معرفی کتاب باغ در باغ (مجموعه مقالات) اثر هوشنگ گلشیری

باغ در باغ (مجموعه مقالات)

باغ در باغ (مجموعه مقالات)

3.5
2 نفر |
2 یادداشت
جلد 1

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

4

خواهم خواند

7

شابک
9789644480966
تعداد صفحات
528
تاریخ انتشار
1380/5/30

توضیحات

        کتاب باغ در باغ مجموعه مقاله‌ها و نوشتارهای هوشنگ گلشیری، نویسنده‌ی معاصر ایرانی است. بسیاری از اندیشه‌ورزان و صاحب‌نظران ادبی گلشیری را یکی از داستان‌نویسان فارسی‌زبان تأثیرگذار دانسته‌اند. وی سردبیر مجله‌ی «کارنامه» و عضو کانون نویسندگان ایران و از پایه‌گذاران حلقه‌ی ادبی جُنگ اصفهان بوده است. او با نوشتن رمان «شازده احتجاب» در اواخر دهه‌ی چهل شمسی، در عرصه‌ی داستان‌نویسی به شهرت فراوانی رسید. شازده احتجاب از داستان‌های شاخص ایرانی به شمار می‌آید. این نویسنده‌ی نام‌آشنای ایرانی در سال 1378 برنده‌ی جایزه‌ی صلح اریش ماریا رمارک و در سال 1376 برنده‌ی جایزه‌ی لیلیان هلمن و دشیل همت شد. کتاب‌های «کریستین و کید»، «بره‌ی گمشده راعی»، «آینه‌های دردار»، «جن‌نامه»، «نمازخانه‌ی کوچک من»، «نیمه‌ی تاریک ماه» و… از آثار ارزشمند این نویسنده‌اند. هوشنگ گلشیری در حیات حرفه‌ای خود به فرم قصه‌گویی توجه بسیار نشان داد؛ اما شرایط اجتماعی و حتی شرایط سیاسی زمانه‌اش فرصت نداد که او فقط به ادبیات مشغول باشد. در همین رابطه در کتاب «باغ در باغ» نیز اشاراتی به مسائل دیگر از سوی گلشیری وجود دارد و کنایه‌های سیاسی چندی به چشم می‌خورد. برای نقد و بررسی یا فهم بهتر آثار این نویسنده نمی‌توان به دوره و زمانه‌‌ی زیست حرفه‌ای او بی‌اعتنا بود.

نویسنده در کتاب «باغ در باغ» به نقد شعر، نقد داستان، ادبیات کهن و حتی سینما پرداخته و خواننده‌ را با نگاه خود به ادبیات آشنا ساخته است. در بخشی از این کتاب آمده است: «در داستان من اغلب به دو صورت عمل می‌کنم: راه اول مهم‌ترین عنصر از میان عناصر داستان برای من نظرگاه یا دیدگاه است. پس از متمایز کردن آن به دیگر عناصر می‌پردازم مثل شخصیت‌پردازی، زمینه، طرح، الگو و غیره. اما نحوه‌ی عمل یا انتخاب داستان‌نویس را حاصل نگرش او به جهان و کار جهان می‌دانم…»
      

یادداشت‌ها

پائولو کوئ
          پائولو کوئیلو پاقدم داشت

هوشنگ گلشیری همچنان در ادبیات معاصر ما چهره‌ای یکّه است. چهره‌ای‌ست از روزگاری سپری‌شده که همپای آن روزها سپری نشده. از آن روز که نویسندهٔ خوشبخت «کیمیاگر» در محاصرهٔ اشتیاق صاحبان یقهٔ آخوندی و دوربین‌ها و دبیرهای روزنامه‌ها قرار گرفته بود، از آن روز که حسین مرتضائیان آبکنار نوشت که همزمان کسی دربیمارستان ایران‌مهر در کُماست، بیست سال بیشتر نگذشته است. بیست سال یا دویست سال؟ انگار پائولو کوئیلو برای نویسندگان پایانِ قرنِ خورشیدی پاقدم داشت؛ داخل یکی‌یکی از آنها که از هرچه‌رفته بر پاهای خود می‌نوشتند خالی شد. تبعید، سانسور، اجاره‌خانه. گویی ورود کوئیلو به تهران سرآغاز عصری تازه بود ــ آغاز انقراض کسانی و افتتاح کسانی. کسانی که بعدها از همهٔ آنچه گلشیری کرد و نوشت تنها جملاتی را بر سر دست گرفتند هیهات هِی‌هوار برای کوفتن بر سر او؛ صاحبان و اصحاب مجلات قرمز و نویسنده‌های اینستاگرامری که صلا در دادند که اینک مائیم، عبورکنندگانِ سرفراز از آینه‌های دردار. نویسندگان عصرِ کوئیلو که نه خطایشان خطاست نه جدالشان جدال؛ آنها که همان‌قدر نویسنده‌اند که مسئول روابط عمومی و مبلغ ستادهای انتخاباتی. می‌گویند که گلشیری در آن شب خردادی در کُما باقی ماند. باقی در باغی در باغی از کاغذیش. استعارهٔ سردستی: هر کاغذ یک درخت. ای خوانندهٔ عزیز اینستاگرامی، تو در این باغِ باقی او گذرنامهٔ دوران نویسنده‌ای را می‌بینی که از جزر و مدّ روزگارش پا پس نکشید. دامنش تر شد. چشمش تر شد. جانش تر شد. و آبِ مدّ از سرش گذشت. داستان‌ها و شعرهایی را که به نقد کشیده است و سخنرانی‌ها و گفتگوها و غرولندها و فریادهای نویسنده‌ای با سبیل‌ِ تا انتها “پُرتوپ” را می‌بینی. غریو تمام کسانی را می‌شنوی که در سرش صدا در صدا انداخته بوده‌اند و جهانش را جهانی را که ساخت شکل داده بوده‌اند. می‌گویند که نویسندگان عصر کوئیلو در برهوت آخر قرن تا خرخره در ریال و سریال فرورفته‌اند و تشخیص کاغذ و اسکناس سخت‌تر از آن روزی‌ست که گلشیری به کُما رفت. این کتاب کتاب تشخیص و تشریح کاغذهاست. کتاب تیزبینی‌ها و خطاها و تقلاهای نویسنده‌ای از نویسندگانی که خطایشان خطا بود و جدالشان جدال بود و هرکه بودند لااقل معبری شدند که مواجهه با خود را ضروری کردند. این کتاب کتاب هوشنگ گلشیری‌ست. این کتاب کتاب مواجهه با هوشنگ گلشیری‌ست.
        

0