درباره ادبیات داستانی: پیشینه، نقش و اهمیت داستان در زندگی انسان

درباره ادبیات داستانی: پیشینه، نقش و اهمیت داستان در زندگی انسان

درباره ادبیات داستانی: پیشینه، نقش و اهمیت داستان در زندگی انسان

3.0
2 نفر |
1 یادداشت
جلد 1

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

5

خواهم خواند

2

شابک
9786001590634
تعداد صفحات
144
تاریخ انتشار
1390/3/10

توضیحات

        داستان در ادبیات کلاسیک و ادبیات جهان موضوع کتاب حاضر است. نگارنده تاریخ داستان گویی و داستان نویسی را در ادبیات ایران و ادبیات جهان بررسی کرده و دربارة جایگاه داستان و داستان گویی در فرهنگ و آداب کهن مردم این مرز و بوم و ملل دیگر اطلاعاتی در اختیار خواننده قرار می دهد. همچنین در بخشی از کتاب از نقش و اهمیت داستان در دوران معاصر و آثار داستانی معاصر سخن رفته است.
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به درباره ادبیات داستانی: پیشینه، نقش و اهمیت داستان در زندگی انسان

نمایش همه
درباره ادبیات داستانی: پیشینه، نقش و اهمیت داستان در زندگی انسان
بریدۀ کتاب

صفحۀ 100

درباره ی اثری که ((کلبه ی عمو توم)) نوشته هریت بیچر استو در آمریکا ایجاد کرد، نوشته اند:((یکی از نتایج آنی ((كلبه ی عمو توم)) این بود که اجرای قانون بردگان فراری، غیرممکن گردید. صرف نظر از ایالات جنوبی در سراسر آمریکا، مردم با مجریان این قانون از درِ ناسازگاری و عدم همکاری درآمدند. از این مهم تر، این رمان، احساسات متراکم ضد بردگی را چنان برانگیخت که شاید بتوان گفت: جنگ های داخلی را اجتناب ناپذیر ساخت... به طوری که آبراهام لینکلن، در سال ۱۸۶۲، هنگام بازدید خانم استو [:نویسنده کتاب] از کاخ سفید، اظهار داشت: این خانم کوچک، کتابی نوشت که این جنگ بزرگ را پدید آورد. ضمناً بی مورد نیست گفته ی چارلز سامنر [محقق آمریکایی] را بیاوریم، که: اگر ((کلبه ی عمو توم)) نوشته نشده بود، آبراهام لینکلن نمی توانست به ریاست جمهوری ایالات متحده برسد. [...] بديهى است که الغای بردگی، به همت یک تن انجام نگرفت و نمی توانست انجام بگیرد. اما از لحاظ نفوذ و تأثیر یک یک افراد، نفوذ و تأثیر ((کلبه ی عمو توم)) پردامنه تر و عظیم تر از همه بود.))

