معرفی کتاب فرمانده لاله ها اثر جواد کلاته عربی

فرمانده لاله ها

فرمانده لاله ها

جواد کلاته عربی و 3 نفر دیگر
4.2
2 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

0

شابک
9786007472668
تعداد صفحات
168
تاریخ انتشار
1399/9/22

توضیحات

        روایتی مستند از یک شهید

    کتاب فرمانده لاله‌ها روایت مستندی از زندگی سردار شهید پرویز محبی فرمانده سپاه ماسال و چوکا اثر جواد کلاته عربی به تحلیل و بررسی زندگی و زمانه پرویز محبی پرداخته و از گفته‌های شاهدان عینی و دستنوشته‌های شهید استفاده کرده و سعی دارد تصاویری واقعی از زندگی این شخصیت مهم را ترسیم کند. یکی از شخصیت‌های مهم در این کتاب، حسن ماسالی است که چهره‌ای بسیار مهم در دوران ابتدایی انقلاب در ایران بود. او یکی از مبارزان ضد انقلابِ سازمان دانشجویان چپ بود. در کتاب فرمانده لاله‌ها، نویسنده از خاطرات مشترک مصاحبه‌شونده‌ها با پرویز و بخش‌هایی از تاریخ سیاسی، اجتماعی شهر ماسال و بعضی شهرهای استان گیلان استفاده کرده است. همچنین، بخش کاملی از کتاب براساس اطلاعات دفترچه یادداشت شخصی شهید شکل گرفته است.

"پرویز بچۀ خوب و ساکتی بود و شیطنت خاصی نداشت. فقط عاشق دوچرخه‌سواری بود. هفت ساله بود که پدرم برایش دوچرخه خرید. با سن کَمش خیلی نترس بود. با دوچرخه می‌رفت اطراف ماسال. یک‌بار دیدیم، نیست. تمام شهر را دنبالش گشتیم، بعد متوجه شدیم که با دوچرخه تا طاهرگوراب۱۰ رفته است. یکی از آشناهای پدرم او را می‌شناسد و با ماشینش به خانه می‌آورد اولین‌باری که کار کرد، تعطیلات تابستانیِ کلاس سوم ابتدایی بود. جلوی حمامشان یک جعبه گذاشت با چند تا واکس و فرچه. برای مشتری‌هایی که حمام می‌آمدند، واکس می‌زد و یکی دو ریال می‌گرفت. گاهی هم برای پدر در حمام کار می‌کرد؛ یا پشت صندوق می‌نشست، یا به آتشگاه سر می‌زد. حمام با هیزم کار می‌کرد. آنها از جنگل با ماشین خودشان هیزم می‌آوردند. پشت حمام، یک محوطۀ ۱۰۰۰ متری داشتند که پر از هیزم بود. کارگر هیزم را می‌ریخت توی آتشگاه و بچه‌ها، دریچه و درجۀ کوره را تنظیم می‌کردند. هر روز، سه مرحله هیزم می‌ریختند توی آتشگاه؛ صبح، ظهر و شب. آنجا تنها حمام ماسال بود و همیشه شلوغ." آنچه خواندید گزیده ای از این کتاب بود.
      

یادداشت‌ها

در حین برگ
          در حین برگزاری یکی از برنامه‌های دانشگاه این کتاب را خریدم. از جلد کتاب خیلی خوشم آمد، ساده در عین حال زیبا. سبک نوشتاری کتاب بسیار خوب و روان است.   پرداختن  به بخش‌هایی از تاریخ شهر ماسال و شهرهای دیگر گیلان مثل رشت از دهه ۴۰ تا ۶۰(مخصوصاً  تاریخچه مبارزات انقلابی مردم شهر ماسال ) خواندن کتاب را به عنوان یک گیلانی برایم لذت‌بخش‌تر کرد‌ . از فعالیت‌های مداوم گروهک‌ها هم در شهری مثل ماسال و شهرهای دیگر گیلان خبر نداشتم و از این لحاظ خیلی اطلاعات تازه‌ای به دست آورم. 

شهید محبی در سال ۱۳۵۶ در رشته‌ی تکنولوژی پزشکی دانشگاه شیراز(پهلوی سابق) قبول شد. او به عنوان نماینده انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شیراز در اولین سمینار انقلاب فرهنگی در تاریخ ۳۱ اردیبهشت سال ۱۳۵۹  شرکت کرد. فعالیت در جهاد سازندگی یکی از فعالیت‌های پرشمار اوست.  شهید با گروهک‌های چپ مثل حزب توده و منافقین بسیار مبارزه کرد و خیلی از آنها را هم با اخلاق و منشش هدایت کرد‌. متن یکی از سخنرانی‌های او در خطبه قبل از نماز جمعه ماسال درباره‌ی منافقین بسیار خواندنی‌ست(در یکی از بریده‌های کتاب بخش جالب آن را برایتان آوردم).  واقعاً همیشه جزو اولین‌ها بود.  بسیج و سپاه شهر ماسال را خودش راه انداخت.  یک بار از ترور در شهر رضوانشهر جان سالم به در برد.  در نهایت پرویز محبی، مسئول عملیات‌های غرب گیلان، بعد از ماموریت دستگیری منافقین در یک خانه تیمی شهر تهران، در مسیر گنجه رودبار به رشت در تصادفی  مشکوک با خاور در سن ۲۳ سالگی به شهادت رسید. 

او اولین شهید ترور شهر ماسال است. همچنین اولین شهیدی‌‌ست که در پارک رو‌به‌روی مسجد جامع ماسال به خاک سپرده شد. گویا بعدها دیگر شهدای ماسال در این پارک به خاک سپرده شدند و به این ترتیب او با شهادتش گلزار شهدای ماسال را شکل داد¹‌.

۱.سایت نوید شاهد، گذری بر زندگی‌ شهید دکتر «پرویز محبی»











        

0