معرفی کتاب روان شناسی بالینی فیرس اثر تیموتی جی. ترال مترجم مهرداد فیروزبخت

4.2

ناشر
رشد
1394/4/16

کتاب روان شناسی بالینی علاوه بر بررسی تاثیر فرهنگ، جنسیت و تنوع در رویکردهای درمانی و سنجشی بر رویکردهای درمانی و سنجشی شواهد بنیاد تاکید می کند. نخستین تغییر بزرگی که در این کتاب مشاهده خواهید کرد، پیوستن دکتر میچ پرینستین به مولف است. میچ تخصص و دیدگاه های مهمی را به این کتاب می افزاید. میچ علاوه بر آنکه متخصص آسیب شناسی کودک و نوجوان است به سبب دستاوردهایش در روان شناسی بالینی مشورت دادن به دانشجویان دارای مدرک کارشناسی برای پیدا کردن کار در رشته روان شناسی و آموزش دادن نسل بعدی روان شناسان بالینی معروف است. تاثیرات میچ را در سراسر این ویراست کتاب خواهید دید.این ویراست کتاب روان شناسی بالینی همچون ویراست های قبلی آن به روز شده است تا تغییرات رشته ی روان شناسی بالینی و شواهد تجربی جدبد را در زمینه ی ارزیابی رویکردهای اصلی پیشگیری سنجش و درمان منعکس کند.تیموتی ترال پس از مرگ دکتر میچل پرینستین را به عنوان همکار برگزید. به پاس زحمات بی شائبه ی دکتر فیرش در خلق این اثر ارزشمند لازم دانستم که نام آن را روان شناسی بالینی فیرس بگذارم.

این‌گونه می‌نویسم که، کتاب روان‌شناسی بالینی فیرس و همکاران، منبعی مهم و جامع و کنکوری است. در دانشگاه‌های ایران در رشته روانشناسی این کتاب تدریس می‌شود و معمولا تا سال‌های دکتری منبع مهمی برای ارزشیابی می‌باشد.

این ویرایش، به دلیل فوت دکتر فیرس، با هدایت ترول، متخصص روان‌آسیب‌شناسی و ارزیابی بالینی، محتوای به‌روز و خوانا ارائه می‌دهد. کتاب بر درمان‌های مبتنی بر شواهد، مدیریت مراقبت‌های بهداشتی و تنوع فرهنگی و جنسیتی در نظریه، پژوهش و عمل تأکید دارد.

چهار بخش اصلی آن شامل مبانی روان‌شناسی بالینی، ارزیابی بالینی، مداخلات بالینی و تخصص‌های این رشته است. موضوعاتی مانند تاریخچه، روش‌های پژوهشی، ارزیابی، تشخیص، روان‌درمانی و مسائل اخلاقی با استفاده از نمونه‌های واقعی بررسی شده‌اند.

این کتاب همچنین روندهای نوظهور مانند مراقبت‌های بهداشتی و حساسیت فرهنگی را پوشش داده و با سی‌دی همراه، شامل ویدئوهای بیماران، به یادگیری کمک می‌کند. نگارش جذاب و تمرکز بر کاربرد عملی، آن را به منبعی کلیدی برای آموزش روان‌شناسی بالینی تبدیل کرده است.

فصل اول: روان‌شناسی بالینی: مقدمه

این فصل روان‌شناسی بالینی را به‌عنوان رشته‌ای علمی و حرفه‌ای معرفی کرده و نقش روان‌شناسان در ارزیابی، تشخیص و درمان را شرح می‌دهد. تفاوت آن با سایر حوزه‌ها مانند روان‌پزشکی و مشاوره روشن شده و مدل دانشمند-کارورز مورد تأکید قرار می‌گیرد.

اهمیت رویکرد مبتنی بر شواهد و چالش‌های معاصر مانند دسترسی به خدمات سلامت روان بررسی می‌شوند. وظایف متنوع روان‌شناسان، از کلینیک تا پژوهش، با نمونه‌های واقعی تشریح شده‌اند.

فصل دوم: مروری تاریخی بر روان‌شناسی بالینی

فصل دوم سیر تاریخی روان‌شناسی بالینی را از قرن نوزدهم تا امروز بررسی می‌کند. نقاط عطف مانند تأسیس کلینیک‌های روان‌شناسی و تأثیر جنگ‌های جهانی بر توسعه این رشته تحلیل شده‌اند.
جنبش‌های روان‌تحلیل‌گری، رفتارگرایی و انسان‌گرایی و نقش سازمان‌هایی مانند APA شرح داده شده‌اند. روندهای جهانی‌سازی و تأثیر آن بر روان‌شناسی بالینی نیز مطرح شده است.

