معرفی کتاب مغزینه توجه و تمرکز: چگونه با تمرین های کامپیوتری، توانمندی های مغزی خود را برای توجه و تمرکز بشناسیم و فعال تر کنیم؟ اثر هادی مرادی

مغزینه توجه و تمرکز: چگونه با تمرین های کامپیوتری، توانمندی های مغزی خود را برای توجه و تمرکز بشناسیم و فعال تر کنیم؟

مغزینه توجه و تمرکز: چگونه با تمرین های کامپیوتری، توانمندی های مغزی خود را برای توجه و تمرکز بشناسیم و فعال تر کنیم؟

هادی مرادی و 5 نفر دیگر
5.0
2 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

3

خواهم خواند

1

شابک
9786006591780
تعداد صفحات
104
تاریخ انتشار
1394/12/27

توضیحات

        
چرا توجه نمیکنی؟حواست کجاست؟چرا این قدر بی دقت هستی؟
قطعا هیچکس دوست ندارد این جملات را از شخص دیگری بشنود.اما در بسیاری مواقع،خود ما آهسته و زیر لب این جملات را تکرار  میکنیم و به دلیل اشتباهاتی که مرتکب شده ایم،خود را مقصر می دانیم و با ناامیدی به دنبال راه حلی برای این مشکل میگردیم اما به راستی علت این بی توجهی و بی دقتی چیست؟

      

یادداشت‌ها

          آیا از حواس‌پرتی خود رنج می‎‌برید؟ آیا نمی‌توانید بر کتابی تمرکز کنید و آن را بخوانید؟ آیا زیاد به‌تان گیر می‌دهند که «حواست کجاست؟» «چرا دقت نمی‌کنی؟». بشتابید، بشتابید که چیزی بسیار کارآمد و خوب برایتان آورده‌ام. این کتاب، که بیشتر به کتاب‌های کمک‌آموزشی شبیه است، ترکیبی جالب است از بخشی نظری، بازی و راهنمای کتاب. اما حرف اصلی کتاب چیست؟ مغز انسان هفت کارکرد دارد: توجه و تمرکز، حافظه، حل مسأله، تصمیم‌گیری، کنترل رفتار، احساسات، و تحلیل فضایی. تقویت هر یک از این توانمندی‌های از آرزوهای دیرین بشر است. کتابِ حاضر به مغزینۀ توجه و تمرکز می‌پردازد. ایدۀ کتاب اینست که می‌توان توجه را کنترل کرد، اگر آن را بشناسیم و با تمرین‌هایی تقویت‌شان کنیم. نویسندگان و طراحان کتاب، به زیبایی، این روَند را در چهار بخش کتاب روشن کرده‌اند.

بخش نخست معرفی پروژۀ مغزینه است. مغزینه پروژه‌ای است که عده‌ای دور هم جمع شده‌اند، از عصب‌شناس و روان‌شناس شناختی تا نویسنده و طراح سناریو و برنامه‌نویس، و این ایده را پی می‌گیرند که مغز همانندِ بدن نیاز به ورزش دارد، همانطور که اگر بدن فعالیتی نداشته باشد کارایی و کارآمدی‌اش کمتر و تنبل می‌شود مغز نیز چنین است. ازاین‌رو آمده‌اند بر اساس انواعِ «توجه» بازی‌های کامپیوتری طراحی کرده‌اند که بر اساس آن مغز بتواند خود را ورز دهد. دو عنوان آخر این بخش کوچک نشان می‌دهد مغزینه پروژه‌ای حساب‌شده است: عنوان اول ویژۀ دانش‌آموزان است: کتاب چگونه عملکرد تحصیلی‌شان را ارتقاء می‌دهد؛ عنوان دوم ویژۀ والدین است: نکاتی که باید برای استفادۀ کودک و نوجوان‌مان از مغزینه بدانیم. در عنوان دوم به جنبه‌های مختلفی توجه شده است، مثلاً علاوه‌بر نظارت والدین بر انجام تمرین‌ها والدین باید تشویق هم ضمیمه کنند، یا اینکه به عوامل محیطی (خاصه عواملِ مزاحم) توجه داشته باشند. [این را گفتم، چون خیلی از اطرفیانم که دغدغۀ چنین مسأله‌ای دارند از مسائلی مانند محیط و حتی تشویق غافل‌اند، یا مثلاً تشویق را در این مورد نمی‌بینند.]

