بریدهای از کتاب داستان فلسفه اثر برایان مگی
1402/5/1
از آنجا که اروپاییان از قدیم تمایل داشتهاند تا تمدن را معادل فرهنگ اروپایی بدانند، بد نیست اشاره شود زمانی که اروپا در این دوران تاریک به سر میبرد (تقریبا از قرن ششم تا دهم میلادی) تمدنهای بسیار پیشرفتهتری در بخشهای دیگری از جهان در اوج شکوفایی بودند. اسلام در عصر زرین خود به سر میبرد و در سراسر بخش شرقی قلمرو امپراتوری اسکندر گسترش یافته و از شمال آفریقا به اسپانیا هم راه پیدا کرده بود. تمدن چینی به اوج خود در سلسله تانگ رسید که چینشناسان آن را بزرگترین دوره ادبیات منظوم چینی میدانند. در ژاپن هم فرهنگ خاصی در حال پیدایش و تکامل بود که بعدها به عنوان دوره کلاسیک ژاپن شناخته شد. اما حدود پنج قرن دیگر میبایست میگذشت تا اروپا فرایندی را آغاز کند که به تدریج بتواند قدرت و فرهنگ خود را به طور موثری بر سراسر دنیا تحمیل کند. اگر در آن دوران تاریکی کسی پیدا میشد که میگفت این قاره وحشی و غرق در ظلمت، روزی به چنین جایگاهی خواهد رسید، مسلما سخنانش را از مقوله هذیان میپنداشتند. در طی آن دوران، جهان اسلام بود که بخش اعظم فرهنگ باستان را حفظ کرد. ممنون میشم اگر منبع خوبی برای مطالعه افول تمدنهای شرق میشناسید، معرفی کنید. 🙏🏻🌷
1402/5/2
در این زمینه کتاب "ما چگونه ما شدیم" و "اسلحه، میکروب و فولاد" فعلا به ذهنم خطور میکنه.
روشنا
1402/5/2