فصل سوم: مسائل جاری و جهت‌گیری‌های روان‌شناسی بالینی

این فصل به موضوعات معاصر مانند مراقبت‌های بهداشتی، هزینه‌های سلامت و مقررات حرفه‌ای می‌پردازد. استقلال روان‌شناسان در عمل خصوصی و چالش‌های اقتصادی بررسی شده‌اند. مسائل اخلاقی، مانند استانداردها و خدمات حساس به فرهنگ، مورد توجه قرار گرفته و تأثیر نسخه‌نویسی روان‌شناسان تحلیل شده است. نمونه‌هایی از چالش‌های عملی ارائه شده‌اند.

فصل چهارم: روش‌های پژوهشی در روان‌شناسی بالینی

فصل چهارم روش‌های پژوهشی مانند مطالعات تجربی، مشاهده‌ای و کارآزمایی‌های تصادفی را معرفی می‌کند. اهمیت تمایز بین اهمیت آماری و عملی و مسائل اخلاقی مانند رضایت آگاهانه بررسی شده‌اند.
نقش پژوهش در توسعه درمان‌های مبتنی بر شواهد تأکید شده و نمونه‌هایی از کاربردهای پژوهشی در عمل بالینی ارائه شده‌اند.

فصل پنجم: تشخیص و طبقه‌بندی مشکلات روان‌شناختی

این فصل به تعریف رفتار غیرعادی و مفهوم بیماری روانی پرداخته و سیستم DSM-IV را معرفی می‌کند. مزایا و محدودیت‌های طبقه‌بندی تشخیصی، مانند خطر انگ‌زدن، تحلیل شده‌اند. سایر سیستم‌های طبقه‌بندی و علل رفتار غیرعادی بررسی شده و نقش فرهنگ در تشخیص مورد توجه قرار گرفته است.

فصل ششم: مصاحبه ارزیابی

فصل ششم به انواع مصاحبه‌های ارزیابی، از جمله ساختاریافته و نیمه‌ساختاریافته، پرداخته و روایی و پایایی آن‌ها را بررسی می‌کند.
هنر و علم مصاحبه بالینی و اهمیت مهارت‌های ارتباطی تشریح شده‌اند. نمونه‌های موردی نشان‌دهنده کاربرد مصاحبه در تشخیص هستند. چالش‌های مصاحبه با جمعیت‌های متنوع نیز مطرح شده است.

فصل هفتم: ارزیابی هوش

این فصل تاریخچه و مفاهیم آزمون‌های هوش مانند WAIS و WISC را بررسی کرده و تعریف هوش را تحلیل می‌کند. مسائل مربوط به روایی و پایایی آزمون‌ها و تأثیر فرهنگ بر نتایج ارزیابی شده‌اند. کاربرد آزمون‌های هوش در تشخیص و برنامه‌ریزی درمان با نمونه‌هایی توضیح داده شده است.

فصل هشتم: ارزیابی شخصیت

فصل هشتم به روش‌های ارزیابی شخصیت، مانند آزمون‌های فرافکن (Rorschach) و خودگزارشی (MMPI)، پرداخته و نقاط قوت و ضعف آن‌ها را تحلیل می‌کند. نقش ارزیابی شخصیت در تشخیص و درمان بررسی شده و تأثیر عوامل فرهنگی بر نتایج مورد توجه قرار گرفته است. نمونه‌های کاربردی ارائه شده‌اند.

فصل نهم: ارزیابی رفتاری

این فصل روش‌های ارزیابی رفتاری، مانند مشاهده مستقیم و گزارش‌های خودنظارتی، را معرفی می‌کند. اصول یادگیری و کاربرد آن‌ها در ارزیابی رفتار غیرعادی توضیح داده شده‌اند. نمونه‌های موردی نشان‌دهنده استفاده از این روش‌ها در تنظیم برنامه‌های درمانی هستند. محدودیت‌های این رویکرد نیز بررسی شده است.

فصل دهم: قضاوت بالینی و تصمیم‌گیری

فصل دهم فرآیند قضاوت بالینی و عوامل مؤثر بر تصمیم‌گیری، مانند سوگیری‌های شناختی، را بررسی می‌کند.
روش‌های بهبود دقت تشخیص و برنامه‌ریزی درمان معرفی شده‌اند. نمونه‌هایی از تصمیم‌گیری در موقعیت‌های پیچیده ارائه شده و اهمیت بازخورد و نظارت بالینی تأکید شده است.

فصل یازدهم: مداخلات روان‌شناختی: اصول کلی

این فصل اصول مشترک مداخلات روان‌شناختی، مانند ایجاد رابطه درمانی و هدف‌گذاری، را بررسی می‌کند. تفاوت بین رویکردهای مختلف درمانی و اهمیت انطباق با نیازهای مراجع توضیح داده شده است. شواهد اثربخشی مداخلات و نمونه‌های کاربردی ارائه شده‌اند.

