معرفی کتاب معرفت شناسی طبیعی شده اثر حسین شقاقی مترجم حسین شقاقی

ناشر
کرگدن
9786226420556
1398/11/29

معرفت‌شناسی طبیعی‌شده رویکردی انتقادی به معرفت‌شناسی سنتی است. در سنت معرفت‌شناسی عقلگرای دکارتی، علوم از جایگاهی ویژه برخوردار نیستند، بلکه این معرفت‌شناسی است که به چنین علومی اعتبار می‌دهد. اعتبار چیزی است که از بیرون به علوم داده می‌شود. از سوی دیگر، در سنت معرفت‌شناسی تجربه‌گرای لاک، هیوم، راسل و کارنپ آنچه قرار است مبنای توجیه‌کنندۀ معرفت به حساب آید داده‎های حسی تردیدناپذیر است؛ داده‌هایی مستقل و بدون وابستگی به دیگر تجربیات و ایده‌های فرد. کواین، از پیشروان طرح معرفت‌شناسی طبیعی‌شده، کوشید نشان دهد این هر دو پروژه با مشکلاتی اساسی روبه‌رویند. معرفت‌شناسی به‌جای اینکه قرار باشد علوم طبیعی را «توجیه» کند، باید صرفا خود را به «توصیف» آنها محدود سازد و در این کار از خود علوم بهره گیرد. ترجمۀ تمام معارف بشری به زبانی صرفا شامل داده‌های حسی نیز از مشکلاتی مفهومی رنج می‌برد، ازجمله اینکه داده‌های حسی ما وابسته به دیگر عناصر نظام معرفتی‌مان‌اند و انباشت هر میزان از آنها به ایجاد نظریه‌ای دربارۀ جهان منجر نخواهد شد. مقالات این کتاب با محوریت مقالۀ کلاسیک کواین با نام «معرفت‌شناسی طبیعی‌شده»، تلاشی است برای کندوکاو در ابعاد گوناگون برنامۀ طبیعی‌سازی معرفت‌شناسی و معرفی حتی‌المکان جامع و دقیقِ این برنامه به خوانندگان فارسی‌زبان.

لیست‌های مرتبط به معرفت شناسی طبیعی شده

اختلاف نظرمعرفت شناسی طبیعی شدهنظریه معرفت در پدیدارشناسی؛ هوسرل، هیدگر، مرلوپونتی

مجموعه «معرفت‌شناسی معاصر»، نشر کرگدن

5 کتاب

گشودن افق‌های ناگشوده در معرفت‌شناسی معاصر یادداشت دبیر مجموعه‌ی «معرفت‌شناسی معاصر»، نشر کرگدن معرفت‌شناسی، در کنار متافیزیک و نظریه‌ی ارزش، یکی از سه قلمرو اساسی فلسفه است. اهمیت اين گونه از تأمل فلسفی ناشی از اهمیت باورهای ما، و اهمیت تماس شناختی درست با جهان (محیط و انسان‌های دیگر) است. اگرچه قدمت معرفت‌شناسی به قدمت خود فلسفه است، این شاخه از فلسفه در نیمه‌ی دوم قرن بیستم وارد مرحله‌ی جدید و پرباری از حیات خود شد، به‌نحوی که می‌توان از تأسیس مجدد معرفت‌شناسی در این عصر سخن گفت. از آن زمان، شتاب تحولات در این قلمرو نسبتاً سریع بوده است، و در دهه‌های اخیر نیز تحت‌تأثیر تحولاتی در عرصه‌ی علوم زیستی، روان‌شناسی، جامعه‌شناسی و فلسفه‌ی اخلاق، افق‌های جدیدی پیش روی این نحوه از فلسفه‌ورزی گشوده شده است. در زبان فارسی نیز خوشبختانه بیش از یک دهه است که توجه و علاقه به این حوزه رو به فزونی است به‌نحوی که درس معرفت‌شناسی به سرفصل‌های مصوّب دانشگاه‌ها در مقاطع تحصیلات تکمیلی راه پیدا کرده است. این امر نیاز به متون متنوع و جدیدتر در این رشته را، در کنار متون آموزشی، مهم و گریزناپذیر می‌کند، متونی که بتواند تصویری از این تحولات و عرصه‌های جدید عرضه کند. در مجموعه‌ی «معرفت‌شناسی معاصر» می‌کوشیم در کنار طرح مفاهیم بنیادین، برخی از تحولات و بحث‌های معاصر این حوزه را که سابقه‌ی چندانی نیز در زبان فارسی نداشته‌اند، معرفی کنیم. نسبی‌انگاری معرفتی، معرفت‌شناسی فضیلت، معرفت‌شناسی طبیعی‌شده، معرفت‌شناسی تکاملی و معرفت‌شناسی اجتماعی برخی از مباحثی هستند که این مجموعه سعی در معرفی آن‌ها دارد. امیدواریم انتشار این متون زمینه‌ای برای تأمل و تعمق همه‌ی دوستداران معرفت پدید آورد. به قلم بابک عباسی، ماه‌نامه‌ی شهر کتاب، شماره‌ی هشتم، سال 1395.

آیا به‌جای پرداختن به اینکه باورهایمان چگونه "باید" شکل بگیرند، بهتر است به این بپردازیم که باورهایمان عملا چگونه شکل می‌گیرند؟

معرفت‌شناسی طبیعی‌شده یک رویکرد انتقادی به معرفت‌شناسی سنتی است که سعی در کنار گذاشتن وجه هنجاری آن دارد. شکست پروژه‌های موجه‌سازی علوم طبیعی و ریاضیات در معرفت‌شناسی سنتی، عده‌ای از فلاسفه را به این فکر انداخت که شاید به‌جای چنین کاری باید به سراغ خود علوم طبیعی رفت و با مطالعه‌ی روند شکل‌گیری باورها یا نظریات، به سوالات معرفت‌شناسی سنتی پاسخ داد.

هرچند رویکرد افراطی این نگاه اقبال چندانی نیافت اما اثرات نسخه‌های تعدیل‌شده‌ی آن در معرفت‌شناسان معاصر دیده می‌شود.

این کتاب مجموعه‌ای از مقالات در این موضوع است. چینش مقالات و ترجمه‌ی آن‌ها بسیار خوب، و پانوشت‌های مترجم در درک منظور نویسندگان کمک‌کننده است. این دومین کتابی است که از مجموعه‌ی معرفت‌شناسی معاصر نشر کرگدن خوانده‌ام و از ترجمه‌ی هردو راضی هستم.