معرفی کتاب نقادی نقد عقل محض اثر مهدی محمدی اصل

نقادی نقد عقل محض

نقادی نقد عقل محض

مهدی محمدی اصل و 1 نفر دیگر
0.0 0 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

0

خواهم خواند

1

ناشر
بیدگل
شابک
9786005193657
تعداد صفحات
214
تاریخ انتشار
1399/3/20

توضیحات

        کتاب «نقادی نقد عقل محض» ترجمه فارسی هشت مقاله از نویسندگان مختلف درباره کتاب «نقد عقل محض» کانت است است. این کتاب، همراه با یک مقدمه، مشتمل بر هشت فصل است.

فصل اول به تحلیل و بررسی مفهوم کلیدی خود یا نفس نزد کانت می پردازد و می کوشد تا از یک سو تمایز میان من استعلایی و من تجربی را روشن تر سازد و از سوی دیگر، استدلالات کانت برای دفاع از پیوستار و استمرار من را، که پیش شرط هر نوع شناختی است، بیان کند.

فصل دوم به این مساله اختصاص دارد که کانت چگونه برای نجات دادن مابعدالطبیعه از زیر تیغ انتقادات، به نحوی کاملانوآورانه میان احکام تالیفی و احکام تحلیلی تمایز قائل می شود. به بیان دیگر نویسنده مقاله ضمن اذعان به وجود نطفه هایی از این تمایز در نظر پیشینیان (به ویژه لایب نیتس و هیوم) نوآوری کانت را در صدق پیشین مجموعه یی از احکام تالیفی می داند.

فصل سوم می کوشد آموزه تالیف کانت را به مدد بررسی وحدت من استعلایی بیان کند و از همین رهگذر به بیان تفاوت من استعلایی با من ادراک تجربی پرداخته و برای دفاع از پیوستار و استمرار من، که پیش شرط هر نوع شناختی است و همچنین تبیین وحدت ابژه، از نظرات لاک و هیوم فراتر می رود.

فصل چهارم به بازنگری درباره برهان های استعلایی به ویژه مبحث استنتاج استعلایی می پردازد و تنها به صرف بیان نظر کانت بسنده نکرده و به واسطه بیان انتقادات مطرح شده علیه کانت می کوشد تا از کانت فراتر رود.

در فصل پنجم که «بیان کانت در باب مکان و زمان» نام دارد، نویسنده با تحلیلی منطقی- زبانی به نقد ایده پیشین بودن زمان و مکان در کانت و مخدوش ساختن استدلال های کانت می پردازد.

در همین راستا فصل ششم، تحت عنوان «پاسخ کانت به هیوم: چگونه کانت می کوشد نظریه روگرفت هیوم را بر ضد او به کار بگیرد؟»، به بحث در باب پاسخ کانت به هیوم درباره ایرادی می پردازد که هیوم علیه علیت طرح کرده بود. هرچند نگارنده مقاله می کوشد تا با واکاوی دعاوی کانت به ایرادات هیوم پاسخ گوید، اما از سوی دیگر وی معتقد است که کانت برخی از پیچیدگی های موضع هیوم در باب ریاضیات را درک نکرده است. در واقع نویسنده تلاش دارد تا نشان دهد که کانت در چه بخش هایی موفق شده از انتقادات هیوم رهایی یابد و چه بخش هایی توفیقی نیافته است.

فصل هفتم به بازخوانی مفهوم شیء فی نفسه نزد کانت در کتاب نقد عقل محض و تمهیدات می پردازد. نگارنده می کوشد تا با رجوع به کتب اصلی کانت و نقل قول های فراوان، هم مفهوم شیء فی نفسه کانتی را روشن کند و هم تفاسیر مختلف و متنوع نوشته شده پیرامون آن را تحلیل و واکاوی کند.

این کتاب را مانند دفترچه راهنمایی برای خواندن «نقد عقل محض» می باشد و مقالات این کتاب تنها شرح و تفسیر مفاهیم کلیدی «نقد عقل محض» نیستند، بلکه اغلب رویکرد انتقادی هم دارند که مطلب نیچه در نقد مفهوم شیء فی نفسه کانت از جمله آن هاست.
      

لیست‌های مرتبط به نقادی نقد عقل محض

آشنایی با کانتایمانوئل کانتکانت

سیر خوانش فلسفه نقادی کانت

14 کتاب

تابستان سال 1401 حدود سه ماه درگیر کانت بودم که چه درگیری شیرینی هم بود. در یک سیری سعی کردم مسائل اصلی کانت را بفهمم. پر واضح است سه نقد اصلی را کامل متن خوانی نکردم ( چه کار یک عمر است و نه چند ماه ) بلکه به فقراتی اکتفا کردم و به جایش بیشتر رجوعم به شرح‌های دست اول بود. در کنار شرح‌ها بار اصلی آموزشم را دو استاد بزرگوار یعنی دکتر شاهد طباطبایی و دکتر اصغر واعظی بر دوش کشیدند. . سمت فلاسفه‌های بزرگ بدون استاد نباید رفت. فوکو و دریدا را میشود بدون استاد خواند اما ارسطو، کانت، صدرا و ... را اصلا. کانت خواندن یکسری مقدمات دارد. باید فلسفه راسیونالیسم یعنی دکارت و ولف را دانست. همچنین فلسفه آمپریسیسم مانند لاک، بارکلی و مخصوصا هیوم را. در کنار همه اینها فلسفه طبیعی یعنی کوپرنیک و نیوتون بسیار واجب‌اند. برای نقد عقل عملی هم دانستن روسو لازم است. اما خب اگر واقع بین باشید هر کدام از این فلاسفه یک سیر مفصل مخصوص خود را نیاز دارند و اینجاست که لزوم استاد مشخص میشود. استاد همانگونه که نمی‌گذارد شما فلسفه‌ی فیلسوف را اشتباه بفهمید، به همین ترتیب فلسفه را در بستر زمانی و مکانی خودش به شما یاد میدهد، چرا که فلسفه در عین انتزاعی و لامکان و لازمان بودن، بسیار بسیار انضمامی و بسته به روزگار خودش است. بار انتقال این مهم به دوش استاد است. لذا توصیه‌ام این است که یا درسگفتار دکتر شاهد طباطبایی و یا محمدمهدی اردبیلی را در زمان کانت خوانی گوش دهید. این دو درس‌گفتار به وفور در تلگرام پیدا میشود اما اگر کسی نیافت به من پیام بدهد. . لیست را بر طبق تجربه‌ام مرتب کردم. قطعا آثار خوبی هستند که متوجه‌شان نشدم ولی این لیست حداقل‌ها را دارد. اگه به اثر خوبی بر بخورم حتما اضافه خواهم کرد.

165