معرفی کتاب ساکن خیابان ایران: مسایل و چالش‌های دینداری در جمهوری اسلامی اثر محسن‌حسام مظاهری

ساکن خیابان ایران: مسایل و چالش‌های دینداری در جمهوری اسلامی

ساکن خیابان ایران: مسایل و چالش‌های دینداری در جمهوری اسلامی

3.6
21 نفر |
14 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

32

خواهم خواند

29

ناشر
آرما
شابک
9786008679332
تعداد صفحات
142
تاریخ انتشار
1398/12/5

توضیحات

کتاب ساکن خیابان ایران: مسایل و چالش‌های دینداری در جمهوری اسلامی، نویسنده محسن‌حسام مظاهری.

لیست‌های مرتبط به ساکن خیابان ایران: مسایل و چالش‌های دینداری در جمهوری اسلامی

یادداشت‌ها

شیدا اسدی

شیدا اسدی

5 روز پیش

          یادداشت‌های محسن حسام‌مظاهری برای من غالباً به واسطه نگاه جزئی، تاریخ‌مند و فرهنگی وی به دین‌‌، اسباب و فضاهای گوناگون حاکم بر آن جالب توجه بوده است و من را حتی بیشتر به سمت مطالعه انسان‌شناسی دین، مطالعه و مردم‌نگاری در باب آن سوق داده است.
در کتاب ساکن خیابان ایران نیز ما شاهد مجموعه‌ای از جستار و یادداشت‌های مختصر او با نگاهی آسیب‌شناسانه، روادار و انتقادی درباره مسائل دینداری در جهموری اسلامی هستیم؛ چیزی که برای خود من، به عنوان انسانی دین‌دار شناخته شده و با دین‌داران گوناگون در رفت و آمد بوده اهمیت داشت و با آن چالش داشتم.
کتابی است خوش‌خوان و صریح که در عین اختصار یادداشت‌ها به ابعاد گوناگون جامعه‌شناختی، تاریخی و دینی مسائل پرداخته است، علاوه بر این محسن حسام‌ مظاهری همواره به انتقاداتی که بر متون وی وارد می‌شود توجه دارد، آن‌ها را منتشر می‌کند و سعی می‌کند پاسخ بدهد. به پیشنهاد من خواندنش برای آن دسته دین‌داران جدایافته‌ یا بی‌مدارا/مداراجو و یا خسته در هر گوشه‌ای از سیاست که ایستاده‌اند خالی از لطف نیست و می‌تواند برای افراد زیادی نگاه گسترده و دقیق‌تری نسبت به آنچه به عنوان هویت پذیرفته یا حتی نپذیرفته‌اند بدهد، یک آشنایی‌زدایی مختصر و لازم برای هرکس که در این گستره می‌زیستد و رفت و آمد می‌کند، چرا این‌گونه رفتار می‌کنیم، رفتار شد و رفتار می‌شود؟
برای من با « آه، دقیق واقعا. » و « جالببب » همراه بود، انگار کسی به دیدگاه‌های گوناگونم، چیزهایی که در مردم‌نگاری‌هایم شنیده‌ام و دیده‌ام، حرف‌های روزمره یا حتی احساس انزجار یا خوشایندی‌ام پاسخ و یا چهارچوب دقیق، تمیز و سرراستی داده باشد. نگاهش را به هویت شیعی، دینداری در حکومت دینی و مشکلات ساختاری دوست دارم، جالب و جزئی‌نگر می‌نویسند.
خلاصه که خواندنش را توصیه می‌کنم، برای هر انسان علاقمند و یا درگیر با دین و فکر نمی‌کنم برای خواندنش هم نیازمند لزوماً دانش تخصصی در زمینه علوم اجتماعی یا دین داشته باشید.
[ در روزهای حمله رژیم صهیونسیتی آدم‌کش به ایران و جنگ خواندم، بیشتر به این فکر کردم که چه شد که این‌جوری شد؟ ]
        

0

          چند کلمه معرفی کتاب:
کتاب «ساکن خیابان ایران» شامل یک مقدمه و ۱۲ جستار و یادداشت است. این نوشته در موضوع تشیع و دینداری در جامعه‌ی معاصر و یا به عبارت دیگر تحلیل وضعیت سیاسی-مذهبی معاصر ایران است. محسن حسام مظاهری، نویسنده این این اثر، پژوهشگر مطالعات اجتماعی تشیع است و اکثر این یادداشت‌ها را در کانال تلگرامی خود منتشر کرده است و اکنون در قالب این نوشتار به چاپ رسیده است.

با وجود آنکه هنوز سه جستار پایانی از این کتاب برای مطالعه باقی مانده است، در خصوص این نوشتار یک یادداشت اولیه تقدیم می‌شود و اگر تا پایان کتاب نظرم تغییر پیدا کرد یادداشت دیگری خواهم نگاشت ان‌شاء الله.

قلم نویسنده در این کتاب روان بود و یادداشت‌ها خوش‌خوان و با توجه به اینکه یادداشت‌های کوتاه بودند ولی جامعیت لازم را تا حدی داشت و ورود و خروج‌ها و ربط‌های مباحث مطرح شده در یادداشت‌ها و پیوند‌ها قابل قبول بودند و به خواننده احساس آشفتگی دست نمی‌داد. و البته این که برای انتشار در کانال تلگرامی نگاشته شده بود هم در این بی‌تاثیر نبوده است.

یکی از مشکلاتی که معمولا بنده با این دسته از تحلیل‌ها دارم در این است که تلاش می‌شود تماما آنچه را از دانش غربی جامعه‌شناسی کسب کرده‌اند، بر جامعه ایرانی-شیعی هم تطبیق دهند و پایه تحلیل‌ها را براساس آن دانش بگذارند، در حالی که برای شناخت جامعه ایرانی-شیعی به خصوص پس از انقلاب اسلامی، نیاز به جامعه‌شناسی خاص و بومی است و در بسیاری از مواقع جامعه‌شناسی مرسوم توان تحلیل و شناخت این مردم را ندارد؛ به عنوان نمونه توان تحلیل وقایع مذهبی چون شب‌های قدر، محرم، اربعین را ندارد.
این مشکل در مواجهه‌ی با این نوشتار هم وجود داشت به عنوان نمونه همین دوگانه‌ای که تحت عنوان مذهبی و غیرمذهبی مطرح می‌شود که انگار ناچارا باید تمام افراد جامعه را در این دوگانه جای داد. اما گذشته‌ی از همه‌ی این‌ها روی موضوع جالبی دست گذاشته است؛ حیات مذهبی جامعه ایرانی و تاثیرات حاکمیتی بر آن.

و در پایان اینکه حس اولیه من، مبالغه و اغراق نویسنده در نقد فضای دین‌داری برخواسته از حاکمیت است؛ در تلاش است هر آنچه در باب دینداری در فضای حاکمیت شکل گرفته است را نقد کند.
        

8