یادداشت محبوبه طاهری
1400/9/24
سوالهایی که از کودکی بسیار از ما پرسیدهاند: چرا توجه نمیکنی؟ چرا انقدر بی دقت هستی؟ حواست کجاست؟ مسلماً هیچ کدام دوست نداریم این جملات را از دیگری بشنویم. گاهی هم به دلیل اشتباهاتی که مرتکب میشویم خودمان را مقصر میدانیم و با ناامیدی به دنبال راه حل میگردیم. به راستی علت این بی دقتی و بی توجهیها چیست؟ "توجه" چیست که نبود یا کمبود آن ما را با مشکلات متعددی روبرو میکند و اینکه آیا راهی برای بهبود بخشیدن به آن وجود دارد؟ توانمندی در یادگیری و حافظه، گرفتن تصمیمات درست، مدیریت احساسات و تمایلات، همگی از مهمترین خواستههای بشر هستند و مغز انسان به عنوان منشأ این توانمندیها همواره مورد توجه دانشمندان بوده است. این توانمندیهای مغزی را میتوان با روشهای مختلف تقویت کرد. مطالعات نشان دادهاند که تقریباً هیچ دارویی تا کنون شناخته نشده که توانمندیهای مختلف مغز را تقویت کند و در نهایت عوارض جدیدی در مغز و جسم ایجاد نکند. در مقابل، مطالعاتِ ثابت شدهای هم وجود دارد مبنی بر اینکه تمرینات منظم و برنامه ریزی شده، عملکرد مغزی را در طول زمان ارتقا خواهند داد. رشد و پیشرفت نرم افزارهای کامپیوتری این امکان را ایجاد کرده که تمرینات مغزی با برنامه ریزی حساب شده و بر پایه توانمندیهای اولیه افراد طراحی و اجرا شود. مغزینه این طراحی و تولید مجموعه تمرینات کامپیوتری را بر اساس شواهد علمی و جدیدترین یافتههای پژوهشی در پاسخگویی به نیاز جوانان و نخبگان ایرانی برای حفظ و تقویت توانمندیهای مغزی انجام داده است. بسیاری از دانشمندان حوزه مطالعات مغز معتقدند که توجه، اهمیت بسیار زیادی در فعالیتهای مغزی دارد. توجه و تمرکز نقشی کلیدی در مدیریت اطلاعات ورودی به مغز انسان ایفا میکند و در نتیجه برای یادگیری و تقویت حافظه، تصمیم گیری درست یا مدیریت تمایلات و احساسات، ضروری واقع میشود. بنابراین مولفان کتاب مغزینه در گام اول کار را با مقوله توجه شروع کردهاند. آنها انسانها را به لحاظ توجه در سه دسته طبقه بندی میکنند: دسته اول، افرادی که به تمام جزئیات توجه دارند و برایشان اهمیت دارد. دسته دوم، افرادی که توجه انتخابی نسبت به علایق دارند که حافظه آنها نیز تابع توجه انتخابیشان است و دسته سوم، افرادیاند که بی توجه نسبت به تمام موارد هستند. همواره یکی از دغدغههای ما و یا والدین، شکایت از بی دقتی و بی توجهی خود یا فرزندان و تلاش برای پیدا کردن راه حلی برای حل این مشکل است. مغزینه یکسری تمرینات را به صورت هدفمند و ساختار یافته ارائه میدهد که از آسانترین سطح ممکن شروع شده و با پیشرفته جلسات آرام آرام دشوار میشوند. این نوع تمرینات سعی دارند در طول یک بازه زمانی به تدریج بخشهای مختلف مغز را فعال و با ارائه محرکهایی فشار را بر تقویت کارکردهای متعدد مغزی افزایش دهند. کارکردهایی مانند توجه، استدلال، حافظه، حل مسئله و تصمیم گیری. از همین رو این تمرینات را به عنوان نوعی ورزش برای مغز معرفی میکنند. ورزشهای مغزی معمولاً در قالب سرگرمیهای کاغذ مدادی یا بازیهای کامپیوتری طراحی میشوند و تاثیرات قابل توجهی در عملکرد مغز دارند. داخل جلد کتاب کارتی وجود دارد که روی آن کدی نوشته برای دسترسی آنلاین به تمرینات ۲۴ جلسهای مغزینه.