3.5

1383/2/15

نویسنده در پیام آور لال، داستان زندگی انسان امروز را حکایت می کند، قهرمان داستان هیچ انسان خاصی نیست و خواننده در این رمان نو، با انسان عام رو به رو است. شاید بتوان گفت، قهرمان کتاب، خود خواننده است. بر این اساس رمان با گفت و میان خواننده و راوی شروع می شود. رمان به هیچ مکان ویژه و به هیچ زمان مشخص اشارتی ندارد. در واقع مکان آن همه جا و زمان آن همیشه است. داستان در دو فضای میکروسکپی (ریزنگر) و ماکروسکپی (درشت نگر) جریان می یابد. در داخل بدن انسان با سلول های قهرمان اما میکروسکپی و در سطح عادی با زندگی اندیشگی انسان مواجه ایم. بحث ها موجز و درباره مقولات اصلی عشق و هنر و اقتصاد و سیاست علم و دین است. پرسناژهای قصه در هر بخش به دگردیسی خود دچار می شوند و در هر مرحله از رمان، تحولی بنیادین رخ می دهد. طرح و توطئه این رمان، سیال است به این معنی که برحسب مورد تغییر شکل می دهد و هر خواننده ای در نهایت امر، داستان خاصی از آن برمی گیرد. به جز خواننده که قهرمان اصلی رمان است و داستان با نام او آغاز می شود، قهرمانان فرعی رمان، اساسی غیر متعارف دارند و "راوی"، "شیطان" (و در شکل استحاله شده = پیام آور لال)، "اسم"، "صفت"، "قید"، "فعل"، "اول"، "دوم"، "سوم" و "چهارم" نامیده می شوند. داستان به طور خلاصه از این قرار است که یک سلول سرطانی می خواهد با کمک کتابش همه فضا را به شکل خود در آورد و در این راه از تمامی بحث های فلسفه نوین بهره می جوید. در پایان کار، دو سطح افسانه ای و واقعی داستان به یک دیگر می رسند و درهم می تنند و قصه تاریخی زندگی انسان از آغاز تاکنون را جمع می بندند و زندانیان را به هوای آزاد اما سرد می کشانند که در نهایت....

یادداشت ها

شیوه ی نگارش و بیان متفاوت مسعود خیام من را به همراهی با پیام آور لال ترغیب کرد. در حقیقت نوع نگارش کتاب من را یاد نمایشنامه ها می انداخت.

بنابر گفته نویسنده این کتاب حاوی دو بعد میکروسکوپی و ماکروسکوپی است. قصه ای درونی که درون بدن رخ می دهد. بازیگران، سلول های کوچک میکروسکوپی هستند که تک دانه آن ها ارزش چندانی ندارد اما مجموع آن ها زندگی را می سازد.

صفحات نخستین کتاب مکالمه ای بین راوی و خواننده است که صرف معرفی پیام آور لال (شیطان) می شود و در مراحل بعد فعل، اسم، صفت، قید، اول، دوم، سوم و چهارم شخصیت های دیگری هستند که دور هم جمع می شوند تا داستان را به سر منزل مقصود برسانند. پیام آور لال در بدن به صورت نوعی سلول سرطانی ظاهر میشود و فعالیت خود را در مغز آغاز میکند. در ابتدا به صورت سلولی غیرمتعارف دیده می شود، طوری که سلول های نگهبان محاصره اش میکنند. اما او دعوت را آغاز میکند و به شیوه ای جالب با بازی کردن با مفاهیمی چون عشق، هنر، سیاست و آزادی و ... سلول های دیگر را به تغییر شکل دادن و همراهی با خودش فرا میخواند. سرانجام موفق میشود کاری کند که سرطان تمام بدن را فرا بگیرد.

*نکته ی جالبی که در مورد این کتاب دوست داشتم این بود که فهمیدم  باید در مورد افکارم محتاطانه تر عمل کنم! در بیشتر قسمت های کتاب پیام آور لال بسیار هوشمندانه برای به انحراف کشاندن سلول ها عمل میکند. برای هر سلولی از طریق عقاید خود آن سلول وارد می شود و بسیاری از حرفهایی که به عنوان دعوت بیان می کند به نوعی منطقی و قابل قبول جلوه می کند. طوری که ناخودآگاه به کنار صفحه نگاه می کردم که واقعا این پیام آور لال است که این ها را میگوید؟ و بعد در ادامه متوجه قصد او میشدم