معرفی کتاب "گپ وگفت حرفه ای": نکته های کاربردی در مصاحبه برای خاطرات شفاهی اثر رضا مصطفوی

"گپ وگفت حرفه ای": نکته های کاربردی در مصاحبه برای خاطرات شفاهی

"گپ وگفت حرفه ای": نکته های کاربردی در مصاحبه برای خاطرات شفاهی

4.0
2 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

6

خواهم خواند

1

شابک
9786007702024
تعداد صفحات
118
تاریخ انتشار
1393/12/11

توضیحات

        بیان نکته هایی در زمینه انجام یک مصاحبه شفاهی است. در این نوشتار به بیان 72 نکته در زمینه داشتن یک مصاحبه مطلوب شفاهی و رعایت پارامترهای اصلی مربوط به آن ذکر شده و تکنیک ها و مهارت های حرفه ای آن، آموزش داده شده است. در همین زمینه نویسنده توصیه هایی در مورد انتخاب سوژه و موضوع مناسب برای مصاحبه، تصحیح زاویه دید در آن، شناسایی مخاطب، مکان و زمان مصاحبه، یادداشت برداری، گوش دادن به حرف افراد مصاحبه شونده و گفتگو کردن با آنان، نپرسیدن سؤالات بی ربط، همدلی کردن با مخاطب و توجه کردن به احساسات مشترک، پرهیز از توصیفات کلی، عکس گرفتن از محیط مصاحبه، پرهیز کردن از توصیفات کلی، آراستگی حین مصاحبه و مطالعه کردن قبل از آن ارایه نموده است.
      

یادداشت‌ها

        در این کتاب از چگونگی مصاحبه برای خاطرات شفاهی گفته شده است این کتاب جیبی ۷۴ نکته درباره این موضوع آمده است. که خلاصه ای از آن را بیان می‌کنم:
برای انتخاب مصاحبه شونده، دنبال خاطره ای بگردید که حرف تازه ای داشته باشد و ارزش افزوده ای به اطلاعات موجود اضافه کند و انجام ندادن این مصاحبه خسارت معنوی و فرهنگی به بار بیاورد.
روز قبل از مصاحبه استراحت کنید یک خمیازه شما ممکن است خسته کننده بودن روایت تلقی شود در اولین دیدار ظاهری آراسته داشته باشید و حتماً دست خالی نروید و مدتی را به احوال پرسی بپردازید و گرم آغاز کنید و از شروع رسمی پرهیز داشته باشید همچنین به فکر مکان مناسبی باشید که شخص خاطره دار راحت تر بتواند خاطرات‌ش را به یاد آورد.
در ستایش شخص حد تعادل را نگه دارید و سعی کنید اعتماد او را جلب کنید روال خطی و سیر زمانی را حفظ کنید 
به سوالات خود توجه کنید مثلاً از مصاحبه کننده نخواهید که خود را معرفی کند و سوالات کلی نپرسید مثلاً از یک رزمنده پرسیدن «چه خاطره ای از جنگ دارید» سوال مضحکی است 
به میزان لازم یادداشت برداری کنید که هم تمرکز خود را حفظ کنید هم دقت خود را نشان دهید پس از مصاحبه به سوالات و روندی که طی کردید را مرور کنید و ایرادات خود را پیدا کنید.
به دقت به صحبت های خاطره دار گوش کنید،به گونه ای که احساس کند سنگ صبوری پیدا کرده که می‌تواند به او اطمینان کند کم تر خودتان صحبت کنید؛ خود را به کار دیگری مشغول نکنید برای نشان دادن توجه خود از زبان بدن استفاده کنید؛ واکنش حقیقی تان را نشان دهید، اگر گریه یا خنده تان گرفت جلوی آن را نگیرید اما دلسوزی تان حالت ترحم به خود نگیرد.
شاید مصاحبه کننده اشتیاقی به توضیح برهه از زندگی اش نداشته باشد از اجبار استفاده نکنید، ممکن است یک جمله ای که شخص به راحتی از آن می‌گذرد اطلاعات مفیدی برایتان داشته باشد سرنخ را بگیرید و اطلاعات را کسب کنید برای پرسیدن سوال بعدی چند ثانیه ای مکث کنید شاید شخص توضیحاتی را به سوال قبلی اضافه کند .
زمانی که می‌خواهید گفت وگو را به ریل اصلی اش بازگردانید. از تکنیک خلاصه کردن استفاده کنید به این صورت که بگویید «شما گفتید که... خب،بر گردیم به موضوع...» یا «درباره ... صحبت کردیم برویم سراغ....» اما هیچ گاه به او تذکر ندهید که حرف ها مطلوب تان نیست.
 سوالات باز یا توضیحی بپرسید به این صورت که «من درست متوجه شدم؟ شما می‌خواستید...» دقت داشته باشد که سوالات بسته را که جواب یک کلمه ای دارند به میزان مناسبی بپرسید یا بگذارید در انتهای مصاحبه یادر جلسه ای جداگانه مطرح کنید تا روند داستان به هم نریزد.

به موقع سوال بپرسید و به موقع سکوت کنید از سوالات حدسی استفاده کنید در زمان های حساس مصاحبه که مصاحبه شونده سکوت می‌کند گاهی از جمله آخر او سوالی طرح کنید که ادامه بدهد، مثال های بیشتر بخواهیدتا محدود به توصیفات کلی نشود قسمتی را که متوجه نشدید توضیح بخواهید سوالاتی که رنج آور  را با لحن تلطیف شده بپرسید و این پرسش ها را به آخر مصاحبه موکول کنید. 
زمانی که می‌خواهید وقت اضافه بگیرید بگویید«ببخشید ...سوال های من خیلی شما را خسته کرده.»
اگر سوژه ای پیدا کردید که از آن انگشت به دهن ماندید آن را به مستندساز مربوطه معرفی کنید، اگر خودتان تخصص ندارید دست به کار نشوید برای نوشتن خاطره از زبان صمیمی ادبی استفاده کنید.

گفته ها را راستی آزمایی کنید و بین دو گفته ناهماهنگ فقط می‌توانید بگویید «راستی من این طور شنیدم» اما حالت کارآگاهی که می‌خواهد کسی را متهم کند به خود نگیرید 
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

0