بریده‌ای از کتاب اینترنت با مغز ما چه می کند؟ اثر نیکلاس کار

بریدۀ کتاب

شاید یک صفحه متن آنلاین که در صفحه نمایش رایانه مشاهده می‌شود در ظاهر شبیه صفحه‌ای چاپی باشد اما حرکت یا کلیک در یک متن اینترنتی مستلزم عملیات فیزیکی شبیه سازی‌های حسی بسیار متفاوت با نگه داشتن و ورق زدن صفحات کتاب یا مجله است. تحقیقات نشان داده که عملیات ذهنی مطالعه نه فقط حس بینایی بلکه حس لامسه ما را نیز تحریک می‌کند. مطالعه هم بصری است و هم بساوایی. آن منگن، استاد نروژی مطالعات ادبی، می‌گوید: «مطالعه،اساساً فعالیتی چند حسی است. نوعی (ارتباط حیاتی) بین (تجربه حسی_حرکتی ماده) یک کتاب مکتوب و (پردازش ذهنی محتوای متن) وجود دارد.» تغییر شیوه خواندن از مطالعه کتاب کاغذی به صفحه نمایش فقط باعث تغییر جهت خواندن متنی مکتوب نمی‌شود، بلکه بر میزان توجهی که ما صرف آن می‌کنیم و عمقی که در آن غرق می‌شویم نیز تاثیر می‌گذارد.