معرفی کتاب حکایت دختران قوچان اثر افسانه نجم آبادی

حکایت دختران قوچان

حکایت دختران قوچان

3.7
3 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

7

خواهم خواند

22

شابک
9879645512299
تعداد صفحات
312
تاریخ انتشار
1376/10/11

توضیحات

        "حکایت دختران قوچان" یا "از یاد رفته های انقلاب مشروطیت" اثری است از "افسانه نجم آبادی" که در آن به بررسی چگونگی شکل گیری انقلاب مشروطه ایران با موضوع جنجالی سوء استفاده از زنان مملکت میپردازد. شیوههای باستانی در پرداخت مالیاتهای بیرحمانه که باعث فروش دختران و تصاحب آنان با یورش به عشایر میشد، اعتراضی سراسری برای نوع جدیدی از حکومت و نوعی عدالت واقعی ایجاد کرد. انگیزه باستانی برای محافظت از زنان، هم شکلهای قدیمی و هم جدید را به خود میگرفت، زیرا اولویت برای حفاظت از آنچه تحت عنوان ناموس مردانه شناخته می‎شود، معمولا تمایل به آزادی زنان را تحتالشعاع قرار میداد. این کتاب برخورد جنبشهای مردمی را در یک نقطه عطف بزرگ به تصویر میکشد، جایی که قانون و نظم به یک امکان تبدیل شد و کمکم ضرورت مخفی شدن زنان از دست حاکمان یا جنگسالاران غارتگر شروع به محو شدن کرد."حکایت دختران قوچان" به دو بخش تقسیم شده است. "افسانه نجم آبادی" گزارش کامل و دقیقی از روایت فروش دختران قوچانی و اسیر گرفته شدن زنان باشقانلو ارائه میدهد که از اسناد و منابع متعدد تاریخی گردآوری شده و در قسمت اول کتاب آورده شده است. این اسناد و مقایسه بسیاری از روایتهایی که از این واقعه موجود است، کتاب مستند و جامعی را به دست میدهد.نگارنده در نیمه دوم کتاب که بخش اصلی و مهم اثر است به طور دقیق به "حکایت دختران قوچان" پرداخته و ابعاد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را در اهمیت این اتفاق بررسی کرده است. علاوه بر آن نفوذ این رویدادها در انقلاب مشروطه نیز زیر ذرهبین قرار گرفته و "افسانه نجم آبادی" سعی کرده تا به تبیین این سوال بپردازد که چرا این مساله در انقلاب مشروطه موضوعیت نداشت، عاملی برای شورش مردم تلقی نشد و به سرعت به "از یاد رفته های انقلاب مشروطیت" تبدیل شد.
      

لیست‌های مرتبط به حکایت دختران قوچان

یادداشت‌ها

          14.1% "بسیار خواندنی و البته دردناک
 24.68% "نگاه خانم نجم آبادی بسیار دقیق و علمی و جامعه شناسانه است و اصلا درگیر تعصبات نمیشود و عواطف وارد کار نمیشوند که همین ویژگی باعث شده این اثر واقعا کاری خواندنی و تاثیرگذار باشد"

 28.21% "به گزارش "مذاکرات مجلس" پس از قرائت این تلگراف (گزارش فروش دختران قوچان به ترکمانان برای دادن مالیات) تمام اهل مجلس و تماشاچیان گریه مفصلی کردند به طوری که نمی‌توانستند خودداری نمایند و حاجی محمد اسماعیل آقا از نمایندگان تجار تهران گفت عرض می کنم بعد از این گریه، بهترین گریه ها این است که مجازات این شخص (آصف الدوله) را اکیدا از دولت بخواهید و هر کس این داغ را به دل ایرانیان گذاشت به مجازات برسد که باعث تشفی قلوب شود"
 "https://www.instagram.com/p/BhG3yQ-B7p0/

دست و پا زدن وکلای مجلس برای این که دختران و زنان اسیر را به مملکت برگردانند و ناکارآمدی نظام نوپای حکومیت و نابلدی عاملان در اجرای دموکراسی

جریان در نشریات بسیار سر و صدا کرده اتفاقا که در این عکس مشهود است اما نظام کاری ازش بر نمی آمده و جنبه دردناک ماجرا همین است"

 42.63% "یکی از آشنایان پیدا شد و گفت دختر فروختن در ولایات اطراف قوچان زمینه فرهنگی هم دارد. نمیدانم چقدر این حرف میتواند صحیح باشد اما این کتاب اصلا به جنبه های فرهنگی این مسئله آن هم در میان ایلات و اقوام قوچانی نپرداخته. آن چه از لحاظ فرهنگی مورد اشاره قرار گرفته بیشتر به تاثیر فرهنگی محاکمه قاصران این واقعه بر میگردد که البته بسیار هم خواندنی است"

 67.95% "بخش اعظم کتاب مربوط به مذاکرات مجلس شورای در سحرگاه مشروطه است. مجلس فراهم آمده و ملت هزاران انتظار ازش دارند اما قانون هنوز فراهم نیست و ساز و کارها کند و بی اعتبار است چرا که نظام سنتی و مستبد قاجاریه را نمیتوان به این راحتی ها تکان داد. حسی که موقع خواندن مذاکرات مجلسی ها دارم واقعا یک نوع گروتسک است. از یک طرف صحبت ها جالب است. از طرفی مضحک. از طرفی به نتیجه نرسیدن و بلد نبودن دموکراسی اندوه بار است"

 68.27% "فصل آخر به نقد شیوه تاریخ نویسی مورخانی که تاریخ مشروطه را به نگارش درآورده اند اختصاص دارد و خانم نجم آبادی به نادیده گرفته شدن ماجرای مهم اسارت دختران قوچان اعتراض میکند. ماجرایی که بیش از یک سال و نیم به طور جدی از طرف مردم و وکلای مجلس و جراید پیگیری میشد و چگونگی رسیدگی به این پرونده برای اولین بار برخی از خط کشی های اجتماعی ما را مشخص میکرد. به طور مثال برای اولین بار یک سردار قاجار بابت کوتاهی اش به حبس رفت"

کتاب بسیار ارزشمندی است که خواندنش را به همه علاقه مندان تاریخ مشروطه توصیه میکنم. مخصوصا خواندن مذاکرات مجلس که بخش اعظم کتاب را تشکیل میدهد برای آگاه شدن از اوضاع اولین دوره مجلس شورا و به هم ریختگی اوضاع و معلوم نبودن تکلیف ارکان حکومت و سوء تفاهم ها و مقدمات تفکیک قوا و مقابله اشراف و مردم و خیلی مسائل دیگربسیار مفید است. تلخ ترین جمله ی کتاب آنجا ست که در فصل های پایانی نویسنده اعتراف میکند نهایتا این همه مذاکرات هیچ نتیجه ای نداشت و از سرنوشت زنان و دختران اسیر شده هیچ اطلاعی وجود ندارد و البته بعد اشاره میکند که یک محققی در ترکمنستان و کشورهای شمالی ایران به برخی لالایی ها که راوی غم غربت و اسیری بوده اشاره کرده
افسوس و افسوس
نفرین همیشگی و بی پایان بر سلسله قاجار از صدر تا ذیلشان و بر همه پادشاهان نا به کاری که در فکر خدمت به این مردم بیچاره نبودند
        

0