بریده‌ای از کتاب مرگ فروشنده اثر آرتور میلر

مهدی

مهدی

1404/4/15

بریدۀ کتاب

این جمله‌ی شخصیت بن در نمایش‌نامه مرگ فروشنده: «با غریبه هیچ‌وقت جوانمردانه مبارزه نکن پسرجون؛ این‌طوری هیچ‌وقت از جنگل قِسْر در نمی‌آیی.» یکی از سمی‌ترین و در عین حال پرتأثیرترین توصیه‌های زندگی در جهان‌بینی بن است. بیایید معنای آن را دقیق بررسی کنیم: منظور بن چیه؟ 1. "با غریبه جوانمردانه مبارزه نکن" یعنی چی؟ منظورش اینه که در برخورد با آدم‌هایی که نمی‌شناسی، نباید انتظار انصاف، اخلاق یا عدالت داشته باشی. در واقع بن می‌گه باید بی‌رحم، زرنگ، و حتی فریب‌کار باشی تا زنده بمونی. این حرف کاملاً برخلاف ارزش‌های اخلاقی سنتی مثل صداقت، عدالت و جوانمردیه. 2. "جنگل" استعاره از چیه؟ جنگل در اینجا نماد زندگی، رقابت‌های اقتصادی و دنیای بی‌رحم بیرونه. جایی که مثل طبیعت وحشی، قانون بقا حکمفرماست و ضعیف‌ها له می‌شن. پیام پنهان دیالوگ: بن داره به بیف و ویلی (و به شکل نمادین به همه ما) این پیام رو می‌ده: در دنیای واقعی، اگر دنبال اخلاق باشی، بازنده‌ای. باید بتونی قوانین رو زیر پا بذاری، زرنگ باشی، و حتی گاهی بی‌رحم، تا موفق بشی. جایگاه این دیالوگ در ساختار نمایشنامه: بن برای ویلی نماد موفقیته. مردی که به جنگل‌های آفریقا رفته و با شجاعت، بی‌رحمی و زیرکی پولدار شده. حرف‌هایش نمایانگر تفکر داروینیستی و سرمایه‌داری افراطی است: تنها قوی‌ترها زنده می‌مونن. اما نمایشنامه نشون می‌ده که این نوع نگاه هم مثل رؤیای ویلی، در نهایت ویرانگره.