راهنمای تقسیم سهام داینامیک: شیوه عادلانه تقسیم سهام برای شروع کسب و کار با سرمایه کم

راهنمای تقسیم سهام داینامیک: شیوه عادلانه تقسیم سهام برای شروع کسب و کار با سرمایه کم

راهنمای تقسیم سهام داینامیک: شیوه عادلانه تقسیم سهام برای شروع کسب و کار با سرمایه کم

مایک مویر و 4 نفر دیگر
3.5
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

2

ناشر
نوین
شابک
9786226840194
تعداد صفحات
218
تاریخ انتشار
1398/9/13

توضیحات

        	آیا با پول کم یا بدون سرمایه می شود، کسب و کار و استارتاپ راه انداخت؟	هر یک از موسسان شرکت، باید چقدر سهام بگیرد؟•	حق شما بابت آورده تان در استارتاپ، چند درصد سهام است؟	آیا کسی که ایده دارد، باید بیشترین سهام را بگیرد؟	دارنده ی ایده حتما باید مدیرعامل هم بشود؟ اگر کسی وسط کار رها کرد و رفت، تکلیف سهامش چه می شود؟ آیا آورده های روز اول ما با آورده های شش ماه بعدمان، یکسان خواهد بود؟	ضمانت اجرایی توافقات و تقسیم سهام بین افراد چه خواهد بود؟ بر اساس چه قراردادی به سرمایه گذار سهام بدهیم؟ در این کتاب به همه سوالات بالا پاسخ داده شده و برای پیاده سازی متدلوژی پیشنهادی، ابزارهای لازم هم ارائه شده است. همه ی بنیان گذاران استارتاپ ها، باید این کتاب را پیش از شروع کارشان بخوانند.یکی از اولین چالش های استارتاپ ها و کسب و کارهای در حال شکل گیری، تقسیم کیک (تقسیم سهام) بر اساس ارزش حضور هر یک از افراد و آورده هایشان است. این روش، به دلیل فقدان یک الگوی مشخص، اغلب یا در همان روزهای اول با عدم توافق میان موسسان مانع شکل گیری تیم و کسب و کار می شود و یا حتی در صورت توافق غیراصولی و غیرعادلانه بعدها بحران ساز خواهد شد.تقسیم برابر سهم (مثلا 33%-33%-33%) برای توافق سریع تر و شروع فوری فعالیت استارتاپ، نداشتن متر صحیح و ارزش گذاری هیجانی روی تخصص و آورده افراد که گاهی بیش از حد بالاتر و گاهی بیش از حد پایین تر از واقعیت است، همینطور تمایز قائل نشدن بین سهم کسی که پول می آورد و سهم کسی که آورده اش خدمت تخصصی خودش است، همگی می توانند از دلایل شکست استارتاپ ها باشند. متدلوژی این کتاب، مانع بروز بسیاری از این خطاها می شود و چهارچوبی عادلانه و شفاف را پیشنهاد می دهد.
      

یادداشت‌ها

           در تجربه اولین شراکت برای « میوه‌چین» شریک عزیز که اتفاقاً دوست عزیزی هم بود، به دلیل انجام تنهایی یکی دوتا از سفارش‌ها، شراکت رو به هم زد. آخرین جمله‌ش هم این بود: «خر مال اونیه که سوارشه!»😏

نمی‌دونم تونستید بخونید جمله رو یا نه. مراد اینه که «خر مال آن کسی‌ست که سوار خر هست» و او با انجام یکی دو سفارش سوار خر شده بود و صاحب‌ش! ایده‌ای که بکر بود و ناب به راحتی به هزیمت رفت. گویا خودش بتنهایی نتوانسته بود خر را براند.

تو شراکت های بعدی روش تقسیم سهام ثابت (همه چی مساوی) رو انتخاب کردم، که شکر خدا هنوز پابرجا هستند. ولی روش تقسیم سهام ثابت مشکلات زیادی رو ممکنه بوجود بیاره که از نزدیک دارم حس‌شون می‌کنم.

ایده کتاب بصورت کلی اینه افراد در یک تیم کار می‌کنند به اندازه‌ای ریسکی که متحمل می‌شوند باید از سهام بهره‌مند بشوند. این ایده با اینکه ساده‌ست خیلی کاربردیه. حتما به افرادی که تیمی کار می کنند حتما پیشنهاد می‌کنم. البته ابهام‌هایی هم دارم در پیاده‌سازی دقیق‌ش ولی مدل چارچوب خوبی رو در اختیارتون میذاره.

مشکلات ویرایشی کتاب (که انصافا کم هم نیست) نمی‌تونه از ارزش کتاب کم کنه. ولی خب دوستان هم یه آقایی کنند یه ویرایش بدهند رو کتاب.
 فیدیبو، ۲۱۸ صفحه، ۲۵ تومان 
        

4