بریدهای از کتاب خودنمایی با اخلاق اثر جاستین تسی
1404/5/13
روان شناسان معتقدند که برای دست یافتن به پایگاه اجتماعی دو راه وجود دارد: منزلت و سلطه. منزلت همان پایگاهی است که وقتی با سواد، مهارت و موفقیت هایتان نظر مثبت دیگران را به خود جلب میکنید از آن برخوردار میشوید. شما توانمندیهایی دارید که بقیه از آن بی بهره اند، بنابراین با شما محترمانه برخورد میکنند. در دوران باستان، شاید این توانمندیها چیزی مثل ساختن تیروکمان یا مهارت شکار بوده است. اما در دنیای مدرن، میتواند چیزی مثل تخصص درباره قانون ثبت اختراع، یا تنیس بازی کردن در سطح جهانی باشد. از آن سو، سلطه به پایگاهی اشاره دارد که با القای ترس از طریق ارعاب، اجبار، یا حتی توسل به قوه قهریه به آن دست می یابید. کسانی که تحت سلطه شما قرار میگیرند به شما احترام میگذارند، چون بیم دارند که با برخورد تندی مواجه شوند. نیاکان ما با ضرب و شتم یا کشتن رقبایشان در همسریابی به سلطه دست می یافتند. امروزه، آدم ها هنوز هم از خشونت فیزیکی استفاده میکنند، اما با بی آبرو کردن دیگران در رسانه های اجتماعی یا تند رفتار کردن با همکاران در جلسه کاری هم میشود به سلطه دست یافت.