یادداشت dream.m

dream.m

dream.m

1404/4/22

        《کمدی الهی چیست؟》
کمدی الهی شعری حماسی در سه بخش است که سفر خیالی دانته را در جهنم، برزخ و بهشت ​​توصیف می‌کند و در نهایت با مشاهده خدا به اوج می‌رسد. این اثر طی سال‌های ۱۳۰۸ تا ۱۳۲۱ میلادی نوشته شده است. 
کمدی الهی داستانی تمثیلی است که ریشه در تاریخ و اسطوره دارد. جهانی که دانته ترسیم می‌کند، یک جهان قرون وسطایی ست که در آن خورشید و ستارگان به دور زمین می چرخند، و با جزئیات علم معاصر قرن چهارده مطابقت دارد.
دانته  دوزخ را به شکل یک قیف مخروطی تصویر کرده که در زیر نیمکره شمالی قرار داشته و به زمین فرو رفته است. درست در طرف مقابلِ عمیق‌ترین نقطه از جهنم، گذرگاهی ترسیم شده که به نیمکره جنوبی منتهی می‌شود، در آنجا کوه برزخ ( شکل آن منعکس‌کننده شکل جهنم است ) قرار دارد که قله آن به سمت بهشت ​​راه دارد. خود بهشت ​​به صورت مجموعه‌ای از ده حلقه تصور شده که زمین را احاطه کرده‌اند. جایگاه خدا در بالاترین حلقه قرار دارد.
در جهان دوزخ و برزخ، برای هر گناهی که در جهان وجود دارد، طبقه ای در نظر گرفته شده است. در حالی که در بهشت ​، که جایگاه اولیای الهی و تثلیث مقدس است، تنها پاکی و عدل وجود دارد و اولیای الهی در  سلسله مراتب دقیق و در حلقه های مختلف جای دارند.
.......
《زبان کمدی الهی》
نکته مهم در مورد کمدی الهی این است که زبان اشعار آن لاتین نیست ( در زمان دانته این نکته در رابطه با هنرهای عالی مرسوم بود). بلکه زبانی است که توسط افراد تحصیل کرده فلورانس قرن چهاردهم استفاده میشد. علاوه بر این، دانته از زبان‌های باستانی و گویش های محلی و بومی در سرودن اشعار استفاده کرده است. هدف دانته این بود که اثر خود را هم برای خواننده معمولی و هم روحانیون و دانشگاهیان، قابل خواندن کند. 
.......
《بئاتریس که بود و چه کرد؟》
یکی از شخصیت‌های اصلی کمدی الهی ، بئاتریس است که اهمیت زیادی در زندگی دانته داشته. دانته اولین بار در ۹ سالگی با بئاتریس پورتیناری ۸ ساله آشنا شده و عاشق او شد. آن ها دورادور در عشق هم میسوختند تا اینکه بئاتریس در سن بیست و چهار سالگی درگذشت. از آن پس بئاتریس برای دانته نمادی از همه چیزهای خالص و ارزشمند شد. او منبع الهام دانته برای سرودن اشعار بسیاری شد، تا آنجا که این شیفتگی در سرودن بهشت به حد اعلی خود رسید. در کمدی الهی این بئاتریس است که ویرژیل را می فرستد تا دانته را در دوزخ و برزخ راهنمایی کند. در پایان مسیر برزخ، خود او مسئولیت دانته را بر عهده می گیرد و این اوست که بعداً شکوه و جلال بهشت را برای دانته آشکار کرده و به جایگاه دیدار خدا رهنمون می کند.
......
《بهشت، آری یا نه؟》
