غفلت تئوریک خطرناک: نگاهی به چند کتاب نامناسب "سمت" (دفتر اول)

غفلت تئوریک خطرناک: نگاهی به چند کتاب نامناسب "سمت" (دفتر اول)

غفلت تئوریک خطرناک: نگاهی به چند کتاب نامناسب "سمت" (دفتر اول)

5.0
2 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

3

خواهم خواند

0

شابک
9789645319036
تعداد صفحات
60
تاریخ انتشار
1394/9/23

توضیحات

        در کتاب حاضر به چند کتاب نامناسب که از سوی سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها (سمت) منتشر شده، پرداخته شده و غفلت تئوریک خطرناکی که اتفاق افتاده مورد بحث قرار گرفته است. ابتدا «سمت» معرفی شده و محتوای برخی تولیدات و کتب منتشره این سازمان مرتبط با ادبیات فارسی بررسی شده است. سپس کتاب «ادوار نثر فارسی: از مشروطیت تا انقلاب اسلامی» مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. در ادامه کتاب های «جامعه شناسی ادبیات فارسی» و «شعر معاصر ایران» نقد شده است.
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به غفلت تئوریک خطرناک: نگاهی به چند کتاب نامناسب "سمت" (دفتر اول)

نمایش همه
غفلت تئوریک خطرناک: نگاهی به چند کتاب نامناسب "سمت" (دفتر اول)
بریدۀ کتاب

صفحۀ 27

ابراهیم پورداوود کیست؟ ابراهیم پورداورد فرزند یکی از ملّاکان ثروتمند گیلان است، چند سفر به اروپا رفت و در مدرسه معروف ((لائیک)) در بیروت به تحصیل پرداخت. مدرسه لائیک از طرف کانون های استعماری تأسیس و اداره می شد و وظیفه آن تربیت و پرورش کادرهای فرهنگی و سیاسی و اداری برای کشورهای تحت سلطه استعمار غرب مدرن بود. امیر عباس هویدا، شاپور بختیار،سپهبد تیمور بختیار در زمره شاگردان و فارغ التحصیلهای مدرسه لائیک بیروت بودند. پورداوود در جوانی به آیین زرتشت گرایید و در برلین در پیوند با محمد علی جمال زاده و کاظم کاظم زاده ایرانشهر و محمد قزوینی و صادق هدایت در شبکه فرهنگی - سیاسی ای که حسن تقی زاده تأسیس کرده بود عضو شد و به فعالیت پرداخت. این شبکه به ترویج سکولاریسم و ناسیونالیسم باستان گرا می پرداخت و اعضای آن به رجال و چهره های سیاسی - فرهنگی رژیم رضاشاه و محمدرضاشاه بدل گردیدند. پورداوود در هند با عوامل فرهنگی و سیاسی دولت انگلستان مرتبط شد. فراماسون معروف هندی ((رابیندرانات تاگور)) که یکی از کارگزاران فرهنگی وابسته به انگلستان و از دشمنان مسلمانان هند بود، پورداوود را جذب تشکیلات استعماری انگلستان در این کشور نمود. پورداوود مورد حمایت و توجه ((انجمن ایران لیگ)) قرار گرفت. انجمن ایران لیگ که اهداف کانون های استعماری ماسونیِ دولت انگلستان را دنبال می‌کرد، با جذب پورداوود و صادق هدایت و عبدالحسین سپنتا، آن ها را در مسیر ترویج ناسیونالیسم باستان گرا و مبارزه با فرهنگ اسلامی،تربیت کرد و مورد حمایت قرار داد. شبکه های استعماریِ وابسته به انگلستان در هندوستان و به ویژه ((فرمانداری انگلیسی هند))و اردشیر ریپورترجِی نقش بسیار مهمی در حمایت و زمینه سازی برای به قدرت رسیدن رضاخان و تأسیس رژیم پهلوی داشتند. همین کانون ها امثال پورداوود را به عنوان ایدئولوگ های ناسیونالیسم باستان گرا به رژیم پهلوی متصل کردند. رژیم رضاشاه توجه خاصی به پورداوود داشت و پورداوود نیز ضمن مدح و ستایش رضاشاه، او را تشویق میکرد که دین رسمی ایران را از اسلام به آیین زرتشت تغییر دهد. پورداوود در مدح رضاخان شعر سروده بود. او در اشعار خود به اعراب مسلمان حمله می کند و به شیوه مستشرقان یهودی، اسلام آوردن ایرانیان را عامل به اصطلاح ((انحطاط و عقب ماندگی ایران)) نامیده و در مدح به اصطلاح ((عظمت ایران باستان)) [که دروغی بزرگ و ساخته عوامل استعمار است که به منظور تحریک توهمات ملی گرایانه و نژاد پرستانه ساخته و پرداخته شده است و هدف نهایی آن مبارزه با اسلام و فرهنگ اسلامی است]سخن سرایی کرده است. رژیم محمد رضاشاه برای پورداوود جشن بزرگداشت گرفت و جشن نامه ای به نام او انتشار داد.رژیم اشغالگر قدس نیز در سال ۱۳۴۰ او را به سرزمین های اشغالی دعوت کرد و((در کنگره یادبود دو هزار و پانصدمین سال آزادی یهودیان به دست کوروش)) به تمجید و ستایش از او پرداخت. پاپ پُل ششم،رهبر وقت کاتولیک های جهان به او نشانه ((شوالیه سن سیلوستر))اعطا کرد. پورداوود به دلیل دشمنی با فرهنگ اسلامی، خواهانِ تغییر الفبای فارسی [به قول پورداوود: (الفبای عربی)] به الفبای((خط دین دبیره)) (خط نگارشی اوستا که روحانیون زرتشتی از آن استفاده می کردند.) بود در یک بررسی کوتاه باید گفت که ابراهیم پورداوود یک روشنفکر مُرتدِ سکولار-ناسیونالیست و کارگزار فرهنگی استعمار غرب و رژیم پهلوی بود که دشمنی و نفرت خاصی از اسلام و فرهنگ اسلامی داشت.