بخش دوم بحث نظری حول توجه و تمرکز است. توجه سه نوع مهم دارد، 1. توجه پایدار: تمرکز روی فعالیتی طولانی و یکنواخت؛ 2. توجه انتخابی: تمرکز روی یک محرک خاص و نادیده‌گرفتن محرک‌های نامربوطِ دیگر؛ 3. توجه تقسیم‌شده: تواناییِ انجام همزمان و موفق چندین کار. تمرین‌هایی که در بخش سوم آمده است ناظر به این سه نوع مهم و فراگیر توجه‌اند. یعنی هر کدام نوع خاصی را تقویت می‌کنند. ادامۀ این بخش به دو بحثی می‌پردازد که از فرط سادگی، غالباً، بدیهی می‌دانیم‌شان: عوامل کاهندۀ توجه، و سبک زندگی. (پیش از این برای خودم روشن نبود که وقتی صبح پای لپتاپ می‌نشینم یکی دو سایت خاص و صندوق ایمیلم را چک می‌کنم، عادتی بود که البته بیشتر اوقات فرآورده‌ای هم برایم نداشت؛ یا مثلاً بعد از تلنگر این صفحات در برنامۀ غذایی‌ام خیلی دست بردم). بعد از این کمی هم دربارۀ روش‌های پربازده برای تقویت توجه سخن گفته است. از انجام فعالیت‌هایی که توجه را فعالانه درگیر می‌کند تا صحبت‌کردن با خود و استفاده از خودکار و کاغذهای رنگی و خودانتقادی و مانند اینها. جدای بازی‌هایی که در فصل سوم و در محیطِ کامپیوتری قابل اجراست، بازی‌هایی گروهی در این بخش آمده است که به تقویت توجه کمک می‌کند. آخرین مطلب این بخش «فراشناخت» است. فراشناخت هدایت‌گری درونی است که «می‌تواند افکار، رفتار و احساسات افراد را در زندگی روزمره کنترل کند» (ص35) و سطح کیفی و کمّی کارکردهای مغزی را ارتقاء دهد. فراشناخت شناخت آدمی از خود است، و می‌توان گفت سنگ زیرینِ توجه و تمرکز است، یعنی ابتدا شخص باید از خودش آگاهی داشته باشد و پس از آن توجه و تمرکزش را تقویت کند.

بخش سوم، که حجیم‌ترین بخش کتاب است، به معرفی تمرین‌های مغزینه می‌پردازد. دوازده تمرین شکافته شده است، ابتدا تصویری از صفحۀ بازی با توضیحات آمده است، نوع توجهِ مدّنظر بازی را بیان کرده، پیشینۀ علمی بازی/تمرین را آورده شده، شیوۀ تمرین را نیز توضیح داده و عملکردهای مغزی‌ای که با این تمرین فعال می‌شوند شمرده شده است. اما این تمرین‌ها با بازی‌هایی که در گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها است و همه درگیرشان‌اند از اساس متفاوت است. اول اینکه این بازی/تمرین‌ها همگی حساب‌شده‌اند، یعنی بازی‌ها و هدف آن‌ها که کدام توجه را در نظر دارد مشخص شده است، پس فرق می‌کند با بازی‌هایی که بدون هدف و برای سرگرمی در دستگاه‌های هوشمند نصب شده است. از طرفی دیگر این بازی‌ها برنامۀ زمانی دارند، یعنی پس از هر بازی گزارش‌هایش ثبت می‌شود و پیشرفت تمرین‌کننده معلوم می‌شود.

تمرین‌های کتاب در سایت و اپلیکیشن مغزینه موجود است، برای استفاده باید کد کاربری را تهیه کنید. می‌توانید این کد را از سایت مغزینه بخرید، همچنین اگر کتاب را بخرید این کد را به همراه دارد. قیمت کتاب هم زیاد نبود، چاپ اولِ کتاب با پنجاه درصد تخفیف ده هزار تومان بود. این را به خاطر این گفتم که خودم چاپ اول کتاب (1395) را سال گذشته (1399) خریدم. آشنایی‌ام با کتاب نیز جالب بود. تلویزیون روشن بود و دکتر حمیدرضا پوراعتماد (یکی از دست‌اندرکاران اصلی پروژه) در برنامۀ چراغ مطالعه در حال معرفی کتاب بود. این را گفتم که «چراغ مطالعه» را دریابید، در آن بعضی کتاب‌ها و مباحث خوبی طرح می‌شود.
        

