بریدۀ کتاب

اقتصاددان مخفی
بریدۀ کتاب

یک مثال افراطی می‌تواند همه‌چیز را روشن سازد. فرض کنید که ما کشوری داریم که بسیار مشتاق خودکفایی است. وزیر صنعت و تجارت می‌گوید: "ما نیاز به تشویق اقتصاد داخلی داریم". بنابر این دولت واردات را ممنوع و گشت‌های ساحلی را برای جلوگیری از قاچاق مستقر می‌کند. در اثر این سیاست انرژی زیادی معطوف کالاهای داخلی می‌شود که می‌تواند جایگزین واردات شود. این امر قطعا تشویق اقتصاد محلی است. ولی اثر دیگر آن است که صنایع صادراتی به سرعت ضعیف شده و می‌میرند. چرا؟ زیرا اگر هیچ‌کس اجازه نیابد که ارز خارجی را مصروف واردات نماید، در آنصورت چه کسی حاضر است وقت و زمان خود را معطوف به صادرات کند. سیاست "نه به واردات" همچون سیاست "نه به صادرات" است. در حقیقت یکی از قضایای مهم تجارت به نام نظریه لرنر که توسط اقتصاددانی به نام "آبا لرنر" در سال ۱۹۳۶ ارائه شده است، بیان می‌کند که اعمال تعرفه بر واردات همچون اعمال تعرفه بر صادرات است.