معرفی کتاب خانه اثر یودیت هرمان مترجم محمود حسینی زاد

خانه

خانه

یودیت هرمان و 1 نفر دیگر
3.0
5 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

6

خواهم خواند

7

ناشر
افق
شابک
9786227902563
تعداد صفحات
184
تاریخ انتشار
_

توضیحات

        «خانه» اثر یودیت هرمان، نویسندۀ آلمانی، در سال ۲۰۲۱ منتشر شده. راویْ زنی است که تا پایان قصه نامی از او نمی‌رود، در کارخانه‌ی سیگارسازی کار می‌کند و پیشنهاد اغواکنندۀ شعبده‌بازی مسیر زندگی‌اش را تغییر می‌دهد. خانه قصه‌ی مردمانی است که یک‌سره در جست‌وجوی رسیدن به موطنی آشنا و خون‌گرم‌اند و در تکاپوی گذر از جهان کهنه به نو. جست‌وجوگرانی که تلاش می‌کنند بر روزمرگی و روز‌مرْگی‌شان غلبه کنند و برای رسیدن به این هدف دست به هر تلاشی می‌زنند.
یودیت هرمان در این کتاب، بیش از آثار گذشته‌ی خود، ستایشگر زندگی است. از خاطره سخن می‌گوید و از تلاش؛ تلاش برای رستگار کردن یک گذشته‌ی چندپاره. شخصیت‌های هرمان در لحظه زندگی‌شان را سرشار از معنا می‌کنند و در لحظه آن را سپری می‌کنند. «خانه» روایتی شفاف است از گره‌های بازنشده تا میان‌سالی. هرمان عمیقا درگیر پرسش‌هایی هستی‌گرایانه است: دست غالب بر سرنوشت ما کدام است؟ چطور با پایان یک داستان عاشقانه کنار بیاییم؟ چطور تنهایی را بپذیریم؟ چطور رها کنیم و از نو بنا سازیم؟
این نویسنده‌ی خوش‌سبک، از زنی می‌گوید که خانه و کاشانه‌ی قبلی‌اش را پشت‌سر می‌گذارد تا در خانه‌ای کوچک کنار دریا، همه‌چیز را دوباره تجربه کند؛ اراده، دوستی، عشق و معنای زندگی. «خانه» دربارۀ زنی است که با جدایی از همسرش، در پی بازنوازی شناخت خود از خود، جهان پیرامون و مفاهیمی به قدمت حیات بشری است. هرمان در این اثر انگار از پوست خود بیرون آمده و جهان را از نظرگاه دیگری به تماشا نشسته است. و البته بسیاری منتقدان، این اثر را خودزندگی‌نامه‌ای در میان‌سالی دانسته‌اند.
چرا خواندن «خانه» خوب است؟
چون از مسیر انتظار ما فراتر می‌رود؛ چون فکر می‌کنیم می‌دانیم قرار است چه شود، اما مسیر روایت به‌شکلی پنهانی تغییر می‌کند و پرسشی پیش‌روی ما می‌گذارد که اغلب خودخواسته از آن دوری کرده‌ایم: بالاخره با این زندگی‌مان باید چه کنیم؟
از سال 1999 تا 2022 یودیت هرمان هشت جایزه‌ی ادبی آلمانی کسب کرده، از جمله جایزه‌ی فریدریش هولدرین در 2009. همچنین دو فیلم کوتاه و یک فیلم بلند از آثار او اقتباس شده‌اند. او کارش را با داستان‌کوتاه‌نویسی آغاز کرد و تا امروز دو رمان نوشته است: اول عاشقی و خانه. آثار یودیت هرمان در سراسر جهان بیش از یک و نیم میلیون نسخه فروش داشته است.
      

لیست‌های مرتبط به خانه

پست‌های مرتبط به خانه

یادداشت‌ها

«به نام خد
          «به نام خدا»
خانه (۲۰۲۱) آخرین اثر ترجمه شده از یودیت هرمان روایت بی‌وطنی مردمان مدرن است. او در این اثر خانه را در معنایی بسیار فراتر از محل زندگی و به عنوان یک استعاره به کار گرفته و این پرسش را پیش می‌کشد که آیا اساساً انسانِ امروز جایی ریشه دوانده و تعلقی به مکانی/چیزی/کسی دارد یا نه؟

در آثار دیگر نویسنده مفاهیم تنهایی، ناکامی در رابطه و پوچی تکرار می‌شوند و کمتر بر بی‌وطنی تأکید می‌شود. با کمی دقت اما می‌شود بی‌خانه‌بودن را همان تعلق‌ نداشتن دانست و تمام مفاهیم آثار قبل از خانه (۲۰۲۱) را ذیل آن تعریف کرد: انسانی که به کسی تعلق ندارد، تنهاست و در رابطه‌اش ناکام. همچنین انسان پوچ در حقیقت زندگی‌اش خالی از تعلق به چیزی بااهمیت است که بتواند آن را معنای زندگی‌اش بداند.
 یودیت هرمان با بسط معنایی و استفاده استعاری از «خانه» ایده‌ی اصلی آثارش را در چند کلمه بیان می‌کند: 
انسانِ مدرن،انسانِ بی‌خانه.*

این نویسنده آلمانی بیشتر خودش را داستان‌کوتاه‌نویس می‌داند و تنها دو رمان منتشر کرده است: اول عاشقی(۲۰۱۴) و خانه(۲۰۲۱).

هر دو رمان کمتر اتفاق هیجان انگیزی دارند و بیشتر بر حال‌و‌هوای شخصیت اصلی_که در دو اثر زنی میان‌سال است_ متمرکز‌اند.
در هر دو کتاب ما با ورود شخصی به زندگی راکد دیگری مواجهیم که البته رویکرد نویسنده به این ورود متفاوت است.
تفاوت اصلی خانه(۲۰۲۱) با اول‌ عاشقی(۲۰۱۴) در رهاتر بودن داستان است‌. یعنی در اول عاشقی(۲۰۱۴) داستان یک خط کلی دارد که از آن خارج نمی‌شود اما در خانه(۲۰۲۱) سرگردانی شخصیت اصلی داستان را این‌سو و آن‌سو می‌برد. انگار آن رهایی و تعلق نداشتنِ مدنظر نویسنده در پیرنگ داستان هم خودش را نشان می‌دهد.

اگر باقی آثار هرمان مدرن باشند خانه(۲۰۲۱) پست‌مدرن به‌ شمار می‌آید. این رمان برای  یک داستان‌خوان، تجربه‌ای بدیع و چالشی خواهد بود که در خاطرش خواهد ماند.

*تعبیر انسان بی‌خانه از خانم جعفریان است که زیر پست من درباره هرمان آن را به کار بردند.

        

26