تویی که سرزمین ات این جا نیست (مجموعه داستان)

تویی که سرزمین ات این جا نیست (مجموعه داستان)

تویی که سرزمین ات این جا نیست (مجموعه داستان)

3.0
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

3

در "تویی که سرزمین ات این جا نیست" مردی افغانی با نام "سردار"، که در یک کارگاه خیاطی کار می کند، به دلیل نداشتن مجوز از وزارت کار، شغل خود را از دست می دهد. وی پس از آن به دنبال کار است، تا این که در یک کارگاه خیاطی مشغول به کار می شود. پس از گذشت چند ماه، بازرسی از وزارت کار برای بازدید از کارگاه به محل کار سردار می رود. بازرسی، سردار را در آن جا می بیند. وی با حرف های خود رئیس کارگاه را متوجه این موضوع می کند که اگر به او رشوه بپردازد او وجود سردار را نادیده گرفته و گزارش نمی کند و رئیس کارگاه می پذیرد. سردار پس از دیدن این ماجرا بسیار ناراحت می شود و به قهوه خانه ای می رود و در آن جا طی اتفاقاتی تصمیم می گیرد یک شناسنامۀ ایرانی برای خود تهیه کند. او پس از دریافت شناسنامه به همراه خانواده اش به مشهد می رود، اما در ایست بازرسی بین راه متوجه می شود شناسنامه اش متعلق به یک خلاف کار شرور است که پلیس در تعقیب اوست. مجموعۀ حاضر شامل هشت داستان کوتاه تحت این عناوین است: تویی که سرزمین ات این جا نیست؛ دیدار به قیامت؛ یک سرباز؛ داکتر حسن؛ کابوس این سال ها؛ عروسی دره قافزار؛ قصیدۀ جست وجو؛ و جانان خرابات.

لیست‌های مرتبط به تویی که سرزمین ات این جا نیست (مجموعه داستان)

یادداشت‌های مرتبط به تویی که سرزمین ات این جا نیست (مجموعه داستان)

          ناخودآگاه موقع خواندن این مجموعه آن را با "انجیرهای سرخ مزار" مقایسه میکردم و نتیجه این مقایسه آن بود که در مجموعه محمدحسین محمدی غلظت زبان و آدمها بیشتر بود و یعنی شرقی تر بود اما اینجا نوع داستان نویسی کمی رقیق و همینگوی وار بود.
همان طور که از اسم مجموعه برمی آید فضای همین داستان که نام کتاب هم هست مربوط به زندگی آوارگان افغانستانی در ایران است. و بقیه داستانهای خوب این کتاب هم در افغانستان میگذرند که همان ها غلظت بیشتری در پرداختن به شخصیتها و فضاها و روابط دارند. مثل داستان عروسی دره قافزار
سه چهار تا از داستانها به طور مستقیم در گلایه از شرایط سخت جنگ داخلی افغانستان بعد از حضور شوروی و درگیر شدن نیروهای مقاومت داخلی با خودشان نوشته شده اند:
 "داکتر گفت: می گفتی قومندان! دوست داشتی ببینی سر و کار جنگای داخلی تا کجا کشیده میشه یا جنگ با روس ها؟
قوماندان گفت: هر دو، همه چیز به هم آمیخته شده. دوست، دشمن، جنگ، جهاد، آدمکشی، غارت، مالیات اسلامی۔۔
داکتر گفت: راه بیرون رفت ازین وضعیت ره در چه می بینی؟
قوماندان گفت: فقط جنگ. اگه نکنی باخته ای، اگه کنی باز هم باخته ای."

این که مردم در این زد و خوردهای نیروهای داخلی چقدر متضرر و مانده شده اند مضمون چند تا از داستانهاست. در این داستان ها گله های نویسنده از همسایگان هم مشهود است و به خصوص پاکستان که به اعتراف دقیق بی نظیر بوتو میدانیم محل تاسیس و تربیت نیروهای طالبان بوده
  "راننده گفت: تو هم جنازه می بری؟
سرباز نگاهش کرد و لبخند از لبان راننده جمع شد. پرسید: تو از کجا فهمیدی؟
راننده باز لبخند زد و اشاره کرد به کامیون نظامی که از کناره هایش خون راه افتاده بود. خون خطی باریکی روی جاده خاکی کشیده بود و مسیر آمدن سرباز را تا آن بالا تا کوتل سر ده مشخص می کرد و آن سوی کوه می رفت تا مرز پاکستان و بعد همین طور برمی گشت از دره ای دیگر و از کوتلی دیگر باز به این سوی کوه و بعد تا به جبهه ."

اما دو سه تا از داستانها هم نگاه غیرمنصفانه ای به میزبانی ایران از آوارگان افغانستانی دارند که کام من را تلخ کرد. مثل خود داستان "تویی که سرزمینت اینجا نیست". من همین امروز خبر قتل 5 عضو یک خانواده تویسرکانی به دست دو کارگر افغان را شنیدم و در این سالها چنین مواردی کم نبوده. البته زیاد هم نبوده و همسایگان آواره ما در مجموع سنگی در برابر پیشرفت ایران نبوده اند. اما اهالی فرهنگ و رسانه افغانستان درباره ایران کم لطف هستند و در این باره حتما خودتان شنیده اید. بی انصافی محمدآصف سلطانزاده آنجا بود که دو سه بار در گلایه از همسایگان کشورش نام ایران را هم در کنار پاکستان به عنوان کشوری که نمیگذارد آتش جنگ در افغانستان خاموش شود آورده! از طرف دیگر چنین بازنمایی کرده که اگر افغانستانی های ساکن ایران حس سربار بودن دارند این تماما گناه ایران است. خیلی دوست دارم آقای سلطانزاده که سالهاست ساکن دانمارک شده و در آنجا این داستانها را نوشته درباره شرایط میزبانی دانمارک از افغانها هم چیزی بنویسد. آیا هیچ کدام از افغانها آنجا حس سربار بودن ندارد؟
به هر حال این مجموعه داستانهای جالبی دارد و خواندنش برای علاقه مندان ادبیات داستانی افغانستان خالی از لطف نخواهدبود. یکی از بهترین داستان ها هم داستان "دیدار به قیامت" است
        

0