یادداشت سید محمد بهروزنژاد
1402/5/30
"به نام خدا" جارچیان در شهر جار میزنند : هفت دزد، هفت یاقوت پادشاه را دزدیده اند و فرار کرده اند و هرکس آنها را تحویل حاکم بدهد، سه یاقوت را به عنوان پاداش میگیرد. نمکی و مار عینکی نیز طی اتفاقاتی تصمیم میگیرند هفت دزد را دستگیر کنند. آنها در این راه ماجراهای هیجان انگیزی را پشتسر میگذارند که نمکی را به قهرمان تبدیل میکند. سه عنصر در شخصیت برجسته نشان داده میشوند و به درستی به عنوان رمز موفقیت و عامل قهرمانی او معرفی میشوند: مهربانی، عاقل بودن و توکل به خدا. تمام ماجراهای کتاب با نوعی فانتزی گره خوردهاند و از قواعد دنیای بزرگسالان پیروی نمیکنند. همینکه نمکی و مار عینکی _یک پسر شانزذه ساله و یک مار کبری سخنگو!_ می توانند هفت دزد خطرناک را دستگیر کنند نشان از آسانگیری دارد . البته این مسئله برای ادبیات کودک و نوجوان عیب محسوب نمیشود. در واقع این رمان بیشتر رویکرد انگیزه بخشی به کودکان و نوجوانان دارد و به آنها میگوید که میتوانند کارهای بزرگی کنند. نمکی و مار عینکی را می توان برداشتی آزاد از هفتخوان رستم دانست که سعی دارد روح قهرمانی را در کودکان و نوجوانان این سرزمین تقویت کند. در مقام مقایسه: نمکی : رستم، مار عینکی :رخش و هفت دزدی که باید دستگیر شوند: هفتخواناند. این رمان به دانش آموزان دوره دوم دبستان و سال اول متوسطه اول پیشنهاد میشود و احتمال قوی برای پایه های بالاتر بچگانه و سطحی به نظر میرسد.
اگر لالایی برای دختر مرده ادبیات نوجوان است، این قبیل مسائل اشکال حساب میشود
1402/5/30
آن را هم خوانده ام. دقیقا نکته همین است. لالایی برای دختر مرده به خاطر مضمونش قابل توصیه به گروه سنی دوره دوم دبستان و شاید سال اول متوسطه هم نیست. یعنی ادبیات نوجوان را نباید به یک سن خاص محدود کرد. کمااینکه نمکی و مار عینکی را من بیشتر رمان کودک میدانم تا نوجوان.
سید محمد بهروزنژاد