فصل دوازدهم: روان‌درمانی: دیدگاه‌های روان‌تحلیل‌گری

فصل دوازدهم به رویکردهای روان‌تحلیل‌گری، با تمرکز بر نظریه‌های فروید و مفاهیم ناخودآگاه و انتقال، پرداخته است.
تکنیک‌هایی مانند تداعی آزاد بررسی شده و شواهد اثربخشی این رویکرد تحلیل شده‌اند. نمونه‌های موردی کاربرد آن را نشان می‌دهند. محدودیت‌های این روش نیز مطرح شده است.

فصل سیزدهم: روان‌درمانی: دیدگاه‌های رفتاری و شناختی-رفتاری

این فصل درمان‌های رفتاری و شناختی-رفتاری (CBT) را معرفی کرده و تکنیک‌هایی مانند مواجهه‌درمانی و بازسازی شناختی را شرح می‌دهد.
شواهد قوی حمایت از CBT در درمان اضطراب و افسردگی ارائه شده است. کاربرد این روش در جمعیت‌های متنوع و نمونه‌های موردی بررسی شده‌اند.

فصل چهاردهم: روان‌درمانی: دیدگاه‌های انسان‌گرا و سایر دیدگاه‌ها

فصل چهاردهم به رویکردهای انسان‌گرا، مانند درمان مراجع‌محور راجرز، و سایر دیدگاه‌ها مانند گشتالت پرداخته است. مفاهیم خودشناسی و تمرکز بر لحظه حال توضیح داده شده‌اند. شواهد اثربخشی و محدودیت‌های پژوهشی این روش‌ها تحلیل شده و نمونه‌های کاربردی ارائه شده‌اند.

فصل پانزدهم: روان‌شناسی بالینی کودکان

این فصل به ارزیابی و درمان کودکان، با تمرکز بر اختلالاتی مانند ADHD و اضطراب، اختصاص دارد. تکنیک‌هایی مانند بازی‌درمانی و آموزش والدین معرفی شده‌اند. اهمیت مراحل رشدی و زمینه خانوادگی بررسی شده و نمونه‌های موردی کاربرد این روش‌ها را نشان می‌دهند.

فصل شانزدهم: روان‌شناسی بالینی گروه‌ها و خانواده‌ها

فصل شانزدهم به درمان‌های گروهی و خانوادگی، مانند درمان سیستمی خانواده، پرداخته است. اصول و تکنیک‌های این رویکردها توضیح داده شده و شواهد اثربخشی آن‌ها بررسی شده‌اند. نمونه‌های موردی نشان‌دهنده کاربرد این روش‌ها در حل تعارضات خانوادگی هستند.

فصل هفدهم: روان‌شناسی سلامت و روان‌شناسی بالینی

این فصل نقش روان‌شناسان در مدیریت بیماری‌های مزمن و تغییر رفتارهای ناسالم را بررسی می‌کند. مداخلاتی مانند مدیریت استرس و CBT برای درد مزمن معرفی شده‌اند. همکاری با متخصصان پزشکی و نمونه‌های کاربردی تحلیل شده‌اند.

فصل هجدهم: روان‌شناسی قانونی و روان‌شناسی بالینی

فصل هجدهم کاربرد روان‌شناسی بالینی در زمینه‌های قانونی، مانند ارزیابی شایستگی قضایی، را بررسی می‌کند. مسائل اخلاقی مانند حفظ بی‌طرفی و نقش شهادت کارشناسی تحلیل شده‌اند. نمونه‌های موردی کاربرد این اصول را نشان می‌دهند.

فصل نوزدهم: روان‌شناسی جامعه و روان‌شناسی بالینی

این فصل به مداخلات مبتنی بر جامعه، مانند برنامه‌های پیشگیری و ارتقای سلامت روان، پرداخته است. اصول طراحی این برنامه‌ها و تأثیر عوامل اجتماعی بررسی شده‌اند. نمونه‌هایی از پروژه‌های موفق جامعه‌محور ارائه شده است.

فصل بیستم: روان‌شناسی بالینی و تنوع فرهنگی

فصل بیستم به اهمیت ارائه خدمات حساس به فرهنگ پرداخته و تأثیر فرهنگ، نژاد و جنسیت بر سلامت روان را تحلیل می‌کند. استراتژی‌های شایستگی فرهنگی معرفی شده و نمونه‌های موردی چالش‌های کار با جمعیت‌های متنوع را نشان می‌دهند.

این روزها ساعت ها را شکار میکنم تا درس بخوانم 👌😁

سوالات امتحان برایم آشنا باشد 😎
پاسخ به سوالات تشریحی برایم یک تفریح بود 🫠
تمام دانسته هایم را کنار هم قرار میدادم
 و پاسخی در خور زحمات معلم تقدیمشان میکردم 😋
لبخند تایید معلم را که میگرفتم انگار دنیا را به من داده بودند !!

اما تا دلتان بخواهد از امتحانات تستی
که تعدادشان در سال به تعداد انگشتان دست هم نمیرسید