یادداشت آرتا
1402/6/7
شاهنامهی فردوسی، کلیات سعدی، دیوان حافظ، دیوان شمس، مثنوی معنوی، اخلاق ناصری، مقالات شمس، التفهیم، آثارالباقیه... فهرست کتابهای کهن ادبیات پارسی، در موضوعهای گوناگون و خواه به نظم و خواه به نثر، بسیار بیش از اینها ادامه دارند. کتابهایی که نفس حقیقی هویت ایرانی را به ما میآموزند؛ ولی هرکدام از ما چند تا از این کتابها را خواندهایم؟ اگر بخواهیم منصف باشیم، شماری از ما که "تلاش کردهاند" ادبیات کهن پارسی را مطالعه کنند اصلاً کم نیستند؛ آنچه کم است، شمار آنهایی است که موفق شدهاند. یکی از اصلیترین بهانه یا دلیلهایمان هم این است که این نوشتهها هرکدام درهمتنیده با دشواری ویژهی خود هستند. یکی مفاهیم عرفانی دشواری را دربرمیگیرد و دیگری واژگان و کنایهها و دستور کهن فراوان دارد. اینجاست که پژوهشگران ادبیات به کمک ما میآیند. تصحیح انتقادی و شرح یکایک ابیات مهری بهفر، همهی آنچیزی است که ادعا میکند و بیشتر. در این مجموعه تکتک ابیات از نظر گذرانده شده و برای خوانندهی امروزی گرد آورده شدهاند. واژگان ناآشنای هربیت همراه ریشهشناسیشان، کنایهها و استعارهها، استناد به منابع مهم اساطیری و تاریخی برای شناساندن رسوم و افراد و رخدادها، اطلاعات کلیای هستند که برای تک تک ابیات شاهنامه در این مجموعه گردآوری شدهاند. ارزش این کتاب برای من در واژهها گنجانده نمیشود و تا ابد مدیون بزرگانی همچون مهری بهفر هستم که با همچین کتب نفیسی به کسانی چون من کمک میکنند تا بتوانیم شاهنامه را بخوانیم و از آن بیاموزیم. در دفتر یکم، بخشهای زیر از شاهنامه بررسی شدهاند: دیباچه پادشاهی کیومرث سی سال بود پادشاهی هوشنگ چهل سال بود پادشاهی تهمورث سی سال بود پادشاهی جمشید هفتصد سال بود پادشاهی ضحاک تازی هزار سال کم یک روز بود پادشاهی فریدون پانصد سال بود در آخر برای همهی عزیزانی که دوست دارند شاهنامه بخوانند یا مطالعهی فراتری از آن داشته باشند و این کتاب را برمیگزینند، اما شاید زمان انجام این کار را نداشته باشند پیشنهادی دارم. با هرچه میتوانید آغاز کنید؛ یک یا پنج بیت اهمیتی ندارد. با یک یا پنج بیت در روز آغاز کنید و روزی به خود خواهید آمد و میبینید شاهنامه را تمام کردهاید، کاری که شاید هرگز گمان نمیکردید فرصت کنید انجام دهید:)