0

یادداشت‌ها

          این کتاب همان طور که از نامش پیداست، به طور کلی در مورد پیشینه، نقش و اهمیت داستان در زندگی انسان هست. کتاب بسیار خلاصه ای هست و متن هر چه به جلوتر می رویم اطلاعات جالب تری به مخاطب می دهد. کتاب ابتدا با  پیشگفتار و مقدمه شروع می شود و سپس بخش اصلی کتاب آغاز می شود که شامل : علاقه ی شاهان به داستان، علاقه ی توده مردم به شنیدن داستان، داستان در ادبیات کلاسیک ما و جهان، و نقش و اهمیت داستان در دوران معاصر هست. در پایان هم نامه نامه ی اشخاص و نام کتب، داستان ها، مقاله ها و نشریه ها هست. این کتاب جیبی از مجموعه کتاب های چند جلدی  ((درباره ادبیات داستانی)) آقای محمدرضاسرشار هست.
در مقدمه کتاب به این پرداخته می شود که داستان با پیدایش زبان و گویایی آدمیزاد، آغاز و تا امروز ادامه داشته است. 
در بخش الف(علاقه ی شاهان به داستان) به علاقه ی شاهان با داستان از زمان بسیار قدیم تا دوره ی معاصر چه در ایران و چه در جهان پرداخته می شود.  همچنین در این بخش به کتاب هزار افسان، گوسان ها در زمان اشکانیان، افسانه گویان در دربار پادشاه، اشارات به داستان خوانی افراد در دربار شاه، اهمیت دادن به داستان توسط شاهان ساسانی، ترجمه شدن کلیله و دمنه و افزودن داستان های ایرانی به آن در زمان ساسانیان، استفاده ی افراد مختلف از داستان برای بیان ظریف حقایق به شاه، گرایش به داستان در ایران بعد از اسلام، قصه گویی برای ترویج شیعه، هزار و یک شب، سندبادنامه، بختیارنامه، شغل دفتر خوانی در دربار شاه، شاهنامه خوانی، قصه ی امیر حمزه، نقال ها، نقالی و داستان در دوره صفویه، داستان در دوره ی قاجاریه و... است. 
بخش ب(علاقه ی توده ی مردم به شنیدن داستان) به علاقه عمومِ مردم به دستان می پردازد. در این بخش به موضوعات: دانستن نحوه زندگی مردم هر دوره با مراجعه داستان های آن دوره، انتقال داستان از منطقه ای به منطقه ی دیگر، قصه های قرآن مجید، نضربن حارث، توجه محدثان و مورخان اسلامی به داستان، قصه خوانی در دوران آل بویه، جاحظ، تفاوت میان قصه گویان و کرسی نشینان، مناقبیان و فضائلیان، حافظان داستان های کهن مانند ازادسرو در شاهنامه فردوسی، سمک عیار، قهوه خانه ها و رواج داستان و شاهنامه خوانی در آن، ابومسلم نامه خوانی، نقاشی های قهوه خوانی و... پرداخته می شود. 
بخش ج(داستان در ادبیات کلاسیک ما و جهان) به داستان های در ادبیات کلاسیک ایران چه در ایران پیش از اسلام و چه بعد از اسلام پرداخته می شود. البته به ادبیات داستانی در جهان پرداخته نشده! 
در این بخش به کتاب ارداویراف نامه، کتاب کارنامه اردشیر پاپکان، کلیله و دمنه، آثار داستانی ایرانی متعلق به پیش از اسلام که اصلشان موجود نیست ولی به عربی ترجمه شده اند، کتاب الصور، قصص الانبیاء، مرزبان نامه، منظومه ی درخت آسوریک، یادگار زریران، شاهنامه، نسخه های مختلف شاهنامه، دقیقی، مثنوی معنوی، قابوس نامه تذکرة الاولیاء، جوامع الحکایات و لوامه الروایات، فرج بعد از شدت، گلستان، طوطی نامه، خاوران نامه، جامع التمثیل،  منظومه ی صاحبقران،داستان حسین کرد شبستری و... پرداخته می شود. 
در بخش د(نقش و اهمیت داستان در دوره ی معاصر) به موضوعات زیر پرداخته می شود:
ارزش داستان، نقش داستان در جریان زندگی و سیاست، نمونه هایی از جریان هایی که داستان در زندگی و سیاست یک کشور گذاشته اند مانند تأثیر داستان های چارلز دیکنز بر اصلاح وضع زندان ها و تجدید نظر اصولی در مورد خانه های مستمندان و مدارس انگلیس، اثرات رمان کلبه ی عمو تام در آمریکا و... 
در مجموع کتابی جامع اما بسیار چکیده هست که می تواند بسیار مفید شما را با پیشینه، نقش و اهمیت داستان آشنا سازد. فقط کمی در برخی جاها نیاز به ویراستاری دارد و ای کاش در برخی جاهای معنای برخی واژگان در پاورقی نوشته شده بود. 

        

0