معرفی کتاب آشنایی ایرانیان با فلسفه های جدید غرب (مجموعه پژوهشی) اثر کریم مجتهدی

آشنایی ایرانیان با فلسفه های جدید غرب (مجموعه پژوهشی)

آشنایی ایرانیان با فلسفه های جدید غرب (مجموعه پژوهشی)

4.0
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

1

خواهم خواند

1

شابک
9647329091
تعداد صفحات
356
تاریخ انتشار
1380/3/19

توضیحات

        نگارنده در این کتاب نحوه آشنایی ایرانیان با فلسفه جدید غرب و پیامدهای فکری آن را در عصر قاجار بررسی و تبیین نموده است .وی بر این باور است که : "مسئله آشنایی ایرانیان با فلسفه های جدید غرب، از دو لحاظ متفاوت، یعنی  تاریخی و فلسفی قابل بررسی است .برای شناخت تاریخی حوادث در سیر زمان،  احتمالا با تشخیص نوعی علیت از لحاظ تقدم و تاخر امور مورد نظر می توان به  اطلاعات لازم دست یافت، در صورتی که در شناخت فلسفی معمولا مسائل به نحو کلی  و به ترتیب اصول مورد تحلیل و تعقل قرار می گیرد .نکته دیگر این که برای  آشنایی ایرانیان با فلسفه های جدید غرب نمی توان به لحاظ تاریخی، آغازی  برای آن تصور کرد و علاوه بر آن این آشنایی با روابط کلی ایرانیان با کشورهای  غربی جدا و مجزا نیست ."گفتنی است این مطالب، سال های قبل نگارش یافته و  برخی از آنها پیش تر در نشریات مختلف به چاپ رسیده است .عناوین تعدادی از  مقالات بدین قرار است" :مسیحیت مشخصه فرهنگ غرب"، "مبلغان مسیحی و متکلمان  شیعی در عصر جدید"، "فلسفه در ایران دوره صفوی به روایت شاردن، جهان گرد  فرانسوی"، "عباس میرزا و مسئله تجدد"، "نخستین ترجمه فارسی گفتار در روش  دکارت "و "میرزا فتحعلی آخوندزاده و فلسفه غرب ."
      

یادداشت‌ها

          .

ایرانیان از اوایل قرن نوزدهم میلادی، به سبب خطری که در مرزهای شمالی کشورشان از جانب روس‌ها احساس می‌کرده‌اند و عدم اعتمادی که نسبت به انگلیس‌ها داشته‌اند، به مرور به این فکر افتاده بودند که متحد جدیدی در اروپا برای خود پیدا کنند. شهرت ناپلئون و اخبار مربوط به فتوحات او موجب شده بود که آنها از هر لحاظ به یاری فرانسویان امیدوار باشند.  

قبل از انتشار جلد اول حکمت سقراط – طبق فهرست رسمی تألیفات فروغی که در اختیار است – بیش از یازده اثر از او منتشر شده بود که از تاریخ ساسانیان و اسکندر و غیره آغاز شده و به اصول علم ثروت، حقوق اساسی، علم فیزیک و غیره می‌رسیده است. مطابق تاریخ دیباچه چاپ اول کتاب، در آن موقع فروغی 42 سال داشته است. این مطلب را کم اهمیت نمی‌توان دانست و کاملا معلوم است که انتخاب فلسفه کاملا حساب شده و با وقوف تام به جوانب کار بوده است.  سیر حکمت در اروپای او مهمترین کتابی است که یک ایرانی در زمینه تاریخ فلسفه غرب نگاشته است. کتاب سیر حکمت در اروپا از لحاظ تاریخی و در مسیر آشنایی ایرانیان با فلسفه‌های جدید غرب – که عمیق‌ترین صورت ارزیابی فرهنگ غربی است- اهمیت خاصی دارد و خواه ناخواه از لحاظ مسأله تجدد، نقطه عطفی در تاریخ فرهنگ معاصر ایران به شمار می‌رود.  با مطالبی که فروغی در مورد دکارت می‌گوید، به خوبی هدف او آشکار می‌شود و معلوم می‌گردد که او در واقع به دنبال معرفی یک اثر در میان آثار مختلف اروپایی نبوده است، بلکه می‌خواسته زیربنای پیشرفت علمی و صنعتی غرب را بدان گونه که خود بدان اعتقاد داشته است، دریابد و بر اساس کتاب‌ها و نوشته های غربی که بیشتر آنها از منابع فرانسوی بوده، افکار و خاصه روش دکارت را معرفی نماید، چه او این شناخت را در ایجاد تحول بنیادی در ایران عمیقا فعال و در کار و از هر جهت موثر می‌دانسته است.
        

0