7

          سوال‌هایی که از کودکی بسیار از ما پرسیده‌اند: چرا توجه نمی‌کنی؟ چرا انقدر بی دقت هستی؟ حواست کجاست؟ مسلماً هیچ کدام دوست نداریم این جملات را از دیگری بشنویم. گاهی هم به دلیل اشتباهاتی که مرتکب می‌شویم خودمان را مقصر می‌دانیم و با ناامیدی به دنبال راه حل می‌گردیم. به راستی علت این بی دقتی و بی توجهی‌ها چیست؟ "توجه" چیست که نبود یا کمبود آن ما را با مشکلات متعددی روبرو می‌کند و اینکه آیا راهی برای بهبود بخشیدن به آن وجود دارد؟
توانمندی در یادگیری و حافظه، گرفتن تصمیمات درست، مدیریت احساسات و تمایلات، همگی از مهمترین خواسته‌های بشر هستند و مغز انسان به عنوان منشأ این توانمندی‌ها همواره مورد توجه دانشمندان بوده است. این توانمندی‌های مغزی را می‌توان با روش‌های مختلف تقویت کرد. مطالعات نشان داده‌اند که تقریباً هیچ دارویی تا کنون شناخته نشده که توانمندی‌های مختلف مغز را تقویت کند و در نهایت عوارض جدیدی در مغز و جسم ایجاد نکند. در مقابل، مطالعاتِ ثابت شده‌ای هم وجود دارد مبنی بر اینکه تمرینات منظم و برنامه ریزی شده، عملکرد مغزی را در طول زمان ارتقا خواهند داد.
رشد و پیشرفت نرم افزارهای کامپیوتری این امکان را ایجاد کرده که تمرینات مغزی با برنامه ریزی حساب شده و بر پایه توانمندی‌های اولیه افراد طراحی و اجرا شود. مغزینه این طراحی و تولید مجموعه تمرینات کامپیوتری را بر اساس شواهد علمی و جدیدترین یافته‌های پژوهشی در پاسخگویی به نیاز جوانان و نخبگان ایرانی برای حفظ و تقویت توانمندی‌های مغزی انجام داده است. بسیاری از دانشمندان حوزه مطالعات مغز معتقدند که توجه، اهمیت بسیار زیادی در فعالیت‌های مغزی دارد. توجه و تمرکز نقشی کلیدی در مدیریت اطلاعات ورودی به مغز انسان ایفا می‌کند و در نتیجه برای یادگیری و تقویت حافظه، تصمیم گیری درست یا مدیریت تمایلات و احساسات، ضروری واقع می‌شود. بنابراین مولفان کتاب مغزینه در گام اول کار را با مقوله توجه شروع کرده‌اند. آنها انسانها را به لحاظ توجه در سه دسته طبقه بندی می‌کنند: دسته اول، افرادی که به تمام جزئیات توجه دارند و برایشان اهمیت دارد. دسته دوم، افرادی که توجه انتخابی نسبت به علایق دارند که حافظه آنها نیز تابع توجه انتخابی‌شان است و دسته سوم، افرادی‌اند که بی توجه نسبت به تمام موارد هستند. همواره یکی از دغدغه‌های ما و یا والدین، شکایت از بی دقتی و بی توجهی خود یا فرزندان و تلاش برای پیدا کردن راه حلی برای حل این مشکل است. مغزینه یکسری تمرینات را به صورت هدفمند و ساختار یافته ارائه می‌دهد که از آسان‌ترین سطح ممکن شروع شده و با پیشرفته جلسات آرام آرام دشوار می‌شوند. این نوع تمرینات سعی دارند در طول یک بازه زمانی به تدریج بخشهای مختلف مغز را فعال و با ارائه محرک‌هایی فشار را بر تقویت کارکردهای متعدد مغزی افزایش دهند. کارکردهایی مانند توجه، استدلال، حافظه، حل مسئله و تصمیم گیری. از همین رو این تمرینات را به عنوان نوعی ورزش برای مغز معرفی می‌کنند. ورزش‌های مغزی معمولاً در قالب سرگرمی‌های کاغذ مدادی یا بازی‌های کامپیوتری طراحی می‌شوند و تاثیرات قابل توجهی در عملکرد مغز دارند.
داخل جلد کتاب کارتی وجود دارد که روی آن کدی نوشته برای دسترسی آنلاین به تمرینات ۲۴ جلسه‌ای مغزینه.
        

4