اگرچه در بین سه کتاب، بهشت کمتر شناخته، کمتر نقل قول شده و کمتر از دوزخ و برزخ وام گرفته شده است، اما به اندازه دو کتاب قبلی از این سه گانه چشم اندازی فوق العاده دارد. تعداد کمی از نویسندگان در دنیای ادبیات جرات توصیف بهشت ​​را داشته اند.‌ چگونه می توان به پاکی، نیکی، ایمان و عشق شکلی عینی داد؟ اینها مشکلاتی است که دانته با آن مواجه بود و خودش بارها به ناتوانی اش در بیان اندیشه هایش، صرفا با کلمات، اعتراف کرده است. دانته در توصیف دنیاهای زیرین،  توانست موجودات عجیب و غریب، مناظر خارق العاده و شکل مسخ شده گناهکاران را به راحتی بازنمایی کند. اما در بهشت وظیفه او این است که ما را با پاکی و عدالت و امید آشنا کند. مفاهیم انتزاعی که جایگاهشان در میان ستارگان و نور و فضای غیر مادی است. دانته در بهشت، به جای تصاویر خارق‌العاده، شخصیت‌پردازی‌های رنگارنگ و اظهارنظر سیاسی آثار قبلی ، روایت خود را پر از استدلال و گمانه‌زنی الهیاتی می‌کند و اغلب به مسائل روحانی می پردازد. مسائلی از این دست باعث شده بهشت از نظر ارائه مفاهیم سخت خوانتر از دو کتاب قبلی باشد و کمتر خوانده شود.
.........
《چرا باید کمدی الهی بخوانیم؟》 
یا 
《خب که چی حالا؟》
کمدی الهی شاهکاری از ادبیات جهان، آمیزه‌ای از سبک‌های مختلف، داستانی نمادین مرکب از فساد و سیاست و مذهب است؛ و اطلاعات زیادی در مورد قرون وسطی، فلسفه، فرهنگ، مردم، آداب و رسوم و طرز تفکر آن‌ها در اختیارخواننده می گذارد. علاوه بر این، ما باید آن را بخوانیم زیرا اساس ادبیات ایتالیایی است.(مگر اینکه به ادبیات ایتالیا علاقه نداشته باشیم و یا خب حالا که چی؟ ما که ایتالیایی نیستم) خوب، در جواب باید گفت در صورت خواندن این سه گانه، ما حداقل به دانش فوق العاده ای در باره کتاب مقدس، ارسطو، الهیات تومیست، معنویت بوناونتوران، ورگیل، اووید، لوکان، استاتیوس، اساطیر یونانی-رومی، شعر پرووانسالی، شاعران ایتالیایی، تاریخ دعواهای فلورانسی بین گولف ها و گیبلین ها و رابطه آنها با امور خارج از فلورانس، زندگی دانته و تبعید او، مدل تفسیری چهارگانه دانته، تفسیر کتاب مقدس، به طور کلی داستان های عاشقانه ای مثل عاشقانه آرتوریایی، پائولو و فرانچسکا، مسئله تروا، اولیسه... و دومینیکن ها و فرانسیسکن ها، دست پیدا می کنیم. و تازه همه اینها فقط نوک کوه یخ هستند. پس میبینیم که خواندن کمدی الهی چندان هم بی فایده نیست. 
به شما این نوید را می دهم که ترجمه های بسیار خوبی از این کتاب در بازار نشر وجود دارد ( بخصوص نسخه شفا) که با حاشیه نویسی ها و توضیحات پاورقی کامل، زحمت تفسیر شعر ها را کم کرده و به کسب لذت افزوده اند. حرف آخر این که این کتاب یکی از قدیمی‌ترین آثار ادبی است که در طول قرن‌ها (هنوز هم تا به امروز توسط نویسندگان بی‌شماری که پس از دانته آمده‌اند)، و بیش از هر کتاب دیگری، به آن ارجاع داده شده است. اگر به هر حال قصد دارید یک کتاب فانتزی، علمی تخیلی، آموزنده یا حتی سرگرم کننده بخوانید، به خودتان لطف کنید و زمانی را به دانته اختصاص دهید.

................

برای شخص من، این که آیا داستان این مجموعه کتاب جذاب است یا نه؛ خواندنش در دنیای ادبیات اهمیت دارد یا نه؛ مهم نبود. برای من این فقط یک کتاب نیست. بلکه گنجینه‌ای گران بها و یادگاری ارزشمند از خاطرات روزهای سعادتمندی و آسودگی خاطر است...
      
2

0

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.