0

یادداشت‌ها

          در این کتاب 3 کتاب نامناسب سازمان سمت در حوزه ادبیات بررسی می شود. نام این 3 کتاب : ادوار نثر فارسی (هرمز رحیمیان)، شعر معاصر ایران (صابر امامی) و جامعه شناسی ادبیات فارسی (محمد پارسا نسب)  هدف از تاسیس سازمان سمت در سال 1364 بازنگری بازنویسی کتب و منابع درسی دانشگاهی در رشته های علوم انسانی بود که در عین علمی، معتبر و مستند بودن، دیدگاه اسلامی را در مبانی و مسائل علوم انسانی در نظر بگیرد و رها از آلودگی به پیرایه ها و مضامین سکولاریستی، مدرنیستی_روشنفکرانه و فارغ از هر نوع تبلیغ ایدئولوژی ها و مضامین اومانیستی باشد. دکتر زرشناس با نوشتن این کتاب و با بررسی گذرا ولی مفید، سه کتاب نامبرده شده نشان می دهد جهت فکری حاکم بر این کتاب ها مبتنی بر اهداف سازمان سمت نبوده و مروج رویکرد های لیبرالیستی و آراء اومانیستی و غرب زدگی هست. در این کتاب در مورد افرادی مانند میرزا ملکم خان، میرزا آقاخان کرمانی، ملک المتکلمین، حسن پیرنیا، محمد علی جمال زاده، صادق هدایت، ابراهیم پور داوود، پرویز ناتل خانلری، سعید نفیسی، صادق چوبک، ابراهیم گلستان، غلامحسین ساعدی، فروغ فرخزاد، بهرام صادقی، هوشنگ گلشیری، ایرج پزشک زاد، احمد شاملو، یدالله رؤیایی، ذبیح الله صفا صحبت می شود. کتاب بسیار کم حجم هست، 60 صفحه دارد و در یک روز راحت تمام می شود. محتوای این کتاب دانشجو و غیر دانشجو کتاب خوان را آگاه می کند. 
        

0

          در کتاب غفلت تئوریک خطرناک به چند کتاب نامناسب که از سوی سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت) منتشر شده، پرداخته شده و غفلت تئوریک خطرناکی که اتفاق افتاده مورد بحث قرار گرفته است. ابتدا «سمت» معرفی شده و محتوای برخی تولیدات و کتب منتشره این سازمان مرتبط با ادبیات فارسی بررسی شده است. سپس کتاب «ادوار نثر فارسی: از مشروطیت تا انقلاب اسلامی» مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. در ادامه کتاب‌های «جامعه‌شناسی ادبیات فارسی» و «شعر معاصر ایران» نقد شده است.
نویسنده کتاب "غفلت تئوریک خطرناک" به نویسندگان کتاب های نامبرده این انتقاد را وارد کرده که هنگام معرفی اشخاص تأثیرگذار در مباحث مورد بررسی(نظیر "محمدعلی فروغی"، "میرزا ملک خان"، "میرزا آقاخان کرمانی")، تنها برخی از ویژگی های آن اشخاص را مورد توجه (یا تمجید اغراق آمیز) قرار داده و سایر ویژگی های آنان (مانند وابستگی به استعمار و دست داشتن در قراردادهای منعقده، عضویت در لژهای فراماسونری، ترویج مدرنیته و سکولاریسم و فعالیت آنان در جهت بسترسازی برای بسط نفوذ غرب­زدگی شبه مدرن) را بیان ننموده اند و از آنجا که کتاب های مذکور جزء کتب درسی دانشگاهی هستند، دانشجویان یک شناخت یکطرفه و غیرواقعی نسبت به آن اشخاص پیدا می کنند.
        

3