معرفی کتاب پروسلوگیون (خطابیه ای در باب اثبات وجود خدا) اثر آنسلم مترجم افسانه نجاتی

پروسلوگیون (خطابیه ای در باب اثبات وجود خدا)

پروسلوگیون (خطابیه ای در باب اثبات وجود خدا)

آنسلم و 1 نفر دیگر
4.0
2 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

1

شابک
9789648618242
تعداد صفحات
152
تاریخ انتشار
1386/7/3

توضیحات

        آنسلم قدیس، الاهیدان و فیلسوف مدرسی ایتالیایی تبار انگلیسی (9011-34: 1 یا 1033) که در 1093 به مقام اسقفی کلیسای کنتربری انگلستان منصوب شد، یکی از بزرگ ترین و مشهورترین الاهیدانان و فیلسوفان اروپای سده های حیاتی است. در میان یازده رساله ی آنسلم، مهم ترین آن ها عبارت اند از: دو اثر فلسفی گفت وگو با خود و گفت وگو با دیگری. بعد از انتشار گفت وگو با دیگری در 1077، شخصی به نام گونیلون ـ راهب دیر مارموتیه ی فرانسه ـ رویه ای بر آن با عنوان "در دفاع از آن احمق" نوشت. آنسلم در 1078 به پاسخ گویی به اشکالات گونیلون پرداخت. آنسلم در رساله ی گفت وگو با دیگری، به اثبات وجود خدا و موضوع دلیل وجودشناختی می پردازد. وی از تصور خدا شروع می کند و به خدا به منزله ی یک واقعیت و امری موجود می رسد. نگارنده  در کتاب حاضر ترجمه ی گفت وگو و خطابه ی آنسلم در باب اثبات وجود خدا را عرضه کرده است.
      

یادداشت‌ها

          کتاب پروسلوگیون Proslogion مهم‌ترین کتاب آنسلم قدّیس، یکی از مشهورترین فیلسوفان مسیحی کاتولیک است.
این کتاب حاوی یکی از مناقشه‌برانگیزترین استدلال‌ها برای اثبات وجود خداست. پس از وی توماس، کانت، لایب نیتس، راسل و فیلسوفان اسلامی بر این استدلال ایراداتی وارد کرده‌اند.
این استدلال پس از کانت به استدلال وجود شناختی شهرت یافته است؛ گرچه به گمانم توصیف دقیقی از روش استدلالی آنسلم نیست. آنسلم در فصل دوم تا چهارم این کتاب سعی دارد از نفس تصوّر خدا در ذهن، وجود او را ثابت کند. گرچه به تصریح می‌گوید که اگر استدلال هم نبود، خدا را می‌توان با دل درک کرد و هیچ سفیهی نمی‌تواند خداوند را در درونش انکار کند (برگرفته از کتاب اشعیا، عهد عتیق).
به گمان من این کتاب اساسا یک کتاب کلامی یا فلسفی نیست بلکه کتابی در الهیات عرفانی است. تنها سه فصل از این کتاب به مسئله اثبات وجود خدا اختصاص دارد لکن در بقیه‌ی کتاب، آنسلم به توصیف خداوند و نوع رابطه‌اش با او دست می‌زند. چراکه به عقیده او خدا چیزی است که نمی‌توان بهتر از او را تصور کرد؛ لذا سعی می‌کند به بررسی مصداقی کمالات خدا و رد کردن شبهاتی درمورد او بپردازد. توصیفات آنسلم طوری است که اگر او را نمی‌شناختیم احتمال می‌دادیم فیلسوفی اسلامی این مطالب را نوشته است. شاهد من بر این مدّعی، تصریح گونیلون (منتقد مطلب آنسلم) بر این مطلب است که بجز دلیل اثبات وجود خداوند، بقیه‌ی مطالب این کتاب بسیار خوب و برخاسته از روحی مهذّب و احساساتی قدسی است.
ترجمه‌ی کتاب بسیار خوش‌خوان و دقیق است، نسخه لاتینی آن هم همینطور. این کتاب به علاقه‌مندان کلام مسیحی و الهیات عرفانی پیشنهاد می‌شود.
        

7