معرفی کتاب فقیهان و انقلاب ایران: یک نسل پس از آیت آلله العظمی بروجردی اثر سیدهادی طباطبایی

فقیهان و انقلاب ایران: یک نسل پس از آیت آلله العظمی بروجردی

فقیهان و انقلاب ایران: یک نسل پس از آیت آلله العظمی بروجردی

4.5
2 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

5

خواهم خواند

5

ناشر
کویر
شابک
9789642141395
تعداد صفحات
384
تاریخ انتشار
1398/6/5

توضیحات

        دهم فروردین ماه 1340،زعیم مقتدر شیعه،آیت الله سید حسن طباطبایی بروجردی رخ در نقاب  خاک کشید. با در گذشت وی حاکمیت پهلوی  مجال جولان  یافت  واقدام به تصویب قوانین مسکوت مانده ی خود کرد.روحانیون انقلابی  نیز عرصه ی اعتراض را فراخ دیدند و دست در کار سیاست کردند.گویی زمانه ای فرا رسیده بود که سیاست و فقاهت به جنگ هم می رفتند. در این هنگام مراجع تقلیدی حضور داشتند  که می باید  در این نزاع ها راهی می جستند.آنها می باید  هم پاس  مقام فقاهت را نگه می داشتند و هم سوداهای سیاسی حاکمیت را تعدیل می کردند.فقیهان زمانه ای صعب  و البته تاریخ ساز را در پیش روی داشتند.یکی از نجف نامه  می نوشت  و حاکمان را تحذیر می داد  که از ریختن دما مسلمین  در گذرید،دیگری انقلابیون را پروا می داد  که از سیاست پای پس کشید  و خون مسلمین را هدر ندهید. یکی در تبعید نامه می نوشت و حکومت را با جائرین  تاریخ برابر می دانست و دیگری رعیت  را به مدارای با حاکمیت فرا می خواند.یکی دست بر عصا داشت و دیگری به تندی می تازید.آتشی در خرمن فقیهان  افتاده بود  و می رفت تا قربانیانی بر جای نهد.تجربه ی تاریخی مرجعیت ،از فروردین ماه 40 تا بهمن ماه 57، نیاز به بازخوانی های مکرر دارد. در این اثر عملکرد سیاسی  یازده تن از مراجع عظام  تقلید در این برهه تاریخی به تصویر کشیده شده است. تجربه ای که این بزرگواران  در مواجهه  با حاکمیت  پهلوی  و طلاب  انقلابی از سر گذراندند.تجربه ای برای درس آموزی دوباره روحانیت و مرجعیت؛تجربه ی فقیهان در مواجهه با انقلاب ایران،تنها  یک نسل پس از آیت الله العظمی بروجردی.
      

لیست‌های مرتبط به فقیهان و انقلاب ایران: یک نسل پس از آیت آلله العظمی بروجردی

عبد صالح خداحاج آقا روح اللهخون دلی که لعل شد: خاطرات حضرت آیت الله العظمی سیدعلی خامنه ای (مدظله) از زندانها و تبعید دوران مبارزات انقلاب اسلامی

از علما و بزرگان دین بگو؛

29 کتاب

کتب مربوط به زندگی علما، عرفا؛ (موارد مطالعه شده، با تیک مشخص شده) • کتاب های خاطره ای: ○ عبد صالح خدا / آقا روح الله ○ خون دلی که لعل شد ✅️/ ماه در آينه ○ گوهر شب چراغ (حاج شیخ غلامرضا یزدی)✅️ ○ حاج آخوند / شیخ بی خانقاه ○ به رنگ صبر (خاطرات فاطمه صدر، از شهید صدر و امام موسی صدر) ○ عمار انقلاب / ذوالشهادتین امام (علامه مصباح) ○ چای خوش عطر پیرمرد : داستان‌هایی کوتاه از زندگی مبارز مجاهد شهید سیدحسن مدرس ○ سوخته : زندگی نامه، آيت الله شیخ محمدجواد انصاری همدانی ○ فرزند بی‌نهایت: زندگی نامه شهید بهشتی ○ شمع محفل: چند روایت کوتاه از زندگی آيت الله حاج آقا مجبتی تهرانی • رمان: ○ سه دیدار (امام خمینی)✅️ ○ روح الله (امام خمینی) ○ مردی در تبعید ابدی (ملاصدرا)✅️ ○ قلندر و قلعه (شیخ اشراق) ○ نا (شهید صدر) ○ نخل و نارنج (شیخ انصاری )✅️ ○ شهاب دین (آيت الله مرعشی نجفی )✅️ ○ تنهای هزار ساله (شیخ صدوق) ○ که ماهی بر آید (ملاهادی سبزواری)✅️ ○خاک نشین (شیخ عباس قمی) ○ آقا شیخ مرتضی زاهد ○ کهکشان نیستی (آيت الله قاضی)✅️ ○ خورشید می ماند (شیخ بهایی) ○ بند‌‌بند سرگذشتم (زندگی‌نامه خودنوشت مرحوم کاشف الغطا) ○ قربانی طهران (اشاره ای به زندگی شیخ فضل الله نوری در قالب رمان) ○ تو را خانه ای هست (شیخ بهایی) ○ مثل نور( سید نورالدین هاشمی شیرازی) ○ فقیهان و انقلاب ایران ( یک نسل پس از آيت الله العظمی بروجردی) [لیست درحال به روز رسانی است]

112

یادداشت‌ها

          🔹کتاب به لحاظ تاریخی سه دهه ۴۰، ۵۰ و ۶۰ و سال‌های نخست دهه۷۰ شمسی را در برمی گیرد. اما نویسنده درباره منطق انتخاب افراد و عدم ذکر بقیه علما توضیحی نداده است، و خواننده نمی‌داند بر چه اساسی صرفا باید سلوک سیاسی همین چند نفر را بخواند.

🔹منطق چینش مطالب این کتاب مشخص نیست که برچه اساس اشخاص بررسی شده اند؟اهمیت بیشتر شخص؟ تعداد مقلدان؟ فعالیت بیشتر؟ زمان تولد یا زمان درگذشت؟و...
هیچ یک از مراجع مورد بحث در این کتاب معرفی نشده‌اند. لازمه نوشتن چنین کتابی آن است که در هر بخش دست‌کم در حد یک صفحه، شخصی که محور گفتگو قرار گرفته معرفی شود تا ذهن خواننده‌ای که آن دوران را درک نکرده یا اطلاعات کمی از حوزه علمیه و مراجع دارد، استفاده بیشتری از کتاب داشته باشد. 

🔹نقص و ضعف در ارجاعات: نویسنده محترم می‌توانستند با مراجعه به اسناد، مستقیم به خود سند ارجاع دهند و نه به اسناد واسط.

🔹یکدست نبودن استفاده از عناوین و القاب: در مواردی از کتاب برای امام خمینی(ره) از تعبیر «امام» استفاده شده که متن خاطره مربوط به سالهای قبل از انقلاب و قبل از اشتهار لقب «امام» برای ایشان است. درباره سایر مراجع نامبرده نیز معیاری برای چگونگی استفاده از القاب و عناوین مشاهده نمی‌شود.

🔹کتاب «فقیهان و انقلاب اسلامی» یک کتاب تاریخی است، ولی در بسیاری از موارد عاری از هر گونه «تاریخ» است و زمان رخداد وقایع مشخص نیست.

اصل مطلب را در سایت مباحثات بخوانید. 
#کتاب_نگاشت
http://mobahesat.ir/17216
        

0