن داشته باشم. -حالا بخونمش؟ -آره 3- یک ایراد مهم کتاب این است که مستعد نقل قولسازی فراوان است. گاها هم نویسنده مستدل حرف نمیزند و ادیبانه مینویسد. جهانِ سیاسی نویسنده در ضمن اینکه جزئیات و نکتهسنجیهای خوبی دارد، مثل شرحی که از بروکراسی و بروکراتها به دست میدهد، اما گاها از سادهسازی بسیار در عذاب است. تفاوت اتمسفر سیاسیِ چکسلواکی و ایران هم که باید همواره گوشه ذهن خواننده باشد به نظرم. بالاخره نویسنده به عنوان اولین رئیس جمهور چکسلواکی باید جامعهی خود را بشناسد نه ایران را! اگر واتسلاف هاول بتواند این نوع از سنجشگر بودن را در خواننده ایجاد کند، کاری کرده است بس ارزشمند و خواننده کنشی کرده است بس عزیز. اگر میخواهید کتابی بخوانید که بار اندیشگی و علمی بالاتری داشته باشد، کلا کتابهای دکتر بشیریه و به طور اخص "درسهای دموکراسی برای همه" و "گذار به دموکراسی" را بخوانید. 5- از این کتاب دانش سیاسی، به معنای اخص کلمه، کسب نمیکنید اما قطعا آگاهی کسب خواهید کرد. به قول سهیل خرسند لطفا سعی کنید در زمره کسانی نباشید که این کتاب در حکم سم است برایشان.
سید امیرحسین هاشمی
1402/4/7