درآمدی بر روش پژوهش در تاریخ

درآمدی بر روش پژوهش در تاریخ

درآمدی بر روش پژوهش در تاریخ

4.1
4 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

3

خواهم خواند

0

ناشر
نشر نی
شابک
9789643129163
تعداد صفحات
254
تاریخ انتشار
1397/11/24

توضیحات

        
مؤلف در این کتاب کوشیده است، به سهم خود، با طرح مقوله «روش تحقیق در تاریخ» از قلمرو علم تاریخ به وادی فلسفه علم تاریخ گام بردارد و حوزه های هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی تاریخی را به هم پیوند دهد؛ از مفاهیم و مبانی روش و پژوهش در تاریخ سخن بگوید؛ طرح تحقیق و مؤلفه های آن را به بحث بگذارد و با منبع شناسی تاریخی به عرصه روش های گردآوری داده های تاریخی گذر کند؛ راه های پالایش و تصفیه داده های درست از نادرست را بشناساند؛ عناصر و عوامل مؤثر در تحلیل داده را به گفت وگو بگذارد و از چگونگی نگارش متن تحقیق (تولید فراورده علمی) و نقد آن سخن براند.

      

یادداشت‌ها

          طبق گفته نویسنده، در باب موضوع پژوهش تاریخی خیلی صحبت نشده. و اگر شده سازمان یافته و یکدست نبوده.
با مطالعه کمی هم که تا اینجا داشتم از موضوعات فلسفی و کارکردی تاریخ، کم و بیش با این قضیه موافقم.
هدف اصلی من از این کتاب انجام یک پژوهش دانشگاهی و آکادمیک و یا احیانا نگارش یک کتاب نبود.
چیزی که من دنبالش بودم آشنایی با ابعاد و ریزه کاری های یک پژوهشگر تاریخی و نویسنده تاریخی هست یا به نوعی "چگونه تاریخ بخوانیم"
اساسا کتاب برای دانشگاه و دانشجویان هست بابت همین مسائل اول و اخر کتاب به درد عامه نمیخوره، گرچه بی ارزش نیست. من سعی کردم تا جایی که حس کنم ذره ای مطلب مفید داشته باشه بخونم مثل انتخاب موضوع و سوال اصلی و سوال فرعی و...
( در کل با نگاه به فهرست عناوین فهمیدم خرید فیزیکی کتاب برای شخصی مثل من با دغدغه محدود تر به درد نمیخوره و به صرفه نیست به خصوص با قیمت های کتاب های امروزی و سعی کردم در جیبم صرفه جویی کنم) 
هدف عینی و دقیق من، آشنایی با مطالب و مشکلات و متغیرهایی هست که باید در یک کتاب(اثر) تاریخی رعایت بشه و نویسنده به اون ها دقت داشته باشه و طبیعتا وقتی با این ابعاد و گستردگی روبرو میشیم، برای یک خواننده هم دید بازتر و دقیق تری در تاریخ خوانی و نقد تاریخ به دست میاد.
اینکه یک پژوهش و تحلیل و نظریه تاریخی از کجا شروع میشه و غایت اون به چی و کجا میرسه.
اینکه علوم مختلف تاریخی(مثل خط شناسی، فیلولوژی و...) به چه درد میخورن و از کجا بهشون احساس نیاز پیدا کردیم.

طبق گفته نویسنده کتاب، یک کتاب ساده و بی جهت و صرفا از روی رفع نیاز نیست بلکه دغدغه مندانه نگارش شده تا بتونه باری از مشکلات و نیازمندی ها برداره  و باید بگم تا حد قابل قبولی موفق هم بوده. 
میتونم تایید کنم بعد از خواندن کتاب و رعایت موارد اون، دست کم به صورت حداقلی میتونید یک اثر خوب رو از یک اثر بد تشخیص بدید. 
نکته جالب و تاثیر گذار کتاب نقل و قول هایی از افرادی مثل هالت کار و کتاب تاریخ چیست که مطالعه کرده بودم در سابق و استنفورد هست که میتونم بگم یک فصل مجزا فقط از کنار هم قرار دادن صحبت های این دانشمندان کنار هم ساخته شده. 

در پایان نکته بسیار زیبا و نیازمندی مهمی در باب نقد رو نویسنده مطرح میکنه.در مورد اساس نقد و کارکردهای نقد و اشکالات زیادی در این بابت در کشور وجود داره و انتقاد از "نقدی که نقد نیست". 
ایشون مواردی رو به صورت لیست ذکر میکنن از دو و سه کتاب که به نوعی جمع بندی تمام نکات (علمی_اخلاقی) در باب موضوع نقد یک اثر یا کتاب هست.

در مجموع خوشحالم که این کتاب رو خوندم و میتونم بگم به صورت نه چندان پیچیده آگاهی من رو تونست افزایش بده و به من کمک کنه. 
        

18