معرفی کتاب تاملی درباره ایران: نظریه حکومت قانون در ایران: بخش دوم: مبانی نظریه مشروطه خواهی اثر سید جواد طباطبایی

تاملی درباره ایران: نظریه حکومت قانون در ایران: بخش دوم: مبانی نظریه مشروطه خواهی

تاملی درباره ایران: نظریه حکومت قانون در ایران: بخش دوم: مبانی نظریه مشروطه خواهی

4.3
3 نفر |
2 یادداشت
جلد 2

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

5

خواهم خواند

9

شابک
9786006220222
تعداد صفحات
732
تاریخ انتشار
1398/9/27

توضیحات

        دو بخش این دومین جلد تاملی درباره ایران پژوهشی در خاستگاه های فکری دوران جدید ایران و، از این حیث، درآمدی بر صورتی از تاریخ ایران است که ابوالفضل بیهقی آن را «تاریخ پایه ای» خوانده بود، در دیباچه دفتر نخست، به مناسبت بحث درباره دوره گذار، اشاره ای گذرا و موقتی به مشکل دوره های تاریخی ایران آورده شد... .
      

یادداشت‌ها

هومن

هومن

1403/7/2

          [محمدشاه در دست‌خطی به یکی از دولتیان می‌نویسد که شیطنت‌های مستمرِ اهلِ هرات موجب شده بود قشونِ ایران «جنگ و تلافی» کند، زیرا «ما خودمان دولتی هستیم؛ نه رعیتِ روس و انگلیس هستیم!» وانگهی، اینکه ایران بخواهد حقِ خود را از هرات بگیرد، «این چه دخلی به روس و انگلیس دارد که به حرفِ روس برای ضرر به انگلیس بیایم؟»؛

آنگاه، شاه در پاسخ به بهانه‌جویی‌های کارگزارانِ انگلیسی به اساسی‌ترین نکته در مناسبات با انگلستان اشاره می‌کند و می‌نویسد:

«قشونِ شاهِ مرحوم، یا محمدولی‌میرزا ... هر سال به هرات می‌آمدند. چرا انگلیسی‌ها حرفی نداشتند؟ من خود پیشِ جنگِ نایب‌السلطنه[عباس‌میرزا بودم. نایب‌السلطنه با هرات جنگ داشت. چرا این حرف‌ها مذکور نمی‌شد؟ چرا با من این قدر می‌پیچند؟»

شاه، که به احتمالِ بسیار التفاتی به علل و اسبابِ این سقوطِ اعتبارِ دولتِ ایران نداشت، در پایانِ دست‌خطِ خود، در مقایسه‌ای میانِ استیصالِ ایران و اقتدارِ دیگر قدرت‌های بزرگ، این اشاره را نیز می‌آورد که «ایلچیِ انگلیس سگِ کیست که در روس یا فرنسيس یا نَمسه[=اتریش، آن‌جاها، صد‌ یکِ این حرکات را با امپراطور یا رعیتِ آن ولایت بکند!»

https://hooman.bio.link/
        

0