مفهوم آیرونی با ارجاع مدام به سقراط

مفهوم آیرونی با ارجاع مدام به سقراط

مفهوم آیرونی با ارجاع مدام به سقراط

سورن کیرکگور و 2 نفر دیگر
4.0
3 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

3

خواهم خواند

3

ناشر
مرکز
شابک
9789642132805
تعداد صفحات
356
تاریخ انتشار
1399/2/21

توضیحات

        
مفهوم آیرونی رساله ی پایان نامه ی کیرکگور است رساله ای در باب آیرونی و به ویژه آیرونی سقراطی کیرکگور معتقد بود آیرونی برای فلسفه نظری از حیث نسبت نظر ورزی با شک واجد اهمیت است:در عصری که همگان از اهمیت شک برای علم و دانشوری سخن میگویند باید گفت آیرونی همان نسبتی را با زندگی شخصی دارد که شک با علم همان طور که دانشمندان معتقدند بدون شک هیچ علم حقیقتی میسر نمیشود میتوان گفت بدون آیرونی هیچ نوع زندگی حقیقتا انسانی امکان نمیپذیرد.

      

لیست‌های مرتبط به مفهوم آیرونی با ارجاع مدام به سقراط

مفهوم آیرونی با ارجاع مدام به سقراطیا این یا آنیا این یا آن

آثار کی‌یرکگور به ترتیب سال.

7 کتاب

اولین مواجهه من با کی‌یر‌کگور سال کنکور و داخل کتاب فلسفه دوازدهم بود. آنجا که نوشته بود او از بنیانگذاران اگزیستانسیالیسم بوده و جمله ای از او روایت کرده بود که: "ایمان هدیه الهی است که به انسان می‌بخشد". بعد تر به صورت گذری در تک واحد مبانی فلسفه دانشگاه باز به او برخورد کردم که منجر شد به خواندن نامه‌ی جالبی که به خانمی که دوستش داشت و هیچوقت به او نرسید. "رگینه". کسی که بعده ها مشخص شد شخص بی‌نامی است که سورِن همیشه آثارش را به او تقدیم می‌کرد. «شخص بی‌نامی که نامش روزی نامیده خواهد شد»، تقدیم‌نامه ای بود که اوایل کتبش می‌نوشت. چند روز پیش داخل نمازخانه‌ی خانه‌ی اندیشه ورزان با آقای کاشانی یکی از دانشجویان علوم سیاسی رو به رو شدم. درگیر پایان‌نامه اش بود. از او موضوعش را پرسیدم. گفت تاثر اندیشه کی‌یرکگور بر یکی از فیلسوفان سیاسی که یادم نیست. این صحبت من رو یاد اولین برخوردم با آثار او انداخت که کتاب بیماری منتهی به مرگ بود. این کتاب را برای گذروندن وقت تا رسیدن به مشهد انتخاب کرده بودم. توی اولین صفحات فهمیدم که چه اشتباه بزرگی کرده ام. دو ساعت گذشته بود و من فصل اول رو بالای هفت بار خوانده بودم و باز هم حس می‌کردم درست نفهمیده ام. نه می‌توانستم کتاب را پرت کنم اونور و نه می‌توانستم از سد واژگان و نظم عجیبشان عبور کنم و پیش بروم. من جذب کتاب شده بودم. این اثر داشت در مورد احساساتی ترین حالات بشری به منطقی ترین شکل ممکن توصیف و تبیین می‌کرد. این تناقض بود که من رو جذب کرده بود و بر‌آن داشته است که لیست سلسله آثارش را ب اساس سال نوشته شدنشان ترتیب بدهم.

5

یادداشت‌ها

          کتاب در دو بخش تنظیم شده است: بخش اول تلاش می‌کند مدعای اصلی رساله یعنی آیرونیک بودن سقراط را در متن رساله‌های مختلفی که کرکگارد منتخب کرده است نشان دهد و با تمایزگذاری بین سه روایت اصلی از زندگی سقراط شروع می‌کند و با بیانی درخشان به تحلیل جزئی رساله‌ها می‌پردازد. در بخش دوم کتاب ولی کار کرکگارد روشن‌سازی مفهوم آیرونی از خلال تأملات فلسفی است که نمونه بارزی از یک تفکر اصیل است. کرکگارد در حقیقت تلاش می‌کند نشان دهد که چگونه، برخلاف نظر هگل، وجه آیرونیک سقراط در بن‌مایه تفکر او قرار دارد و در چه نسبتی با جامعه و دیگری‌های معاصر سقراط است که چنین موضعی قابل فهم است. برای کرکگارد، برخلاف هگل، «نمی‌دانم» سقراطی حقیقتاً مبیّن یک موضع فلسفی است و تلاشی است برای نفی فعلیت جهان پیرامونیش از طریق خود همین فعلیت موجود است. تبیین او از چگونگی به ثمر نشستن این وضع جزء مهم‌ترین دستاوردهای تاریخ فلسفه است که به نظر تاکنون نادیده گرفته شده است. 
پرتویی از روشنایی که بعد از خواندن این اثر بر کل زندگی سقراط می‌افتد بی‌نظیر است: با نگریستن به رسائل سقراط/افلاطون از خلال منظر آیرونیک ترسیم شده در این کتاب است که می‌فهمیم عشق سقراط به چه معنی است، تقابل او با سوفیست‌ها دقیقا بر سر چیست، خطابه سقراطی دقیقاً چه کارکردی دارند و عملاً پروژه‌ای که سقراط دنبال می‌کرده است چه بوده است. فقط با خواندن این کتاب بود که فهمیدم چطور سقراط در تاریخ جاودان شده است و چگونه است که سقراط هنوز هم برای دنیای ما دستاوردهای جدیدی دارد، چیزهایی که عملاً در آکادمی‌های فلسفه به آنان پشت می‌شود و با ارائه نسخه‌های بدلی، جنس اصلی به فراموشی سپرده می‌شود.
برخلاف روایت خود کرکگارد از این اثر که آن را بیش از اندازه هگلی دانسته، بن‌مایه بسیاری از اندیشه‌های بعدی او را می‌توان در این کتاب دید: انضامیمت تفکر، اهمیت پاتوس و شورمندی در فهم حقیقت، سپهرهای مختلف حیات بشر و تأملات راجع به اخلاق. هرچند که کتاب مشخصاً در بعضی‌‌ها موقعیت‌ها با تفکرات بعدی او متفاوت است ولی تکیه بر این مباحث در نوشته‌های اولیه او نشان از اهمیت اساسی این مباحث در نظر کرکگارد دارد. 

پ.ن1.: ای کاش این کتاب را قبل از جلد اول رساله‌ها می‌خواندم، ولی خواندن این کتاب باقی مانده جلد دوم مجموعه رسائل را عجیب متفاوت نشان داده و تمایل برای بازخوانی کل رساله‌ها را برانگیخته است.
پ.ن.2: کتاب از آن جنس رساله‌های دکتری است که قطعاً با مخالفت به ثمر نشسته است، ولی نوشته‌های ناب قطعاً از درون وضعیت‌های سخت برمی‌آیند و در مبارزه با این چارچوب‌های خودساخته علمی است که امکان فراروی و خلق آثار بدیع ممکن می‌شود.
        

3