بریدهای از کتاب داستان فلسفه اثر برایان مگی
1402/5/17
ظاهراً چارهای نداریم جز اینکه باور داشته باشیم که حداقل گاهی وقتها، چیزی به نام اختیار وجود دارد. اما همین باور، به این معنی است که پذیرفتهایم بعضی از حرکتهای مادی اشیای مادی در مکان، به طور کامل طبق قوانین علمی تعیین نمیشود؛ علت بعضی از این حرکات، عملکرد آزاد ارادهٔ ما است و کلمهٔ آزاد در این زمینه یعنی به خواست شخص و آگاهانه انجام شده، و قوانین علمی بر آن حکمفرما نبوده است. بنابراین، به گفتهٔ کانت- چه آن را تصدیق کنیم و چه نکنیم- ما، در واقع باور داریم که فقط دنیای تجربی نیست که وجود دارد. ما باور داریم که حوزهی غیرتجربی هم هست و تصمیماتی در آن گرفته میشود که بر حرکات جسمی ما تأثیر دارد.