بریده‌ای از کتاب لذات فلسفه: پژوهشی در سرگذشت و سرنوشت بشر اثر ویل دورانت

سمانه نظیری

سمانه نظیری

بریدۀ کتاب

بیایید دورنمای خوشایندی تصور کنیم فرض کنیم دانشگاه های ما که هسته آمریکای نجات یافته در آنها است بر دانشکده های خود دانشکدۀ دیگری به نام دانشکده مدیریت سیاسی بیفزایند این دانشکده بیشتر به عمل و تمرین و تفاصیل واقعی بپردازد نه به نظریات مدرسه ای نباشد که در تاریخ سیاسی یا در «فلسفۀ دولت» بحث کند یا بپردازد به اینکه سلطنت بهتر است یا حکومت اشرافی یا دموکراسی یا سوسیالیسم یا روش مالیات واحد یا آنارشیسم بلکه مدرسه ای باشد که با دانشجویان خود به میدان عملی اداره شهر برود مدرسه ای که به مسائل شهر مانند سیاست بازان خیابانی یا اعضای وفادار حزب جمهوریخواه و دموکرات نگاه نکند بلکه مانند یک دانشمند یا کارگردانی که کار و مهارتش اداره و حکومت را مثل فن و هنر بسازد. اگر دقت و درستکاری چنین مدرسه ای مانند یک مدرسه طبی خوب باشد فقط نظر مردمی را جلب خواهد کرد که جدی و دارای دماغ علمی باشند و اما آقایانی را که امروز از راه خود فروشی و نطق های پرآب و تاب به قدرت می رسند وحشت زده خواهد کرد در آغاز برای چنین درسی عده کمی داوطلب خواهند شد زیرا ضمانتی برای رسیدن به یک مقام سیاسی نخواهد بود مگر آنکه خود را به درستی آماده کرده باشند. ولی انتشار طرح ادارۀ شهری مدخل و سرآغاز را خواهد آورد و این مدارس مانند مدارس طبی پیشرفت خواهند کرد و کسانی که در اداره امور شهر توفیق یافته اند دعوت خواهند شد تا بر هیئت آموزشی ریاست کنند.